Bogdan Enescu, antrenorul olimpicilor la Matematică: Nivel absolut jenant al subiectelor grilă pentru BAC 2019. Plus: Au crescut punctajul de la Subiectul I, cel mai ușor. 5 pentru toți elevii

6.386 de vizualizări
Modelele de subiecte cu cerințe tip grilă pe care Ministerul Educației vrea să le introducă anul acesta la Bacalaureat “sunt făcute în așa fel făcute încât să crească în mod artificial procentul celor promovați”. “Au mărit ponderea Subiectului 1, care oricum era cel mai ușor, de la 3 la 4 puncte în economia tezei, deci cu un punct din oficiu înseamnă deja nota 5. Nivelul de dificultate aferent problemelor de la nivelul 1 este absolut jenant”, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul Bogdan Enescu.

Profesor la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Buzău, profesor la lotul național de Matematică, dar și la lotul național al SUA, Bogdan Enescu a explicat pentru Edupedu.ro cum sunt modelele de subiecte de BAC 2019, publicate miercuri și apoi retrase de Ministerul Educației.

Dacă fac comparație cu nivelul din 2003 când a fost prima dată grilă, e jale. Atunci erau într-adevăr probleme ca lumea, nu era deloc simplu să dai răspunsuri. Deși și atunci notele au fost foarte mari, pentru că se întâmplă ca într-o clasă de examen să fie un copil foarte bun și asta e suficient”, a explicat pentru Edupedu.ro profesorul de la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Buzău.

Declarațiile integrale acordate Edupedu.ro de către Bogdan Enescu, antrenor al olimpicilor la Matematică și creator de probleme pentru olimpiadele internaționale de Matematică:

Părerea mea este că subiectele sunt făcute în așa fel făcute încât să crească în mod artificial procentul celor promovați. Au mărit ponderea Subiectului 1, care oricum era cel mai ușor, de la 3 la 4 puncte în economia tezei, deci cu un punct din oficiu înseamnă deja nota 5. Nivelul de dificultate aferent problemelor de la nivelul 1 este absolut jenant, adică practic îi întreabă cât face 1+2+4 pot să zic. Și evident că fiind grilă este absolut imposibil sa asiguri corectitudinea probei, cu toate camerele, cu toți supraveghetorii, este absolut imposibil să eviți ca informația să circule.

În linii mari, per ansambul, nivelul e cam același din ultimii ani. Subiectul 3 de exemplu este chiar ok, cu excepția formulărilor, care au devenit uzuale în ultimii 3 ani: în loc să îi pună să calculeze derivata unei funcții, ceea ce înseamnă un anumit algoritm și niște cunoștințe pe care trebuie să le ai, li se cere să arate că derivata este egal cu… Eu, de exemplu, la simularea de anul trecut când am corectat am întâlnit teze ale unor copii care în mod evident nu stăpâneau algoritmul corect, dar ajungeau la rezultatul corect. Și dacă nu este foarte atent corectorul, poate să fie păcălit de peisaj: se uită unde a ajuns, e ok.

Dacă fac comparația cu nivelul din 2003 când a fost prima dată grilă, e jale. Atunci erau într-adevăr probleme ca lumea, nu era deloc simplu să dai răspunsuri. Deși și atunci notele au fost foarte mari, pentru că se știriîntâmplă ca într-o clasă de examen să fie un copil foarte bun și asta e suficient.”

Bogdan Enescu a fost medaliat cu aur la olimpiada internațională de Matematică din 1978 și cu bronz la edițiile din 1977 și 1979. Este primul profesor român cu premii la Olimpiada Internațională care are elevi care au obținut ei înșiși medalii la internațională (Dragoș Ghioca – argint în 1994, 1995 și1996) și Dragoș Porumbel – bronz în 2000). Citește aici mai multe despre Bogdan Enescu

Modelele de Subiecte grilă de BAC 2019 – publicate miercuri de Ministerul Educației și apoi retrase de pe edu.ro

 

Citește și:


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Horia Onița, Alianța Organizațiilor Studențești: Frauda nu trebuie tolerată / Chiar în cadrul Facultății de Drept există un profesor infractor / În iunie am avut în jur de 30 de studenți într-o situație similară, aceștia nu au fost exmatriculați

„Frauda academică nu trebuie tolerată, trebuie să existe sancțiuni energice și viguroase pentru a combate această cangrenă din învățământ”, a declarat Horia Onița la Radio România Cultural. Președintele Alianței Naționale…
Vezi articolul

Pentru prima dată, mai puțini candidați vor rămâne la Școala de Poliție din Câmpina față de numărul locurilor disponibile / Au fost scoase la concurs 1.340 de locuri și au rămas eligibili, după probele sportive, 1.002 candidați

Doar 1.002 candidați au rămas în examenul pentru admiterea în Școala de Poliție de la Câmpina după probele sportive, relatează ziarulincomod.ro. Aceștia candidează pe 1.300 de locuri. Este pentru prima dată…
Vezi articolul