UPDATE Școli și grădinițe închise de gripă, în București: 9 unități de învățământ și-au suspendat luni cursurile integral sau pe anumite clase/grupe

3.350 de vizualizări
Vaccinare antigripală gratuită, elevi stau acasa
Foto: Pixabay.com
Inspectoratul Școlar București a anunțat în această dimineață că nouă școli și grădinițe au cursurile suspendate, din cauza numărului mare de cazuri de gripă diagnosticate sau a condițiilor din școală, după decontaminare. Excepție face Grădinița nr. 72 din Sectorul 5, care își suspendă cursurile, pentru o zi, “din cauza emanațiilor de gaze de la centralele termice”, informează ISMB. Cele mai multe unități cu ore suspendate sunt din Sectorul 2.

Situația la nivelul întregii țări va fi comunicată de Ministerul Educației, până la ora 13:00, potrivit reprezentanților instituției.

Lista școlilor și grădinițelor care și-au suspendat cursurile – anunțul făcut de ISMB astăzi, 27 ianuarie 2019:
  • Școala nr. 45 din Sectorul 1 își suspendă cursurile pentru 3 zile, la 5 clase
  • Grădinița nr 97 din Sectorul 1, grupa mijlocie, suspendare pentru 3 zile
  • Școala nr. 56 din Sectorul 2 își suspendă cursurile pentru 3 zile, la o clasă
  • Liceul Ady Endre din Sectorul 2 – grupa mică de grădiniță își suspendă cursurile pe o perioadă de 3 zile
  • Grădinița Luminița din Sectorul 2 suspendă cursurile pentru 3 zile, la o grupă
  • Școala 195 din Sectorul 3 suspendă cursurile pentru 3 zile, la 6 clase
  • Grădinița Panseluța din Sectorul 4 suspendă pentru o zi cursurile. “După decontaminare persistă mirosul substanțelor”, informează Inspectoratul.
  • Grădinița nr. 72 din Sectorul 5 suspendă o zi cursurile “din cauza emanațiilor de gaze de la centralele termice”
  • Școala nr 117 din Sectorul 6 își suspendă cursurile pentru trei zile la o clasă

Amintim că 9 școli și grădinițe din București au avut cursurile suspendate încă de marți, 21 ianuarie 2020. Tot în cursul săptămânii trecute, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a cerut vaccinarea gratuită a tuturor profesorilor.

Ministerul Sănătății a anunțat pe 21 ianuarie că “o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa”, informează Ministerul Sănătății.

  • Anul trecut, pe 30 ianuarie, Ministerul Sănătății anunța epidemie de gripă în România și preciza ce se întâmpă cu școlile, în epidemie.
Principalele semnale de gripă – Febra foarte mare și durerile musculare 

Diagnosticul de gripă îl pune medicul în urma unui exudat nazal prin care determină dacă pacientul are sau nu una din tulpinile de virus gripal.

Există, însă, câteva simptome care diferențiază gripa de o răceală severă:

  • temperatura foarte mare (în jur de 39-40 de grade Celsius)
  • și durerile musculare mari, care dau ceea ce medicii numesc „stare de curbatură” (atunci când ne adunăm corpul de la durere).

Părinții se pot orienta în funcție de semnele de gravitate: o febră care durează mai mult de 48 de ore, tusea seacă, durerea musculară, copilul mai mult zace. Atunci sunt semne că este o stare mai rea ca de obicei, că nu este o simplă răceală sau că îl deranjează gâtul. Viroza este mai agresivă decât în alți ani, mai ales că atacă și persoane foarte tinere”, a explicat pentru Edupedu.ro, în urmă cu an, medicul de familie Valeria Herdea.

Copiii trebuie duși la medicul de familie imediat ce apar astfel de simptome pentru a determina exact ce virus le-a declanșat.

Medicii reamintesc că, la gripa virală, antibioticul nu rezolvă nimic, fiind un medicament care atacă bacterii, nu viruși.

Informatii despre gripa
Anul trecut, epidemia de gripă a fost declarată pe 30 ianuarie 2019

Iarna trecută au murit 199 de oameni din cauza gripei. Epidemia de gripă a fost declarată oficial în 30 ianuarie 2019, iar ultimul deces a fost înregistrat în 3 mai.

Ministrul Educației de anul trecut, Ecaterina Andronescu, a decis să închidă toate școlile pe 25 ianuarie, în toată țara, din cauza răspândirii gripei. Detalii aici

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli: Acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care vor fi creșterile posibile / În urmă cu 2 săptămâni Guvernul anunța că s-au găsit soluții pentru eliminarea inechităților și se vor rezolva “în cel mai scurt timp”

Pentru salariile directorilor de școli, „am avansat deja niște propuneri tehnice de cum s-ar putea rezolva și acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care…
Vezi articolul

După vacanța de Paște, elevii din clasele terminale să vină la școală în efectiv complet și în scenariul roșu; elevii din școlile speciale să facă doar cursuri față în față – solicitările ministrului Educației la Comitetul de revenire la normalitate

Elevii din clasele terminale să vină fizic la școală cu toată clasa, nu doar jumătate de efectiv cum este în prezent reglementarea, iar cei din școlile speciale să vină cu…
Vezi articolul

Sindicatele FSLI trag de timp pentru Guvern. Anunță că vor protesta dacă Executivul nu vine cu soluții la problemele salariale ale angajaților din Educație până la 1 martie, deși termenul a fost depășit săptămâna aceasta

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) anunță că a stabilit un calendar de proteste dacă, până cel mai târziu la data de 01.03.2023, Guvernul României nu va prezenta soluțiile concrete…
Vezi articolul