Agenția de credite pentru studenți nu a dat niciodată un împrumut de la înființarea ei, acum 10 ani. În organigramă 1 director și 7 angajați sunt plătiți lunar pentru a da credite

4.298 de vizualizări
Agentia de Credite
Agenția de credite și burse pentru studenți funcționează din anul 2009 și în cei 10 ani de funcționare nu a dat niciun credit, niciunui student. A funcționat doar pentru a acorda burse, potrivit site-ului instituției. Motivul? Nu există norme pentru a un sistem de creditare, norme pe care tot Agenția de credite pentru studenți era obligată să le elaboreze și să le propună Guvernului, prin Ministerul Educației, în subordinea căruia se află, potrivit Legii educației și potrivit unui ordin de ministru emis în 2016. Conform organigramei, la Direcția de Credite pentru studenți a agenției lucrează 8 persoane. Veniturile brute în instituție variază între 5.676 de lei pe lună pentru un referent și 12.589 de lei pe lună pentru director.

Agenția și-a desfășurat, în toți cei 10 ani de funcționare, întreaga activitate doar pentru acordarea burselor și fără să dea niciun credit. Potrivit organigramei, în instituție lucrează un director care coordonează 7 angajați în „Direcția de Credite pentru Studenți” pentru activitatea de creditare, deși instituția nu a dat niciun credit. Potrivit Ordinului 5.568 din 18.10.2016, instituția poate încadra maximum 27 de angajați.

Potrivit celor mai recente date despre veniturile angajaților, publicate în martie 2019, venitul brut lunar al unui director (altul decât cel general) este de 12.064 de lei, iar al unui angajat pe postul de consilier între 7.984 și 6.175 de lei pe lună. Un referent are cel mai mic venit din instituție: 5.320 de lei brut pe lună.

  • Am solicitat un punct de vedere Agenției de Credite și Burse, în momentul primirii unui răspuns îl vom publica.

Înființată în 2009, pe vremea Guvernului Boc, chiar când Emil Boc era ministru interimar al Educației, Agenția de Credite și Burse pentru Studenți nu a fost ideea Ecaterinei Andronescu, așa cum a lăsat de înțeles actualul ministru, într-o declarație făcută joi pentru Hotnews.ro. Hotărârea de Guvern pentru înființare a fost aprobată pe 18 noiembrie 2009, după ce Ecaterina Andronescu plecase (încă din 1 octombrie 2009) de la minister, iar sistemul de credite pentru studenți a fost gândit și propus cu suportul Băncii Mondiale. Aceasta a elaborat un studiu amplu cu toate variabilele pe care autoritățile să le ia în calcul, studiu predat ministrului Anton Anton în octombrie 2008, când secretar de stat era Remus Pricopie. Dar ideea acestei agenții și contractarea Băncii Mondiale pentru asistență a plecat din perioada de ministeriat a lui Cristian Adomniței.

Abia la începutul anului 2010 Agenția devine funcțională și începe întâlnirile pentru stabilirea unui sistem de creditare a studenților. Prin HG 1402 din 18.11.2009 (publicată în Monitorul Oficial pe 30 noiembrie 2009) scopul declarat era de asigurare a managementului sistemului de creditare pentru studenții din instituțiile de învățământ superior de stat și particular acreditate, care urmează studii universitare de licență și studii de masterat la zi. Prin acel act normativ de înființare, Agenția avea obligația să elaboreze și să propună spre aprobare Guvernului normele metodologice de constituire a fondului de creditare, metodologia privind cuantumul și condițiile de acordare și rambursare a creditelor.

Nimic nu s-a întâmplat însă până în 2011, când a apărut Legea 1 a educației naționale și când a apărut și modul în care vor fi acordate împrumuturile pentru studenți. În plus, în Lege scria că dacă beneficiarii creditelor se angajează în mediu rural și lucrează acolo minimum 5 ani, statul le preia 75% din valoarea împrumutului.

SURSA: Legea 1/2011

După apariția Legii și, cei de la Agenția de Credite au început să lucreze la legislația subsecventă. Potrivit site-ului instituției, au existat întâlniri de lucru cu partenerii sociali (asociații de părinți, organizații studențești, asociații ale elevilor, bănci), cu BNR, Ministerul Finanțelor, Fondul Național de Garantare, cu direcțiile din Ministerul Educației. ”Însă, intrarea României în criza financiară a făcut imposibilă deblocarea acestui proiect”, potrivit sursei citate.

În 2015 ministrul Sorin Câmpeanu spunea, într-o declarație făcută la PROTV, că este un blocaj și că am fi propus Comisiei Europene finanțarea Agenției printr-un proiect din fonduri comunitare: “așteptăm o confirmare a acestei poziții de la Uniunea Europeană, confirmare pe care sper să o avem chiar săptămâna viitoare.”

Un an mai târziu, în 2016, ministrul Mircea Dumitru dă un Ordin (5568 din 18.10.2016) prin care reorganizează Agenția de Credite și Burse pentru Studenți. Din nou sunt specificate în articole obligații ale Agenției:

  • elaborează și propune spre aprobare Guvernului, prin Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, normele metodologice de constituire a fondului de creditare, metodologia privind cuantumul și condițiile de acordare și rambursare a creditelor, alte reglementări necesare organizării și funcționării sistemului de creditare;
  •  asigură managementul sistemului de creditare pentru studenți.
  • La art 12 al Ordinului scrie că Direcția de Credite pentru Studenți este condusă de un director și are în principal următoarele atribuții:
    – asigură managementul sistemului de creditare pentru studenți;
    – acordă informații publicului în domeniul sistemului de credite pentru studenți, telefonic, prin poșta electronică sau la sediul A.C.B.S.;
    – elaborează metodologia de acordare a creditelor pentru studenți
  • La rubrica „Proiecte de acte normative” nu există niciun document.
Agenția de Credite are un consiliu numit în 2018

Pe site-ul Agenției o serie de documente puse, aparent în rubrica „Transparență Instituțională”, sunt de fapt blocate de la descărcare sau vizualizare. Cum este, de exemplu, Ordinul dat de ministrul Valentin Popa, nr. 3342 din 15.03.2018, privind componența Consiliului Agenției de Credite și Burse de Studii.

În documentul obținut de Edupedu.ro este trecută componența Consiliului Agenției, un organism în care sunt 4 profesori universitari, 2 din preuniversitar si alti 5 membri. 

Iată componența Consiliului:
  1. Conf. univ. dr. Andrei Păun – Universitatea din București;
  2. Prof. univ. dr. Iulian Ioniță – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași;
  3. Prof. univ. dr. ing. Cristian Doicin – Universitatea Politehnică din București;
  4. Conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu – Universitatea de Vest din Timișoara;
  5. Un secretar de stat din Ministerul Educației Naționale;
  6. Directorul General al Direcției Generale Juridic;
  7. Directorul General al Direcției Generale Învățământ Universitar;
  8. Directorul General al Direcției Generale Economice;
  9. Prof. ing. Rădoi Maria – Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din București;
  10. Prof. Dobrescu Oana Ancuța – Colegiul Național „Ioan N. Socolescu” din București;
  11. Directorul General al Agenției de Credite și Burse de Studii.

Majoritatea documentelor din rubrica „Date de interes public” nu pot fi accesate, fiind blocate la vizualizare sau descărcare.

FOTO: captura roburse.ro

 


2 comments
  1. hmmm… daca e doicin in consiliu, e mult prea clar ca e o capusa! mai mult de atat, doicin, care e decan la iir, in upb, se pregateste sa o angajeze pe finuta lui gabi firea, sefa lui se la cgmb! basca, ca umbla vorba prin targ ca e in carti pt. ministru educatiei! poate stie si doamna andronescu ceva!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cum să înveți să citească un copil

AUR cere Ministerului Educației să renunțe la Strategia Națională de Educație Parentală pe motiv că ”nu are origine națională” și că viitorii ”educatori” vor proveni din ONG-uri

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) critică Strategia Națională de Educație Parentală, un document lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației, pe motiv e ”de influență străină”, potrivit unui comunicat de…
Vezi articolul

Școlile care vor intra pe noua listă a celor care oferă elevilor o masă caldă ar trebui să îndeplinească criterii de prezență slabă, risc de abandon școlar și profesori necalificați, conform proiectului Programului Național Masă Sănătoasă, pus în dezbatere

Proiectul ordinului privind aprobarea criteriilor pentru includerea școlilor în Programul național Masă Sănătoasă (PNMS) a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. Guvernul va finanța maxim 1000 de unități…
Vezi articolul

Până pe 4 martie, diriginții și profesorii vor fi instruiți cu privire la atribuțiile lor pentru admiterea la liceu 2024, potrivit ISJ Mureș / Toate inspectoratele școlare au avut de făcut planul de măsuri pentru pregătirea și organizarea admiterii la liceu

Diriginții și profesorii vor fi instruiți cu privire la atribuțiile ce le revin pentru admiterea la liceu 2024, conform planului de măsuri al Inspectoratului Școlar Mureș. Inspectoratele școlare au avut…
Vezi articolul