Elevii mai mari devin profesori pentru copiii de 8-14 ani la cercul de informatică ”Programare cu răbdare” de la Bacău

1.069 de vizualizări
Cercul de informatică ”Programare cu răbdare” deschis în Bacău de Asociația Edusoft, despre care Edupedu.ro a scris la începutul anului ca a devenit un adevărat fenomen pentru sute de tineri pasionați de IT și de materiile STEM, are acum și peste 50 de copiii cu vârste între 8 și 14 ani la cursuri. Profesorul care a pus bazele acestui cerc, Bogdan Pătruț, lector universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, a acordat un scurt interviu Edupedu.ro despre cum e să faci programare cu elevi atât de tineri și cum reușește să le capteze atenția. Orele sunt gratuite, au loc în fiecare sâmbătă/duminică dimineața în clasele puse la dispoziție de Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău.

Edupedu.ro: Cum arată acum proiectul dumneavoastră, la o lună după ce ne-ați spus despre planurile pe care le aveți? Câți copii s-au înscris, câți profesori au venit să le predea?

Bogdan Pătruț: Proiectul nostru a devenit mai cunoscut, numărul de copii înscriși este de peste 300, iar în mod curent vin cel puțin 90, cel mai activi. De pildă, ieri (n.r. sâmbătă, 2 martie), au fost 120 de elevi. După cum spuneam, profesorii vin din diferite colțuri ale țării, majoritatea vin o singură dată, dar toți promit că vor reveni, pentru că au remarcat entuziasmul. Avem și prieteni care se implică mai des. 

Printre invitații lunilor martie și aprilie, menționez

  • studenți de succes, precum: Tamio Nakajima-Vesa (din Beiuș, fost olimpic internațional, medaliat cu aur la Teheran, Iran, în 2017, actualmente student eminent la Oxford) Bianca Tăzlăuanu și Carmen Popa (de la Universitatea Politehnica București, bursiere la Google), Ioana Bostan (studentă cu bursă de performanță academică la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Cluj),
  • oameni din industria IT: Laura-Antonia Ionescu (Content Marketer la Accesa, Cluj-Napoca), Dan Claudiu Bicșabi (Mambu), George Retegan (Lean entrepreneur @rgsoftware.ro)
  • nume cu renume în informatica din România: prof. univ. dr. Stelian Niculescu, elev al marelui Grigore Moisil, unul dintre pionierii informaticii din țara noastră, fost profesor la Universitatea Politehnica din București, prof. univ. dr. Adrian Atanasiu (profesor consultant la Universitatea din București, cel care întreține site-ul de probleme de logică): be-logic.ro și conf. univ. dr. Marin Vlada, de la Universitatea din București, coordonator al proiectelor de e-Learning CNIV & ICVL

Edupedu.ro: Am înțeles că v-ați uitat mai nou și la elevii de vârste mici, ce grupe noi aveți?

Bogdan Pătruț: Avem trei grupe de copii cu vârste de 8-14 ani, la prima întâlnire au venit 52 elevi.

Edupedu.ro: Cât de diferit este lucrul cu elevi mici față de cel cu liceeni?

Bogdan Pătruț: E diferit și am fost conștient de acest lucru, motiv pentru care am și organizat o întâlnire cu părinții, înainte de a începe lucrul. În primul rând, cei mici vin fără cunoștințe, au nevoie de continuitate (atât a curriculei predate, cât și a cadrelor didactice), activitățile trebuie să fie mai scurte, ceva mai distractive, iar pentru ei a trebuit să avem calculatoare, pentru că doar în rare cazuri, îi lasă părinții să vină cu propriul laptop. În plus, prezența e foarte importantă, cel puțin la primele întâlniri, cât le predăm lucruri de bază, concepte matematice foarte necesare în informatică, precum numere negative, sistem de coordonate, unghiuri, operații cu numere întregi și elemente de logică matematică. Apoi îi vom lăsa mai liberi, dar trebuie să aibă câteva noțiuni fundamentale, chiar dacă ele sunt predate într-un mod intuitiv și foarte amuzant.

Edupedu.ro: Cine sunt profesorii celor mici?

Bogdan Pătruț: Fiind conștient că la aceste vârste au nevoie de mai multă atenție, am stabilit cu elevii mai mari ca să mă ajute, adică eu să predau în față, iar 4-5 elevi să lucreze cu copiii, fiecare cu 2-3 copii, ca să le rezolve pe loc eventualele probleme de genul că au dat o comandă greșită sau că au rămas în urmă. Iar dacă sunt prea nerăbdători să meargă înainte, dar greșesc și apoi învață cu lacune, voluntarii îi dirijează. Voluntarii vor fi recompensați prin niște burse, ceea ce asigură continuitatea legăturii afective care se stabilește, vrei nu vrei, între voluntari și copiii mici, care se atașează de ei.

Edupedu.ro: Ce vă propuneți să-i învățați?

Bogdan Pătruț: Cursul nostru este de programare, prin urmare încercăm să-i familiarizăm cu conceptele de bază ale programării, cum ar fi instrucțiuni de control, variabile și alte elemente. Pe cei care nu au mai făcut programare deloc, îi inițiem în Scratch, o platformă educațională gratuită, dezvoltată de Lifelong Kindergarten Group, de la prestigioasa universitate americană Massachusetts Institute of Technology (MIT). Scratch este inclusă în programa școlară, unii sunt familiarizați, dar noi încercăm să umplem acele goluri pe care le au, pentru că facem, după cum se cheamă și proiectul, „programare cu răbdare” 🙂 Pe cei avansați îi vom învăța C++, dar și Visual Basic.

Edupedu.ro: Cum vi se par cei mici, având în vedere că poate nu ați mai lucrat cu elevi atât de mici ca vârstă, dumneavoastră fiind profesor universitar?

Bogdan Pătruț: Sincer, am mai lucrat cu copii mici, pentru că am derulat activități de predare a limbajului Scratch încă din anul 2013, în sate din județele Bacău și Neamț, și chiar am învățat să empatizez cu ei, toate experiențele anterioare m-au determinat să pregătesc foarte bine cursurile pentru cei mici, pe care le derulăm acum în cadrul cercului. Ceea ce am adus nou, și cred că le prinde foarte bine, este mișcarea în timpul pauzei: practic i-am scos pe terenul de sport și timp de 20 de minute facem o mică încălzire, o dezmorțire, ceea ce a avut rezultate. Copiii s-au reîntors la lucru mai calmi și mai dornici să continue super aventura lui Scratchy. Facem programare cu mișcare 🙂

Edupedu.ro: Cum vă descurcați cu finanțarea activităților? Au venit în sprijinul dumneavoastră companii locale sau naționale?

Bogdan Pătruț: Da, am primit sprijinul unor oameni inimoși, care au văzut că și ceea ce facem noi facem din tot sufletul. Oameni pe care nu i-am cunoscut niciodată în viața mea ne-au făcut donații, majoritatea fiind oameni sufletiști, care lucrează în industria IT în străinătate, în Elveția, Suedia, dar chiar și în România, dar și de la câteva companii locale. Am primit donații și în laptopuri, ceea ce ne-a permis să ne extindem activitatea pentru cei mici, de pildă de la firma Microchip Technology din București. Scratch și Codeblocks merg și pe laptopuri mai vechi, iar cu niște SSD-uri ele pot să meargă foarte bine.

Ce îmi place cel mai mult la acest cerc de informatică este că cei mari îi învață pe cei mici sau cei care știu mai multe îi ajută pe cei care știu mai puține. Nu sunt deloc aroganți, nu se laudă cu ce știu, ci doar le prezintă, iar asta se întâmplă atunci când nu avem profesori. Pentru că atunci devin ei profesori, iar asta e foarte frumos. Îmi doresc nespus ca lucrurile să evolueze așa frumos și poate vom ajunge și prin alte localități cu conceptul nostru, mai ales că am primit cereri de la București, Iași, Brașov, Roman și Piatra Neamț. Am fi încântați dacă am primi sprijinul și altor companii din domeniul IT și nu doar, pentru că ni se spune mereu că facem o treabă foarte bună.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like