Înscrierea la grădiniță – Care erau regulile de înscriere anii trecuți și care este programul zilnic la grădiniță

46.072 de vizualizări
Abandonul școlar - Șanse egale la educație
Abandonul școlar – Șanse egale la educație
Înscrierea la grădiniță este unul dintre subiectele pe mărginea cărora Edupedu.ro a primit numeroase întrebări, de la începutul anului și până acum. Ministerul Educației nu a publicat, încă, regulile pentru anul acesta, iar în ultimii ani înscrierile la grădiniță s-au făcut în luna mai. Care sunt criteriile de înscriere, în grădinițele unde numărul de locuri e mai mic decât numărul de copii pentru care părinții cer înscrierea, precum și procedurile și calendarele de anii trecuți, în articol.

Ministerul Educației a precizat anul trecut că şi copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 3 ani pot fi înscriși la grădiniță, în grupa mică, dar “în limita locurilor disponibile”.

Grădinițele care au mai multe cereri de înscriere decât locuri libere vor înscrie copiii după ce vor aplica, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare au fost anul trecut următoarele:
  • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
  • existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în grădinița respectivă;
  • existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului.

Repartizarea copiilor s-a făcut, anii trecuți, în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil.

Crieriile specifice de departajare se aplică numai după criteriile generale. Ele sunt realizate de fiecare grădiniță, cu aprobarea Consiliului de administraţie al acesteia şi avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Ministerul educației preciza anul trecut că aceste criterii “nu pot include liste de preînscrieri”.

Înainte de înscrierea copiilor nou-veniți, la grupa mică, anii trecuți a fost realizată reînscrierea copiilor care urmează deja grădinița și trec la grupa următoare, în aceeași unitate de învățământ preșcolar.

Vezi aici comunicatele emise de Ministerul Educației, cu privire la înscrierea la grădiniță, în ultimii doi ani.

Ce înseamnă că o grădiniță este acreditată sau autorizată provizoriu

Acreditarea înseamnă că:

  • grădinița are autorizație sanitară și de securitate la incendiu
  • educatoarele au studiile obligatorii pentru a avea grijă de copii
  • procesul de educație respectă curriculumul național

Pentru ca grădinița să fie acreditată, ea este evaluată extern de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), instituție aflată în subordinea Ministerului Educației.

Autorizația de funcționare provizorie este primul pas de intrare în legalitate a unei grădinițe; această autorizație se acordă înainte ca grădinița să înceapă să funcționeze propriu-zis, potrivit ARACIP.

Acreditarea grădiniței se acordă de ARACIP după 3 sau 4 ani de funcționare: după prima promoție de absolvenți, dar nu mai târziu de 2 ani de la absolvirea acestei primei promoții, mai spune instituția responsabilă de calitatea învățământului preuniversitar.

Grădinițele autorizate/acreditate devin parte a sistemului național de învățământ și sunt inspectate periodic de ARACIP, aceasta reprezentând modalitatea prin care statul se asigură că grădinița respectă legea și după obținerea acreditării. La fiecare cinci ani, orice grădiniță este evaluată periodic și primește un atestat de calitate de la ARACIP.

Criteriile folosite cel mai des de către părinți, când caută grădiniță:

  • Apropierea de casă
  • Programul de funcționare: grădinițe cu program normal (doar dimineața) sau cu program prelungit (cu program și după-amiaza)
  • Programele educaționale pe care le oferă copiilor: cum este organizat spațiul de joacă, cât de mare este curtea grădiniței, cum este împărțit programul și cât stau copiii afară, ce opționale există: limbă străină, sport, instrument muzical, etc. Cum arată meniul copiilor
  • Care sunt studiile educatoarelor
  • Costurile asociate: cât este costul mesei, al programelor extracurriculare, taxa de școlarizare dacă vorbim despre o grădiniță privată, etc.

Sursa informațiilor 

Unde verific dacă grădinița pe care am ales-o este autorizată sau acreditată?

Care este programul zilnic la grădiniță

La finalul grădiniței, deci după grupa mare, copiii trebuie să știe să scrie cu litere de tipar, să facă adunări și scăderi în limitele 1-10, să recunoască primul sunet dintr-un cuvânt. Este obligatoriu ca cei mici să facă mișcare cel puțin o dată pe zi, iar educatoarele sunt de asemenea obligate să-i scoată afară “cel puțin o dată pe zi, indiferent de anotimp”. Prevederile fac parte din curriculumul național pentru grădiniță.

Curriculumul pentru învățământ preșcolar, adică programa școlară pentru grădiniță, este documentul realizat de Ministerul Educației, care conține toate informațiile de bază, activitățile și jocurile pe care le fac copiii cu vârste între 3 și 6 ani la grădiniță.

Programul zilnic la grădiniță:

 

O activitate cu copiii durează între 15 și 45 de minute: 15 minute la grupa mica, 30-45 minute maximum la grupa mare. Programa prevede că educatoarea este cea care adaptează durata activităților, în funcție de nivelul grupei, de particularitățile copiilor din grupă și de obiectivele propuse.

Grădinițele cu program normal primesc copiii timp de 5 ore, iar grădinițele cu program prelungit 10 ore.

Educatoarea lucrează la clasă cu următoarele instrumente: Caietul de evidență a activităților cu copiii și a prezenței la grupăCalendarul naturiiCatalogul grupeiJurnalul grupei și portofoliile copiilor (la portofolii sunt trecute toate desenele, lucrările și proiectele realizate de copii).

Descarcă de aici programa școlară integrală de grădiniță, cu obiectivele și jocurile pe fiecare grupă în parte

Sursa curriculumului de grădiniță este Institutul de Științe ale Educației – organism în subordinea Ministerului Educației, care publică aici toate programele școlare în vigoare.

Citește și:

 


1 comment
  1. Buna ziua!
    Oare daca fetita de 3 ani nu este inscrisa la gradinita, si ambii parinti lucreaza, nu se acorda libere pt ei sau indemnizatie complementara? Doar cei care au copii inscrisi au dreptul, cu ceilalti ce fac?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
angajatori caută să recruteze studenți

Vouchere electronice prin care elevii și profesorii să-și poată cumpăra echipamente pentru educație digitală – solicitate Guvernului, printr-un apel comun, de către Consiliul Elevilor, FSE Spiru Haret și Federația Asociațiilor de Părinți

Consiliul Elevilor, Sindicatele “Spiru Haret” și Federația Asociațiilor de Părinți solicită Guvernului un pachet concret de măsuri “pentru a garanta accesul la educație digitală pentru toți elevii și profesorii din…
Vezi articolul

Universitatea din California, una dintre cele mai prestigioase din SUA, va plăti aproape 250 de milioane de dolari la peste 200 de femei abuzate sexual de un medic ginecolog care a lucrat la clinica medicală din campus vreme de 35 de ani. Ginecologul, acuzat de alte 5.500 de femei de aceeași crimă

Universitatea din California (UCLA) a fost de acord să plătească aproape 250 de milioane de dolari la peste 200 de femei care susțin că au fost agresate sexual de un…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Ligia Deca anunță că nu luptă pentru alt buget decât cel mai mic din istoria recentă, de doar 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, pe legea din prezent: E acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege

Ministrul Educației, Ligia Deca, susține într-o declarație pentru Edupedu.ro că bugetul alocat prin actualul proiect de lege pentru anul 2023 este „acoperitor” pentru „funcționarea normală a sistemului de învățământ în…
Vezi articolul
Cheltuielile unei familii cu Educația: comparația cu ceilalți ani

Bursele elevilor: Școlile vor avea bugete pentru burse și vor stabili propriile politici în acordarea lor până la un prag stabilit de lege, potrivit propunerii din Legea Educației Naționale din Învățământul Preuniversitar

Ministrul Educației a prezentat astăzi într-o conferință de presă modificările aduse Legii Educației Naționale. Printre acestea se reglementează acordarea unor burse pentru elevi, iar școala va avea un buget și…
Vezi articolul