Rectorii și prorectorii nu pot deține funcții de conducere în partide politice, propune USR într-un proiect depus la Camera Deputaților

318 vizualizări
conducătorii de doctorate
Foto: Pixabay.com
Rectorii și prorectorii universităților nu pot deține funcții de conducere în partide politice la nivel local, județean sau național, prevede o propunere legislativă depusă la Camera Deputaților de mai mulți parlamentari USR, transmite Agerpres. Exemple de rectori care dețin funcții de conducere într-un partid sunt Sorin Cîmpeanu (rector al Universității de Agronomie din București și prim-vicepreședinte al Pro România), Marilen Pirtea (rector al Universității de Vest și prim-vicepreședinte PNL Timiș), Mihnea Costoiu (rector al Universității Politehnice București și președinte al Departamentului pentru cercetare și inovare din PSD). De precizat că universitățile se pregătesc de alegeri, care vor avea loc la finalul acestui an.

Proiectul de lege introduce mențiunea: “rectorul şi prorectorul nu pot deține, pe perioada exercitării mandatului, funcții de conducere în cadrul unui partid politic la nivel local, județean sau național“. Proiectul de act normativ prevede, concret, modificarea articolul 214 din Legea educației naționale nr.1/2011 şi este semnată de 16 parlamentari ai USR.

Rectorii și prorectorii nu pot deține funcții de conducere în partide politice

Senatorul USR Cristina Iurişniți a susținut în expunerea de motive a proiectului că “în învățământul universitar, depolitizarea funcţiilor de rector şi prorector este imperioasă, în contextul în care în ultima perioadă fondurile publice necesare au fost alocate discriminatoriu, inechitabil şi în contradicţie vădită cu criteriile meritocratice şi de performanţă, care ar trebui să stea la baza mecanismului de finanţare. În 2018, Ministerul Educaţiei Naţionale a schimbat modalitatea de alocare a fondurilor pentru cifrele de şcolarizare a universităţilor din România. Pe baza unor argumente inexplicabile din punct de vedere legal şi etic, conducerea Ministerului a alocat sumele de bani pe baza afinităţilor politice, nicidecum în funcţie de performanțele academice“, scrie Agerpres.

Proiectul a fost depus luni la Camera Deputaţilor şi se află în consultare publică, urmând să intre apoi în dezbaterea forului legislativ, Senatul fiind Cameră decizională., notează agenția de presă.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicatele FSE “Spiru Haret”: Propunerea Guvernului seamănă izbitor de mult cu ceea ce s-a întâmplat în 2008, când cadrelor didactice li s-a mai refuzat o majorare salarială stabilită printr-o lege

Implementarea oricărui scenariu pentru începerea noului an școlar va fi sub semnul întrebării dacă Guvernul amână majorarea salariilor profesorilor din septembrie, atrage atenția Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“. Situația…
Vezi articolul

Se discută introducerea gramaticii la liceu. Lingvist al Institutului „Iorgu Iordan”: „Sperăm să participăm la elaborarea programei”. Ministerul lucrează în prezent la curriculumul nou de liceu

În programele de liceu ar putea fi reintrodusă gramatica limbii române, au explicat pentru Edupedu.ro lingviștii Adina Dragomirescu, director al Institutului „Iorgu Iordan Al. Rosetti” al Academiei Române, și Alexandru…
Vezi articolul

Regulamentul pentru evaluarea online a elevilor, publicat în Monitorul Oficial. Ministerul Educației va avea propria platformă de evaluare pentru clasele primare, gimnaziale și liceale. Notele elevilor pot fi trecute în catalog, dar nu pot fi făcute publice fără acordul părintelui sau al elevului major / Ce responsabilități vor avea școlile, elevii și profesorii

Metodologia-cadru de evaluare în mediul online a performanțelor școlare și a competențelor elevilor a fost publicată miercuri, 8 martie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 3.750…
Vezi articolul