De la ce vârstă pot fi amendați copiii sau pedepsiți de judecător? Lecția de educație juridică în școală

6.861 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Anul trecut, au fost arestați aproape 1.000 de minori care aveau vârste peste 14 ani. Potrivit legii, până la 18 ani elevii sunt minori, dar între 14 și 35 de ani sunt tineri. Care sunt responsabilitățile pe care copiii le câștigă odată cu vârsta și până la ce vârstă plătesc părinții pentru pagubele produse de copil, aflăm din manualul de Educație juridică realizat de judecătorul Cristi Danileț.
Vârsta deciziilor împreună cu părinții / Foto: www.educatiejuridica.ro
Cand incep amenzile / Foto: www.educatiejuridica.ro
Când încep amenzile / Foto: www.educatiejuridica.ro
Justitia a decis / Foto: www.educatiejuridica.ro
Justiția a decis / Foto: www.educatiejuridica.ro
Ce trebuie să facă părinții sau profesorii pentru ca elevii lor să facă Educație juridică?

Directorii și diriginții contactează, fie prin intermediul Inspectoratelor Județene Școlare, fie direct, instanțele și parchetele din localitate sau din apropiere, pentru a cere prezența unui magistrat în rândul elevilor sau pentru a organiza o vizită la instanța judecătorească, a declarat pentru Edupedu.ro judecătorul Cristi Danileț, de la Tribunalul Cluj.

Și părinții îi pot cere direct dirigintelui de la clasă Educație juridică pentru copii, iar profesorul se adresează instanței celei mai apropiate, care are un magistrat desemnat deja pentru a ține astfel de cursuri.

Copiii și tinerii află de la magistrați cum este organizat statul, cum funcționează justiția, care sunt drepturile și îndatoririle elevilor. La cererea profesorilor, elevii vor fi primiți în vizite la instanțe și parchete.

În urma unui protocol semnat între Ministerul Educației și Ministerul Justiției, există magistrați formați pentru predarea la clasă, care le pot explica oricând copiilor și tinerilor elemente juridice de bază.

Mai multe informații despre Educația juridică în școli și licee, pe pagina facebook.com/eduiuris și pe site-ul www.educatiejuridica.ro

Foto: Pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ierarhia de admitere la liceu 2023 va fi publicată la ora 18, transmite Ministerul Educației după eroarea de ieri cu ierarhiile greșite. Instituția nu cere scuze părinților și elevilor pentru situația creată

Ierarhia de admitere la liceu 2023 va fi publicată din nou miercuri, 5 iulie, la ora 18, de Ministerul Educației, după cum anunță instituția. Inițial, Ministerul Educației a publicat aseară…
Vezi articolul

Ministrul Educației anunță că a fost demisă directoarea care i-a luat apărarea profesorului din Neamț care a cerut poze nud unei eleve: ”Am toleranță zero pentru aceste lucruri. Este inadmisibil să învinovățești un elev”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți seară, la Digi24, că directoarea care i-a luat apărarea profesorului din Neamț care a cerut poze nud unei eleve a fost demisă, potrivit…
Vezi articolul

Președintele Consiliului Județean Bihor anunță investiții într-o clasă în sistem dual, după modelul şcolii Kronstadt din Braşov: Pe lângă elevi, se vor putea pregăti profesional şi adulții, contracost

Președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, a anunțat marți că din toamnă elevii care se specializează în sistem dual ca sudori, la Liceul tehnologic din Cadea, vor putea învăța cu…
Vezi articolul

Când mergi la medic cu copilul care are o viroză? Recomandările Ministerului Sănătății: Are febră înaltă care nu scade la medicamente, respiră cu dificultate, este astenic, nu poate să înghită

Ministerul Sănătății a publicat, vineri, o serie de recomandări pentru părinți, în contextul valului de viroze respiratorii din ultima perioadă. Tot în această săptămână, ministerul a anunțat că deschide centre…
Vezi articolul

Prefectul Capitalei: Părinţii şi elevii majori, chestionaţi despre oportunitatea testării antidrog în şcoală și a prezentării unei adeverinţe medicale la începutul anului care să ateste că elevul şi-a făcut analize de sânge antidrog

„Am decis ca Agenţia Naţională Antidrog să realizeze un chestionar în trei puncte, prin care testăm opinia părinţilor şi a elevilor majori referitor la: testarea în şcoală cu aparat antidrog;…
Vezi articolul