Avertisment al cercetătorilor: Întârzierea legii bugetului pe 2019 are efecte catastrofale asupra sistemului naţional de cercetare

584 de vizualizări
dezinfectant eficient împotriva Covid-19
Foto: Pixabay.com
Cercetătorii avertizează că întârzierea aprobării legii bugetului de stat pe 2019 “are efecte catastrofale asupra sistemului naţional de cercetare”. Asociația Ad Astra, care reunește cercetători din România și din afară, atrage atenția că întârzierea înseamnă “chiar disoluția echipelor de cercetare constituite” în proiectele finanțate până acum prin competiție.

“Finanţările proiectelor obţinute prin competiţie nu se pot derula pe baza legii bugetului din anul anterior, asemenea altor activităţi bugetare. Deschiderea finanţărilor, în fiecare an, se face la cel puţin câteva săptămâni de la promulgarea legii bugetului, după ce se încheie contractele de finanţare între diversele autorităţi şi apoi între autorităţile contractante şi contractori (institute sau universităţi)”, explică Ad Astra, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Potrivit cercetătorilor, “întârzierea înseamnă o împiedicare sau chiar o întrerupere a cercetărilor finanţate public, în toată ţara, pentru câteva luni, și chiar disoluția echipelor de cercetare constituite, agravând şi mai mult starea deja fragilă a sistemului”.

“Solicităm ministerului de finanţe să emită imediat proiectul legii bugetului de stat pe 2019 şi să deschidă dezbaterea publică asupra acestuia”, transmit cercetătorii Ad Astra.

“Solicităm, de asemenea, respectarea nivelurilor de finanţare publică stabilite prin HG929/2014—Strategia Naţionala de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, atât pentru 2019 (0,83% din PIB), cât şi pentru 2020 (0,97% din PIB). Reamintim că nivelul de finanţare pe anul pe 2018 a fost sub un sfert din cel stabilit prin strategia naţională”, se arată în comunicat.

Foto: pixabay.com

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația lui Cumpănașu și Academia de Poliție îi învață „etică, integritate și anticorupție” pe angajații din Ministerul Educației, într-un proiect de 4,8 milioane lei / Ministrul Cîmpeanu: Este semnat în 2018. Am solicitat o analiză cu privire la cât de adecvat este parteneriatul

Asociația pentru Implementarea Democrației, a lui Alexandru Cumpănașu și Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” predau lecții de „etică, integritate și anticorupție” la mese rotunde, ateliere și seminarii funcționarilor din…
Vezi articolul

Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din București vrea să adopte modelul pilotat de Colegiul “Lazăr”, prin care elevii de clasa a XII-a merg doar 3 zile pe săptămână fizic la școală pentru materiile de BAC, în semestrul II / Proiectul de școală pilot „curăță” și orarul claselor IX-XI, organizând majoritatea disciplinelor pe module, nu pe tot anul

Colegiul “Gheorghe Șincai” își propune să preia modelul Liceului Gheorghe Lazăr din București, care în anul școlar 2021-2022 a aplicat un proiect pilot prin care în semestrul al II-a, elevii…
Vezi articolul