Premiul Nobel pentru Medicină 2018, acordat pentru descoperiri în imunoterapia pentru cancer, explicat pe înțelesul tuturor de un imunolog român de top din Olanda

21.874 de vizualizări
Premiul Nobel pentru Medicină
Premiul Nobel pentru Medicină Mihai Netea / Sursa foto: Radboud University
Mihai Netea, unul dintre cei mai buni imunologi români, a explicat pentru EduPedu.ro, pe înțelesul tuturor, descoperirea pentru care a fost acordat anul acesta Premiul Nobel pentru Medicină 2018. Profesorii James P. Allison din Statele Unite și Tasuku Honjo din Japonia “au descoperit moleculele care pun frînă sistemului imunitar, numite în engleză ‘checkpoints’, sau în română ‘puncte de control’. Pe baza acestor descoperiri, ei și alți cercetători au dezvoltat tratamente care pot da la o parte aceste blocaje ale leucocitelor”, a explicat Mihai Netea.

Mihai Netea (49 de ani) este profesor și director al laboratorului de Medicină Internă Experimentală al Centrului Medical Universitar Radboud (Olanda). Este membru al Academiei Regale olandeze pentru Științe și Arte și al Academia Europaea.

În 2016, a primit Premiul Spinoza, în valoare de 2,5 milioane Euro, pentru continuarea cercetării sale privind modul în care sistemul imunitar recunoaşte microorganismele. Premiul Spinoza este cel mai valoros premiu acordat în Olanda în domeniul ştiinţei (sursa). Vezi aici mai multe despre Mihai Netea

Premiul Nobel pentru Medicină 2018 – explicat pe înțelesul tuturor de către profesorul Mihai Netea:

Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie 2018 a fost acordat profesorului James P. Allison din Statele Unite și profesorului Tasuku Honjo din Japonia, pentru descoperirile făcute în imunoterapia pentru cancer.

Sistemul de apărare al organismului împotriva infecțiilor (numit și ‘sistemul imunitar’) este făcut să activeze foarte puternic globulele albe (celule numite ‘leucocite’) care vor ataca și elimina infecția cu bacterii, viruși sau paraziți. Pentru a nu produce, însă, și leziuni în organele proprii ale omului, sistemul imunitar a dezvoltat și anumite ‘frîne’ sau ‘blocaje’, care să îl oprească a fi activat prea puternic.

Din păcate, însă, cancerul reușește să activeze aceste ‘frîne imunitare’ chiar și atunci cînd nu trebuie, făcînd ca în acest fel leucocitele din sînge (adevărați ‘soldați’ ai apărării contra cancerului), să nu își poate face datoria.

Prof. Allison și Prof. Honjo au descoperit moleculele care pun frînă sistemului imunitar, numite în engleză ‘checkpoints’, sau în română ‘puncte de control’. Pe baza acestor descoperiri, ei și alți cercetători au dezvoltat tratamente care pot da la o parte aceste blocaje ale leucocitelor: aceste tratamente (‘checkpoint inhibitors’, sau ‘inhibitori ai punctelor de control’) reușesc să descătușeze potențialul globulelor albe de a ataca cancerul.

Aceste descoperiri importante au făcut ca aceste tratamente să fie în prezent utilizate cu succes în anumite grupe de pacienți cu cancer”.

Citește și:

Sursa foto: Radboud University


1 comment
  1. Prof Mihai Netea este un cercetator de o valoare exceptionala… valoarea sa este egalata doar de modestia de care da dovada in orice imprejurari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Povestea Teodorei Dumitru, studentă la medicină în Spania: Din cauza diagnosticului meu, nu am putut niciodată să scriu de mână. Am ales să dau la medicină, în ciuda faptului că mi s-a spus că cineva „ca mine” nu poate fi doctor. Simt că pentru asta m-am născut

Maria Teodora Dumitru fost diagnosticată la vârsta de un an cu paralizie cerebrală și tetrapareză spastică, în cuvintele ei: “merg pe patru roți”. A obținut media de intrare la liceu…
Vezi articolul

Daniel Funeriu, despre Premiul Nobel pentru Chimie 2021, acordat cercetătorilor Benjamin List şi David W.C. MacMillan: Au demonstrat, independent, că pot fi utilizate în procesul catalitic de obținere a unuia sau altuia dintre enantiomeri și molecule organice, compuse din carbon, hidrogen, oxigen și azot

Cei doi laureați ai premiului Nobel pentru Chimie, Benjamin List şi David W.C. MacMillan, „au demonstrat, independent, că pot fi utilizate în procesul catalitic de obținere a unuia sau altuia…
Vezi articolul

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: Susțin ideea sindicală de acum a creșterii salariale în preuniversitar și în universitar. Trebuie discutat apoi și despre diferențieri salariale pe bază de merit / performanță

Rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca anunță că susține revendicarea sindicatelor din educație referitoare la majorarea salariilor profesorilor din preuniversitar și universitar, cu o zi înainte de greva generală pe…
Vezi articolul

EXCLUSIV Softurile antiplagiat nu înlocuiesc comisiile de experți în analizarea plagiatelor. Vor fi acceptate sesizări de plagiat și pe teze de doctorat evaluate in integrum. CNATDCU poate propune modificarea calificativului acordat de către comisia de doctorat – Noile reguli de analizare a plagiatelor

Forul care analizează plagiatele din tezele de doctorat va accepta sesizări de plagiat depuse inclusiv la tezele deja evaluate in integrum, cu condiția ca aceste noi sesizări să aducă probe…
Vezi articolul