Premiul Nobel pentru Chimie 2018 a fost acordat cercetătorilor Frances H. Arnold, George P. Smith şi Gregory P. Winter

245 de vizualizări
Premiul Nobel pentru Chimie
Premiul Nobel pentru Chimie 2018 a fost acordat profesorilor Frances H. Arnold, George P. Smith şi Gregory P. Winter, a anunțat în urmă cu puțin timp Comitetul de acordare a premiilor. Premiul a fost acordat pentru crearea unei noi familii de proteine, care pot fi utile în orice domeniu. “Enzimele produse prin evoluția direcționată sunt folosite pentru a produce totul, de la biocombustibili la medicamente. Anticorpii au evoluat utilizând o metodă numită ‘phage display’ care poate combate bolile autoimune și, în unele cazuri, vindecă cancerul metastatic”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial nobelprize.org.

Cercetătoarea Frances H. Arnold, de la California Institute of Technology, SUA, a primit premiul pentru evoluția direcționată a enzimelor. Aceasta a declarat recent, într-o conferință susținută la Congresul European de Chimie 2018 (EuCheMs), că “folosind intuiția chimică și imitând procesele evolutive naturale, putem genera noi familii de enzime care pot cataliza reacții importante, necunoscute în biologie”. “Aceste noi posibilități măresc sfera de aplicare a materialelor pe care le putem obține folosind biologia sintetică, apropiindu-ne astfel de o lume în care sinteza chimică poate fi complet programată genetic”.

Premiul Nobel pentru Chimie

George P. Smith, de la University of Missouri, SUA, și Sir Gregory P. Winter, de la MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, UK, au primit Nobelul pentru cercetările legate de bacteriofagi, virusuri care infectează bacterii şi care pot fi transformate în proteine noi, potrivit Mediafax.

Știre în curs de actualizare


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dan Cristea, profesor universitar, despre profesorii de informatică din școli: Am constatat cât de prost e predată informatica. Cred că în liceu și gimnaziu se duc cei care nu prea sunt primiți în firme

„Țin minte niște experiențe foarte neplăcute în comisii de grad, la liceu. Am constatat cât de prost e predată informatica”, a declarat la Digi24 profesorul universitar Dan Cristea, de la…
Vezi articolul

Mădălin Bunoiu, profesor de fizică și președinte ARACIS: Tinerii nu mai au curiozitatea să cerceteze pentru că n-au avut posibilitatea să încerce vreodată. Numărul de laboratoare de chimie, de fizică, de biologie din școlile primare, gimnaziale și licee este incredibil de mic

Președintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Mădălin Bunoiu, remarcă numărul de laboratoare de chimie, fizică sau biologie, din școli, “incredibil de mic”, în special la sate.…
Vezi articolul

Noul președinte interimar al Consiliului Național al Rectorilor este Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași: Vom continua parteneriatele cu Administrația Prezidențială în zona de educație, cu Guvernul României, nu doar în ce privește Ministerul Educației, “ci și cu alte organisme ale statului sau non-guvernamentale”

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, Dan Cașcaval, a fost ales președinte interimar al Consiliului Național al Rectorilor (CNR) pentru următoarele șase luni, anunță universitatea într-un comunicat remis Edupedu.ro.…
Vezi articolul

ASE București și Universitatea de Medicină Iuliu Hațieganu din Cluj Napoca – din nou singurele universități românești din top 1000, în clasamentul Times Higher Education 2023. Majoritatea instituțiilor românești, în coada rankingului global / Top 3: Oxford, Harvard, Cambridge

Numărul universităților românești incluse în cea mai nouă ediție a clasamentului Times Higher Education al celor mai bune universități din lume – ediția 2023, publicată astăzi – a crescut la…
Vezi articolul

Trei universități din România au fost declarate câștigătoare de Comisia Europeană în competiția pentru crearea Universităților Europene: SNSPA, Universitatea din București și Universitatea de Construcții

Trei universități din România au fost declarate câștigătoare de către Comisia Europeană, în competiția pentru crearea, în consorții internaționale, a primelor 17 universități-pilot europene. SNSPA, Universitatea din București și Universitatea…
Vezi articolul

Stomatologia este o specializare de licență la finalul căreia ai drept de liberă practică, ceea ce nu este puțin, spune Ecaterina Ionescu, prorector al UMF Carol Davila / Anul acesta, concurența la stomatologie a fost mai mare ca la medicină generală 

„În primul rând, stomatologia, ca farmacia, dar diferă abordarea, este o profesie în care la finalul studiilor de universitare de licență ai drept de liberă practică, ceea ce nu este…
Vezi articolul