Judecătorul Cristi Danileț, despre grilele la BAC inspirate din examenele magistraților: Am distrus justiția cu întrebările grilă, iar acum la liceu? Ferească cerul!

2.148 de vizualizări
Cristi Danilet / Foto: Facebook Cristi Danilet
Cristi Danileț / Foto: Facebook.com – Cristi Danilet
Subiectele de examen tip grilă au “transformat candidații la INM în niște memoratori de manuale și legi și îmbulinatori de răspunsuri”. Avertismentul a fost lansat de judecătorul Cristi Danileț, după ce fostul ministru al Educației Valentin Popa a declarat pentru Edupedu.ro că el a venit cu ideea de a introduce teste grilă la BAC și Evaluarea Națională, inspirat de examenele medicilor și magistraților.

Contactat de Edupedu.ro, judecătorul Cristi Danileț a declarat că “nimeni nu mai învață pentru a ști ceva, ci numai pentru a răspunde la grilă. Toată viața devine un răspuns din trei: a, b sau c. Am distrus justiția cu întrebările grilă, iar acum la liceu? Ferească cerul!

Sunt oameni care nu știu să se exprime, iar grila îi ajută să își ascundă inabilitățile. Noi, la INM (Institutul Național de Magistratură), am introdus în plus o probă cu interviul, să verificăm cunoștințele de gramatică și modul de exprimare. Dar la copii e dezastru. Nu, categoric, sunt împotrivă”, a afirmat judecătorul, pentru Edupedu.ro.

Danileț a avertizat că “am transformat candidații la INM în niște memoratori de manuale și legi și îmbulinatori de răspunsuri. Asta nu garantează că cei care trec de grilă sunt capabili de a fi buni magistrați. Ci abilitățile non-juridice necesare pot fi relevate numai de proba interviului. Un bun jurist nu va fi în mod necesar un bun magistrat”.

Informații de background

PopaFostul ministru al Educației Valentin Popa a declarat pentru Edupedu.ro că el este cel care a venit cu ideea de a introduce 40% teste grilă în subiectele de anul acesta de la Bacalaureat și Evaluarea Națională, după ce a văzut diferențe mari între notele de la examene și cele de la contestații.

Ideea mi-a venit de la modul în care se dau examenele de rezidențiat și de intrare în Institutul Național de Magistratură, care sunt considerate în acest moment cele mai corecte și obiective examene. Nu sunt nici acestea perfecte, pentru că nu putem – atunci când lucrăm cu oamenii – să facem totul perfect, dar sunt mult mai bune decât ceea ce realizăm în momentul de față la Bacalaureat și Evaluarea Națională”, a declarat pentru Edupedu.ro Valentin Popa.

Citește și:

Dacă vrei să dezvoltăm proiectul Edupedu și ești un susținător, ca și noi, al Educației, ne poți susține fie prin donații, fie prin platforma Patreon. Îți mulțumim!
Become a Patron!


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sute de părinţi din Sectorul 3 al Capitalei și-au petrecut noaptea în faţa şcolilor pentru a-și înscrie copiii la „școala de vară” din cauza faptului că „dosarul online se depune la secretariat” / Primăria spune că modalitatea de înscriere cu dosar fizic a fost stabilită de Inspectoratul Școlar București

Sute de părinţi puteau fi văzuţi azi noapte în faţa şcolilor din Sectorul 3 din București care organizează „școala de vară” pentru a-şi înscrie copiii în programul demarat de primărie,…
Vezi articolul

Geografia nu este materie de Bacalaureat în ”viziunea Andronescu”. Societatea Română de Geografie: un ministru sau un consilier nu doreşte ca Geografia să formeze conştiințe

O petiție lansată pe internet pentru menținerea Geografiei ca variantă de opțiune pentru examenul de bacalaureat a strâns deja peste 6.500 de semnături. Profesorii au reacționat astfel după anunțul de…
Vezi articolul