Eliminarea mediei claselor V-VIII pentru admiterea la liceu, luată în calcul de ministrul Educației

21.946 de vizualizări
Cele 20 de procente ale mediei din clasele V-VIII, din calculul mediei de Admitere la liceu, ar putea fi eliminate sau modificate, potrivit unui răspuns dat de ministrul Educației Monica Anisie într-un interviu pentru PROTV. Declarația vine în contextul în care premierul Ludovic Orban a spus săptămâna trecută că „orice schimbare în organizarea examenelor trebuie făcută la începutul ciclului”.

La întrebarea reporterului „vă veți gândi să renunțați la acel procent de 20% media claselor V-VIII pentru admiterea la liceu?”, ministrul Monica Anisie a declarat: „Cred că în cadrul consultării cu părinții și cu sindicatele s-a ajuns la ideea de a diminua de la 25 la 20%. Sincer, mai fac o propunere!”.

Ministrul Educației lasă astfel de înțeles că ar putea propune modificarea sau chiar eliminarea mediei anilor de gimnaziu din calculul mediei pentru admitere la liceu.

Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a (contează în proporție de 80) şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (are o pondere de 20).

Potrivit metodologiei de admitere, calculul mediei de admitere se face astfel:
?? = 0,2 × ??? + 0,8 × ??∗

unde:

  • MA = media de admitere;
  • ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
  • EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenții clasei a VIII-a

O astfel de măsură ar putea fi discutată pentru anul școlar următor sau pentru generația care începe clasa a V-a în anul școlar următor, potrivit declarațiilor de la preluarea mandatului, făcute de premierul Ludovic Orban.

„Ceea ce n-am suportat la mulți miniștri care au condus Ministerul e că au schimbat regulile jocului de parcurs. Eu aveam băiatul in clasa a VIII-a, Era un anumit sistem la evaluare, adică era o pondere a mediei pe patru ani și o pondere a examenului de capacitate care a fost schimbată. După ce eu mi-am determinat băiatul se învețe la toate materiile, astfel incât să obțină note mari pentru că ponderea mediilor în an… m-am trezit în clasa a VIII-a, înainte de examen, că va trebui să-l susțin ca să poată să se pregătească pentru examenul de capacitate”. Premierul a dat de înțeles că și-a trimis la meditații băiatul pentru a lua o medie cât mai bună la Evaluarea Națională.

„Prin urmare orice schimbare în organizarea examenelor trebuie făcută la începutul ciclului, cu o perioadă de timp înainte, astfel încât să permită adaptarea fiecări elev sau student, dacă e cazul, la astfel de modificări,” a încheiat Orban.

Citește și:


1 comment
  1. Reportera de la PROTV nu este bine informată. De câțiva ani ponderea mediei de la gimnaziu este de 20% nu 25%. Ar fi foarte bine dacă s-ar elimina. Copiii nu ar mai fi stresați dacă primesc o notă mică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Județele cu cei mai mulți candidați nerepartizați după prima etapă de admitere la liceu 2023. În București sunt mai puține locuri neocupate decât elevi nerepartizați, în Ilfov au fost repartizați toți candidații și sunt cele mai multe locuri libere din țară

Rezultatele repartizării computerizate pentru admiterea la liceu 2023 arată că au rămas nerepartizați 1.619 elevi și sunt 7.727 de locuri neocupate. Desi, teoretic, ar fi locuri pentru toți elevii nerepartizați,…
Vezi articolul