Profesor de Limba Română, despre testele grilă la BAC și Evaluarea Națională 2019: Grilă pe text liric – nu știu dacă să plâng sau să râd

14.162 de vizualizări
Testele grilă de la BAC
Testele grilă de la BAC
Noile subiecte cu teste grilă pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională au fost publicate de Ministerul Educației. “La Bacalaureat, mi se pare că alegerile sunt absolut nefericite, pentru că vor să aplice grila pe un text literar. În modelul de subiect publicat de Minister pentru profilul real au ales un text liric, de Arghezi, unde vorbim clar de ambiguitate, de expresivitate, unde se lucrează cu sensuri figurate, cu procedee artistice care implică interpretări multiple. Ori să încerci să limitezi interpretările la o grilă bine determinată este aberant”, a declarat pentru Edupedu.ro Cătălina Popa, profesoară de limba şi literatura română la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Galați, profesor Merito.

Contactată de Edupedu.ro, profesoara Cătălina Popa, care predă Limba şi literatura română la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, a declarat următoarele:

Testele grilă de la BAC

La Bacalaureat, mi se pare că alegerile sunt absolut nefericite, pentru că vor să aplice grila pe un text literar. În modelul de subiect publicat de Minister pentru profilul real au ales un text liric, de Arghezi, unde vorbim clar de ambiguitate, de expresivitate, unde se lucrează cu sensuri figurate, cu procedee artistice care implică interpretări multiple. Ori să încerci să limitezi interpretările la o grilă bine determinată este aberant.

Prin definiție, textul liric – mai ales cel modern – este interpretat în funcție de sensibilitatea fiecărui lector, în funcție de experiența lui, în funcție de direcția impusă de curentul literar în care se încadrează. Contează foarte mult dacă textul este considerat de dragoste sau artă poetică și, în condițiile astea, să îi ceri unui copil să vină cu un răspuns exact care să vizeze o anumită interpretare pe care el s-ar putea să nu o ofere textului mi se pare nonsens. Grilă pe text liric – nu știu dacă să plâng sau să râd.

Grilă și la Evaluarea Națională

La Evaluarea Națională, mi se pare acceptabil subiectul, în sensul că așa cum era de așteptat au transformat în grilă partea de gramatica; vor exista și aici discuții, fără îndoială, dar ar trebui să nu existe foarte multe neclarități.

Deci la Evaluarea Națională tragedia nu mi se pare mare.

La Bacalaureat, s-au întors la formatul subiectului de acum 2 ani, la formatul inițial cu 3 subiecte, au scos textul non-literar pe care ar fi mers mult mai bine grilele și au folosit ca text de bază unul literar.

Chiar dacă s-ar fi rămas la subiectele vechi, consider că e târziu să se înceapă pregătirea acum. Având în vedere că nu s-a schimbat programa, ci doar modalitatea de examinare, teoretic competențele dobândite până acum ar trebui să fie suficiente și pentru elaborarea noului tip de subiect. Cred că mai degrabă e un disconfort dat de puterea obișnuinței.

Eu încep din clasa a IX-a să lucrez ușor cu cerințe de tipul celor de bacalaureat, tocmai pentru a-i acomoda pe copii. O surpriză atât de mare cred că nu ar trebui să apară cu atât de puțin timp înainte de examen.

Cred că, indiferent de subiect, ierarhia se va păstra: elevii foarte buni vor lua note mari. Dacă la nivel național notele vor fi mai mari sau mai mici ca în anii anteriori, vom vedea. În ce privește tentativele de fraudare, atâta vreme cât există camere, eu sper că toată lumea își va face treaba și va fi un examen corect.”

Sursa foto: Facebook

Citește și:


3 comments
  1. În primul rând literatura este o artă. Nu are ce căuta la examenele de stat, cum nu au ce căuta muzica sau desenul. La examenele de stat ar trebui să se dea gramatică, să se testeze abilităţile de comunicare, abilităţile de a compune o scrisoare de intenţie, un CV etc. Nu dai Bacovia la examen de stat după cum nu dai nici Grigorescu şi nici Enescu. Literatura nu are ce căuta la examene, decât ca probă opţională la un liceu vocaţional. A fi scriitor, pictor sau muzician sunt vocaţii, nu obligaţii. Se face literatură în şcoală, se face desen în şcoală şi tot acolo se face şi muzică. Ori le dai pe toate la examen, ori nu dai niciuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Învățământul online în facultăți, criticat de reprezentanții profesorilor și ai Guvernului, care susțin că studenții condiționează trecerea în online ca să nu abandoneze cursurile pentru că lucrează. Hadăr: Un student livra pizza în timpul examenului cu mine la rezistența materialelor

Anton Hadăr, profesor universitar la Politehnică și lider al singurului sindicat ce reprezintă mediul universitar, Alma Mater, spune că studenții, în special cei de la master, preferă să facă ore…
Vezi articolul

Calitatea în Educație nu are aceeași viteză cu alocările financiare „în creștere”, spune ministrul Finanțelor în Parlament, întrebat de ce nu alocă 6% din PIB pentru acest domeniu. Câciu: Trebuie să vedem cum așezăm reforma în domeniul educației, astfel încât calitatea să fie prioritate

Calitatea în Educație nu are aceeași viteză cu alocările financiare „în creștere”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), în cadrul ședinței de dezbatere a bugetului pentru anul 2023 din…
Vezi articolul

Satelitul înghețat al lui Saturn, Enceladus, conține elemente esențiale vieții – date colectate de sonda Cassini a NASA / Există fosfor într-o concentrație de 100 de ori mai mare ca în oceanele de pe Terra

Concentraţii ridicate de fosfor, un element esenţial pentru toate procesele biologice de pe Terra, au fost detectate în cristale de gheaţă expulzate din oceanul subteran al uneia dintre lunile lui…
Vezi articolul