Salarizarea cadrelor didactice nu va suferi modificări în perioada suspendării cursurilor, susțin ministrul Educației și ministrul Finanțelor

33.135 de vizualizări
Monica Anisie si Florin Citu, fostii ministri ai Educatiei si Finantelor in 2020, in Guvernul Orban / Foto: INQUAM Photos – George Calin
Salarizarea cadrelor didactice nu va suferi modificări în perioada suspendării cursurilor, susțin atât ministrul Educației, Monica Anisie, cât și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Contactați de Edupedu.ro, cei doi oficiali au confirmat că, așa cum au precizat până acum, salariile cadrelor didactice nu vor fi afectate de perioada în care nu se fac cursuri.

„Pentru profesori am dat deja asigurări acum două săptămâni, situația rămâne neschimbată”, a precizat Anisie, pentru Edupedu.ro. Asta după ce la Antena 3 ministrul a spus „În ceea ce privește salarizarea, cadrele didactice au primit asigurări că nu există nicio modificare”.

Ministrul Finanțelor a declarat la Realitatea Plus că „salariații de la stat beneficiază de salarii dacă lucrează în condiții de telemuncă. Bineînțeles că sunt suspendate sporurile. Cei care sunt acasă și lucrează de acasă primesc salarii, dar nu mai primesc sporuri. (…) Nu sunt presiuni pe buget pe partea de finanțare. Suntem ok. Toate salariile, pensiile, ajutoarele sociale, contribuțiile, chiar și banii pentru IMM-uri sunt asigurate și vor ajunge la timp. Plata se va face la timp”, a explicat ministrul de Finanțe.

Contactat de Edupedu.ro, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că este vorba mai ales despre angajații din ministere, și că ”pentru cadrele didactice situația rămâne neschimbată, își vor primi salariile așa cum s-au dat deja asigurări”.

Precizările vin în contextul în care au apărut discuții în mediul public legate de plata salariaților bugetari, de indemnizația de șomaj tehnic și de plata sporurilor pentru angajații la stat.

Pe 10 martie 2020 ministerul Educației a trimis către toate școlile nota nr. 79 din 10.03.2020, care prevedea:

Referitor la drepturile salariale, MEC asigură întregul personal din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particular acreditat că nu va fi afectat de măsurile dispuse privitor la suspendarea cursurilor.

Monica Anisie si Florin Citu / Foto: INQUAM Photos – George Calin


11 comments
  1. Dragi părinți, nu știu cine ajunge la 10000lei le luna, ca eu abia ajung la 3000 cu ore peste norma de baza. Și ghiciți ce, statul nu a plătit pe nimeni care are ore la plata cu ora, și se face și munca voluntara! Polițiștii, medicii, au sporuri mult mai mari și ajung la sume fabuloase intr-o perioada mica. Un prof își face rate ca sa își ia o casa sau o mașina pe 10 ani minim, pe când alții și le iau și achita într-un an. Unde este dreptatea? Știți doar sa comentați la orice, nu e de mirare ca se distruge sistemul de învățământ dacă aveți așa o gândire despre cei care depun munca cu 30 de copii, și încearcă sa ii aducă la liman, ca mulți nu știu nici ce este aia educație de acasă!!!

  2. Am copil în învățământul primar, din motive personale cand nu suntem acasă nu are internet. In momentul in care am comunicat doamnei învățătoare acest aspect si am sugerat sa facem după amiază aceste întâlniri la o oră rezonabilă(17) a spus că intervalul de desfășurare al întâlnirilor este 10-12. Nu mi se pare normal ca eu sa merg la serviciu , iar cand vin acasa sa ma apuc sa culeg teme de la ceilalți, ca sa poata lua doamna salar întreg. In aceasta situatie sunt f multi părinți, dar nu isi exprima nemulțumirile, deoarece stiu f bine ca aceste nemulțumiri se resfrang mereu asupra părinților comentatori. Ca drept urmare, daca am comentat de cadourile pe care trebuie sa le facem , tocmai de aceea nu este luata in considerare parerea mea vreodată. Din pacate nu ne mai facem bine vreodată…

  3. Nici eu nu cred ca este echitabil! Eu muncesc program normal și ture de noapte, iar ei stau acasa și să aibă salariul intreg?
    Băiatul meu este in clasa aIX-a și de cand stau acasă doar câțiva profesori le-a mai spus să facă câte ceva pentru școală!Proful de mate a stat 2 luni in concediu medical, nu a avut liceul suplinitor, au rămas în urmă cu materia, iar acum nici nu și-a făcut simțită prezența!!De ce mai este liceu???Un dezinteres total, și sunt atâta scoși în evidență!Cei care au rezultate cu copiii nu sunt promovați!Oricum sunt puțini!

  4. Cunosc cel putin 20 profesori si învățători lucrau pina acum 3 ore pe zi ori 20 zile lucratoare in medie 60-70 ore pe luna cât sta un medic politist militar la serviciu într-o săptămână si fără sute de sporuri…pe deasupra meditații in fiecare zi ajung in medie 100 mil lejer pe luna si lucrau la stat cam 3-4l uni pe an că restul sunt libere vacante cat cuprinde .auzi… 3 luni pe an vacanță vară si mai iau si bani acum cu aceasta problema nu lucrează mai mult de 2 luni cumulat pe an !

  5. Este nedrept si inechitabil faptul ca statul privilegiaza anumite categorii in timp ce tuturor celorlalti li se aplica regula, adica sunt trimisi in somaj tehnic sau concediu fara plata sau chiar in somaj. Ca de obicei, unii platesc, altii nu, depinde in ce sistem ai norocul sau ghinionul sa lucrezi.

  6. Cursurile online sunt clar o vrăjeală. La ce sărăcie e in multe zone din Romania, n-au multi PC, laptop și internet. Ministerul se face că plouă la faza asta! De ce primește toată lumea din sistem salarii întregi? Cică se fac că muncesc la domiciliu. Pai sa luam inspectorii: nu tu inspecții, nu tu mișcare de personal, nu tu grade didactice, nu tu olimpiade, concursuri, evaluări etc….Ce muncesc? Ghici ce salarii iau: 6300 lei NET! La ceilalți va las imaginația să zburde! Oricum e durere mare: s- ar putea că unii nici gradații de merit sa nu mai pupe, că procedura de acordare nu se mai poate derula! Super tare!

    1. Este nedrept si inechitabil faptul ca statul privilegiaza anumite categorii in timp ce tuturor celorlalti li se aplica regula, adica sunt trimisi in somaj tehnic sau concediu fara plata sau chiar in somaj. Ca de obicei, unii platesc, altii nu, depinde in ce sistem ai norocul sau ghinionul sa lucrezi.

      1. Stai lin, e doar o metoda a defazatei care e ministru : de a invrajbi, a tine legati de glie profesorii ca sa i aiba la mana pt recuperare la orice ora, orice conditii, a nu da somaj sa nu cumva profesorii sa stea acasa degeaba precum altii.prof.nu sunt oameni.cate conduceri s au perindat i au considerat sclavi si fraieri.

      2. Așa e Alina….cum probabil știi, ai dreptul să migrezi în orice sistem te țin brăcinările…m-aș bucura ca gândul posibilei tale migrații să te aline…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANUNȚ Se caută profesori creatori de soft educațional pentru Biblioteca Virtuală / Onorariu foarte atractiv, programul este flexibil și se lucrează de la distanță. Ce conține portofoliul pentru selecție – termen 15 iulie (P)

Compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI) lansează provocarea profesorilor creativi și interesați să se implice în dezvoltarea de software educațional, în cadrul celui mai mare proiect național…
Vezi articolul

Marius Nistor, FSE: După 8 zile de grevă în luna mai, avem colegi care au mai primit 85 de lei salariu. Și sunt hotărâți să continue / Declarațiile necugetate venite din partea factorului decizional, la cel mai înalt nivel, ne-au dus în situația în care pur și simplu nu mai vorbim de grevă generală, vorbim de o revoltă în rândul corpului profesoral

Primele zile de grevă le-au afectat mult salariul pe luna mai al celor care sunt angajați în acest conflict de muncă, a declarat liderul sindical Marius Nistor. Acesta a dat,…
Vezi articolul