O nouă reformă de formă: Clasa pregătitoare devine clasa I din toamnă, anunță Andronescu. Ministrul promite revenirea la clase de maximum 25 de elevi

33.921 de vizualizări
Clasa pregătitoare
Foto: Gov.ro
Ecaterina Andronescu a anunțat că, de anul viitor școlar, clasa pregătitoare va fi redenumită “clasa I”. Tot de anul viitor, clasele nu vor putea avea mai mult de 25 de elevi, potrivit unei declarații făcute de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, la Realitatea.net. Amintim că Ecaterina Andronescu a mai fost ministru și în 2012, imediat după ce social-democratul Liviu Pop a eliminat din legea educației orice limită a numărului de copii pe clasă. Andronescu a lăsat neatinsă excepția introdusă de guvernul său, ceea ce a dus astăzi la anomaliile de a avea clase foarte numeroase.

Andronescu a lăsat de înțeles că modificarea numărului de copii pe clasă va avea loc chiar de săptămâna acesta, de când ar fi aprobat în Guvern proiectul de Hotărâre privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat şi pentru învățământul superior de stat în anul școlar/universitar 2019-2020.

Declarația făcută de Ecaterina Andronescu despre clasa pregătitoare:
  • „Școlile din România se depopulează, este o realitate tristă. Trăim următorul fenomen: și datorită faptului că școala românescă este polarizată, adică sunt școli cu performanțe foarte bune, pot intra în orice competiție fără să ne temem că vom pierde și școli cu performanțe slabe, părinții fac o presiune extraordinară pe școlile bune. Ceea ce este foarte normal, pentru că orice părinte și-ar da copilul la o școală bună.
  • Și-atunci suntem în situația în care în școlile în care se depopulează să avem puțini elevi și să avem foarte mulți elevi – 30-35 de elevi în clasă în școlile foarte bune. Încercăm să găsim soluții în așa fel încât să nu mai ajungem aici.
  • Și-am început de acum pentru că în curând vom avea, probabil săptămâna aceasta, cifra de școlarizare pentru anul viitor aprobată, să nu mai trecem dincolo de 25 de elevi în clasă. Este o măsură care este posibilă în sistemul românesc de învățământ și, după părerea mea, este absolut necesară”.
Ultimii doi ani de grădiniță fac parte din învăţământul obligatoriu

Andronescu a amintit la Realitatea că învăţământului obligatoriu i se adaugă ultimii doi ani de grădiniță şi ultimii doi ani de liceu.

“În urmă cu circa două săptămâni, preşedintele a şi promulgat – învăţământului obligatoriu i se adaugă ultimii doi ani de grădiniţă şi ultimii doi ani de liceu. Adică ultimii doi ani de grădiniţă înseamnă grupa mijlocie şi grupa mare – intră în învăţământul obligatoriu (…) şi ultimele două clase de liceu – clasa a XI-a şi a XII -a. Pentru fiecare dintre aceste clase introduse în învăţământul obligatoriu mai degrabă statul vine să îşi asume susţinere financiară suplimentară. Pentru că de exemplu manualele pentru ultimele două clase de liceu nefiind în învăţământul obligatoriu nu erau acordate gratuit”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, luni seara, la Realitatea TV, citată de Agerpres.

Citește și:

7 comments
  1. Este o incompetenta,cum poate un copil care a terminat grupa mare la grădinița,sa fie in clasa 1 cu un copil care tocmai a terminat clasa 0 .Logic că nu vor avea aceleași rezultate la școală luînd în considerație și vârsta, ca va fi diferența între ei de un an .Dar totodată și de faptul că un copil la clasa pregătitoare invata sa scrie sa citească.Eu cred ca ea nu are creier cand da astfel de legi.

  2. Asta chiar e bolnava cronic de schimbatita!!!
    Dar chiar crezi ca schimbarea numerotarii sau denumirii va aduce calitate in educatie?! Asta e problema educatiei?! Tara arde si baba … machiaza sistemul!
    Toti incompetentii astia de s- au perindat la educatie cand vor fi judecati si vor raspunde penal pentru distrugerea, furtul educatiei?

  3. Nesimtita ssta a mintit cu nerusinare si despre modul incorect de calcul a burselor Meritul Olimpic International, sustinand fara sa clipeasca ca nu are normele metodologice. Dar, Normele Metodologice au aparut, cu mare intarziere ce-i drept, in septembrie 2018, Monitorul Oficial 784/17.09.2018.
    Guvernul Dancila si Abramburica “ciupesc” olimpicii internationali ai Romaniei care au obtinut medalii de 150-180 de lei pe luna pentru ca, ignorand legea si normele, le calculeaza in continuare bursa cu raportare la salariul minim brut din 2018, respectiv 1900 lei si nu cu cel din 2019 de 2 080 lei.
    Behaie pe toate posturile sa ramana acesti copii in tara ca le dau, le fac, le dreg, dar, in realitate, ii umilesc si ii trateaza foarte urat. Nici macar nu le raspund la numeroasele sesizari depuse privind calculul acestor burse.
    Anul trecut, pe toti cei care au avut aceasta bursa in intervalul ianuarie-martie, i -au lasat fara 350-400 lei sustinand ca nu a dat Ordin de Ministru domnul V.Popa desi legea spune in Art.4 ca baza legala este Hotararea de Guvern care stabileste salariul.minim brut la nivel national.
    Au bani pentru toate analfabetele angajate pe post de consiliere/sefe etc si pentru toti incompetentii cocotati in administratia publica,dar pe niste copii care muncesc din greu ii trateaza groaznic dupa care , public, se intreaba ipocrit de ce nu raman in tara la ce conditii le ofera.

  4. BIne ar fi la clasa sa fie minim 15 elevi si maxim 20 de elevi. COpii sunt foarte activi si trebuie lucrat mai mult cu fiecare in parte .Ora sa fie de 50 min si pauza 10 min. Pe fuga si cu clase supraaglomerate nu se face carte.

    1. -Micșorarea numărului de elevi din clase;
      -Atragerea in sistem a tinerilor printr-o salarizare corespunzătoare;
      -Eliminarea hârtiilor pentru a justifica activitățile făcute

  5. Sunt doua variante: ori stirea este incompleta ori Ecaterina este chiar tampita. Ce se intampla cu efectul schimbarii denumirii clasei pregatitoare? Va aparea clasa I – bis? Copiii vor inavata in sistemul de invatamant preuniversitar doar 12 ani sau cum ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Raport al ministerului Educației: Doi din zece absolvenți de liceu nu se înscriu la bacalaureat, trei din zece nu reuşesc să-l treacă. 28% au luat medii între 6 și 7

Doi din zece absolvenți de liceu nu se înscriu la bacalaureat, potrivit celui mai recent raport despre starea învățământului preuniversitar publicat de Ministerul Educației.  Documentul analizează examenul de Bacalaureat și…
Vezi articolul