România e ultima în UE și la cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare: sectorul guvernamental alocă 72 de lei pe cap de locuitor, firmele – 127

554 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
Cheltuielile României în 2017 cu cercetarea și dezvoltarea au fost cele mai mici din Europa, potrivit celor mai noi date Eurostat. În sectorul guvernamental, procentul alocat a fost de 0,16% din PIB, mai mic față de 0,23% din PIB, cât era în urmă cu 10 ani. În sectorul de afaceri avem o creștere importantă – de la 0,17% din PIB în 2008, la 0,29% din PIB în 2017. Iar în sectorul universitar procentul a fost de 0,05% din PIB, mai puțin de jumătate din cât era în urmă cu 10 ani (0,12% din PIB).

După totalul cheltuielilor pentru Cercetare și Dezvoltare, România s-a clasat în 2017 pe ultimul loc în Uniunea Europeană, cu 0,5%, un sfert din media Uniunii Europene de 2,07% și de 6 ori mai puțin față de Suedia, Austria, Danemarca și Germania.

În sectorul guvernamental, datele citate arată că România alocă 0,16% din PIB pentru Cercetare și Dezvoltare. Asta înseamnă, potrivit Eurostat, circa 15,6 euro pe cap de locuitor, în scădere față de 16,1 euro (0,23% din PIB) în 2008.

În sectorul de business alocările au crescut cel mai mult – firmele au alocat 535,9 milioane de euro pentru Cercetare și Dezvoltare. Suma este echivalentul a 27 de euro pe cap de locuitor – 0,29% din PIB.

Investiția în Cercetare și Dezvoltare înseamnă competitivitate și capacitatea de a face față provocărilor comerciale și de pe piața forței de muncă. Cu cât un stat alocă mai multe fonduri, cu atât e mai dezvoltat și atrage forță de muncă înalt calificată.

Ținta tuturor țărilor UE este ca până în 2020 să aloce 3% din PIB, în condițiile în care acum media este puțin peste 2%.

Coreea de Sud a avut o cheltuială de 4.22% din PIB pentru Cercetare&Dezvoltare, Japonia – 3.28%, iar SUA 2.76%.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Impactul pandemiei asupra economiei românești

Impactul pandemiei asupra economiei românești, reacțiile companiilor din top 50, evoluția indicilor bursieri – monitorizate în timp real de cercetătorii în economie de la Universitatea Babeș-Bolyai

Specialiștii Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca monitorizează în timp real impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei românești. UBB a lansat o platformă online în care…
Vezi articolul

BREAKING Rectorul ales al Universității Dunărea de Jos din Galați, Puiu Lucian Georgescu, nu a fost confirmat în funcție / Este al doilea rector neconfirmat de minister în actualul val de alegeri universitare, după Ramona Lile la Arad

Rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, Puiu Lucian Georgescu, reales pentru al doilea mandat în luna decembrie, nu a fost confirmat în funcție, potrivit surselor Edupedu.ro. Informația a fost…
Vezi articolul

VIDEO Senatorul PSD Robert Cazanciuc, despre tentativa Ligiei Deca de a se dezice de promisiunea ca profesorii debutanți să aibă 4.600 lei salariu net din ianuarie: Doamna Deca era foarte solidară cu domnul Budăi, pentru că i-a dat niște foi să citească el cifrele

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, a criticat-o pe ministra liberală a Educației Ligia Deca pentru încercarea de a se dezice de promisiunea ca profesorii debutanți să aibă…
Vezi articolul