Daniel David, despre România la 3 ani de la Colectiv: Este o traumă colectivă reprimată. Este inacceptabil să nu existe consecințe în sensul de a corecta lucrurile

2.384 de vizualizări
Daniel David / Foto: danieldavidubb.wordpress.com
România la 3 ani de la Colectiv trece printr-o “traumă colectivă reprimată”. “Este inacceptabil ca, într-o țară în care au murit atâția oameni într-o astfel de tragedie, impactul evenimentului să nu fie mai mare la nivel social și să nu existe consecințe în sensul de a corecta lucrurile pentru viitor”, a declarat pentru Edupedu.ro psihologul Daniel David.

În orice țară vestică, tragedia ar fi generat o mulțime de dezbateri, astfel încât după un astfel de eveniment să rămână ceva pozitiv pentru țara și societatea respectivă. Noi ne comportăm, cum ne spune și profilul nostru de țară, într-o manieră defensivă, reprimând practic consecințele și discuțiile despre acest eveniment”, a declarat pentru Edupedu.ro psihologul Daniel David, autor al monografiei Psihologia poporului român.

Asta înseamnă că nu putem învăța dintr-o astfel de situație”, a avertizat David. Acesta a precizat că “sunt cauze care țin de educație și de felul în care noi, ca societate, suntem antrenați în a confrunta impredictibilitățile, incertitudinile, situațiile negative. Nu le abordăm într-o manieră de problem solving, ci într-o manieră de evitare”.

Tinerii trebuie să învețe “să nu se teamă să îmbrățișeze incertitudinea, să nu o evite. Simplul fapt că eviți o realitate nu înseamnă că ea dispare. Dispare în mintea ta, dar în realitate ea există. Trebuie să dezvolte o atitudine de rezolvare de probleme, și nu de evitare”, a subliniat Daniel David, care este profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Putem să ieșim din această situație “prin educație, prin faptul că unele zone din mass-media se încăpățânează totuși să nu uite de acest eveniment”, a continuat psihologul.

Sper ca odată cu tinerele generații, care au un capital social mult mai ridicat față de generațiile mai vârstnice – și când spun tinerele generații mă refer la cei până în 30 de ani -, lucrurile să se schimbe. Dar până atunci, hai să încercăm prin educație, prin dezbateri în spațiul public organizate de media, altfel nu avem ce face”, a continuat Daniel David.

Sursa foto: danieldavidubb.wordpress.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Copiii și părinții – ținta celui mai nou spot al campaniei pro-vaccinare a guvernului, înaintea noului an școlar: Copiii sunt și ei expuși la infectare și pot transmite Covid-19, alege să-i vaccinezi pe ai tăi

Noul spot video al guvernului, în campania de vaccinare împotriva Covid-19, este unul ce încurajează vaccinarea copiilor de peste 12 ani, nu doar cea a părinților, relatează Paginademedia.ro, potrivit căreia…
Vezi articolul
ANOSR

Avertisment dur transmis spre Cotroceni de alianța studenților ANOSR, îngrijorată de numărul mare al suspiciunilor de plagiat la vârful țării: În viziunea noastră, România Educată nu înseamnă protejarea plagiatorilor

„Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la numărul ridicat de suspiciuni de plagiat care planează asupra persoanelor aflate la conducerea țării”, potrivit…
Vezi articolul