Cine sunt favoriții pentru funcția de ministru al Educației: Lista Vioricăi Dăncilă pentru ministerul de unde a dat-o afară pe Ecaterina Andronescu

2.927 de vizualizări
Colaj foto
Secretarul de stat pe preuniversitar Florian Lixandru este în pole-position “în cursa” pentru Ministerul Educației, potrivit surselor Edupedu.ro. Susținător puternic, pe rând, atât al monopolizării editării manualelor inițiate de Liviu Pop, cât și al cumpărării de manuale prin licitație în mandatul Ecaterinei Andronescu, Lixandru a fost cunoscut, succesiv, ca “omul lui Liviu Pop”, “protejatul Ecaterinei Andronescu”, apropiat și susținut de Gabriela Firea, pentru ca apoi să se întoarcă la sprijinul lui Andronescu.
  • Astăzi, la ora 12:00, liderii PSD se reunesc în ședința Comitetul Executiv Național, unde premierul Viorica Dăncilă va avansa numele de miniștri pe care îi propune pe portofoliile rămase libere, Educație și Interne, potrivit surselor Edupedu.ro.
Florian Lixandru / Foto: edu.ro

“Persoană foarte volatilă”, care s-a declarat mereu un sprijin pentru ministrul în funcție, Lixandru este secretar de stat responsabil cu învățământul preuniversitar din martie 2018 și până în prezent. A fost inspectorul școlar general pe București în perioada 2015 – 2018, după ce anterior fusese inspector adjunct. A fost director al Școlii gimnaziale “Titu Maiorescu” din București, în 2009-2012. Este licențiat în contabilitate și informatică de gestiune la ASE București, iar în 2016 a obținut o diplomă în domeniul “Securitate și bună guvernare” de la Colegiul Național de Apărare. Vezi aici CV-ul lui Florian Lixandru

Pe lista Vioricăi Dăncilă, pentru Ministerul Educației, mai sunt inspectorul școlar general de la Cluj, Valentin Cuibus, dar și inspectoarea școlară generală din București, Ioana Mihaela Neacșu, care a fost susținută de Robert Negoiță, iar în prezent este o apropiată a primarului Gabriela Firea, potrivit surselor noastre.

Radu Szekely si Ecaterina Andronescu / Foto: Facebook/Radu Szekely

Și fostul consilier al Ecaterinei Andronescu – Radu Szekely – este pe lista de discuții a premierului Dăncilă. Fondator al școlii finlandeze de la Sibiu, absolvent al Universității Lucian Blaga din Sibiu și apoi al Universității din Turku, Finlanda, Szekely a fost folosit de Andronescu pentru a-și îmbunătăți imaginea prin alăturarea de ‘tânărul tehnocrat’ ale cărui idei ar fi trebuit să stea la baza permanentei viitoare legi promise de Andronescu, odată cu lansarea “Viziunii Educația ne unește”.

De precizat că Szekely a acordat în luna mai, din poziția de consilier al ministrului Educației, un interviu site-ului Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei, în care vorbea despre viziunea sa asupra titularizării.

Radu Szekely in interviul acordat Sputnik

Potrivit surselor Edupedu.ro, cea care i l-a propus lui Dăncilă pe consilierul lui Andronescu drept “soluție tehnocrată” la șefia Ministerului Educației este Măriuca Talpeș, după ce ea însăși a primit propunerea de a prelua funcția și a refuzat-o. Măriuca Talpeș a fondat, alături de soțul său Florin Talpeș, compania Softwin, conduce Intuitext, divizia de software educațional a grupului Softwin care a și câștigat licitații cu Ministerul Educației pentru furnizarea de manuale print și digitale, deține site-urile didactic.ro și portalul olimpiade.ro, potrivit Forbes, și este implicată în numeroase activități de formare a profesorilor, fiind liderul grupului pentru educație din Coaliția pentru Dezvoltarea României.

Potrivit surselor Edupedu.ro, premierul și-a început “căutările” pentru funcția de ministru al Educației în zona universitară, printre rectori. Una dintre primele sale soluții a fost rectorul ASE Nicolae Istudor, care inițial ar fi acceptat propunerea. Însă perspectiva unui mandat scurt și posibilitatea de a pierde un nou mandat de rector, de 4 ani (pentru că la finalul acestui an și începutul anului viitor toate universitățile trec prin procesul de alegeri), dacă se află în poziția de ministru, l-au făcut să respingă până la urma propunerea, potrivit surselor Edupedu.ro.

Printre persoanele întrebate dacă vrea să preia funcția este și secretarul de stat pe universitar din Ministerul Educației, Gigel Paraschiv.

Fostul ministru Sorin Cîmpeanu, rector al Universității de Agronomie din București și prim-vicepreședinte al partidului PRO România condus de Victor Ponta, a primit de asemenea propunerea de a fi ministru în guvernul condus de Viorica Dăncilă, la fel și colegul său de partid Gabriel Ispas, potrivit surselor Edupedu.ro.

Amintim că Ministerul Educației a rămas fără ministru pe 2 august 2019, după ce Viorica Dăncilă a demis-o pe Ecaterina Andronescu. Aflată la al patrulea mandat, Andronescu a fost dată afară din funcție după ce a dat vina pe eleva victimă a tragediei din Caracal că s-a urcat în mașina celui care a omorât-o. Detalii aici

În prezent, funcția de ministru al Educației este deținută interimar de Daniel Breaz, ministrul plin al Culturii.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ligia Deca, laude pentru PNL la o conferință cu primarii liberali din Iași: „Este singurul partid care și-a asumat încă de la început proiectul de viziune „România Educată”. Acest cadru legal pe care PNL l-a muncit va reprezenta un succes major“

Ministrul tehnocrat Ligia Deca a adus o serie de laude Partidului Național Liberal la o conferință cu primarii din județul Iași, organizată de PNL. „Partidul Național Liberal este singurul partid…
Vezi articolul

Salariile profesorilor nu vor crește pentru toți la fel, spune Anton Hadăr, Alma Mater: A fost o sumă fixă dată anul trecut, care nu nu mai permite acum să le dai la toți același procentaj. Dacă a primit 1.700 lei astă-vară, vă dați seama că nu mai poți să-i dai 20%, îi dai 16, îi dai 17, îi dai 14, poate ca să fie și mai puțin / Trebuie să finalizăm în câteva ore grilele

Salariile angajaților din Învățământ nu vor crește cu același procent, „pentru toți la fel”, a declarat de la Palatul Victoria liderul Federației „Alma Mater”, Anton Hadăr. Acesta a spus că…
Vezi articolul

Grupul profesorilor de “specialitate” care a analizat rezultatele simulării Evaluării Naționale recomandă profesorilor de limba română să realizeze hărți mentale cu elevii pentru a putea învăța mai ușor, să îi încurajeze să-și exprime punctul de vedere și să rezolve fiecare cerință în parte, chiar și parțial – raport

Profesorii de limba română sunt sfătuiți de grupul profesorilor de “specialitate” din cadrul Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație care a analizat rezultatele simulării Evaluării Naționale pe itemi…
Vezi articolul

Inspectorul școlar general din Mureș, acuzat de sindicate că ar fi făcut presiuni asupra profesorilor din județ, prin directorii de școli, să iasă din grevă, ca să încheie mediile elevilor. Sabin Pășcan neagă acuzațiile

Inspectorul Școlar din Mureș, Sabin Pășcan, ar fi făcut presiuni asupra profesorilor, astfel încât să iasă din grevă. Asta susține Maria Rezi, președinte al Sindicatului din Învățământ „Spiru Haret” Mureş,…
Vezi articolul