Situație confuză: sindicatele solicită modificarea unui ordin de ministru prin care școlile sunt obligate să detașeze medicii și asistenții școlari la spitale sau DSP, dar medicii și asistenții sunt angajații primăriilor, nu ai școlilor, potrivit legii

5.073 de vizualizări
Foto: edu.ro
Sindicatele FSLI solicită ministrului Educației Monica Anisie să modifice un ordin de ministru pe care aceasta l-a semnat împreună cu ministrul Sănătății, Victor Costache, și prin care obligă școlile să detașeze medicii școlar la DSP sau spitale, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Sindicatele susțin că școlile nu au medici angajați, aceștia fiind angajați de autoritățile locale, potrivit legii.

Ordinul comun nr. 3.651/19.03.2020, respectiv 475/20.03.2020, semnat de ministrul Educației Monica Anisie și ministrul Sănătății Victor Costache prevede că „se dispune conducerilor unităților de învățământ preuniversitar ca la solicitarea Ministerului Sănătății sau a direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București să emită actele de detașare a personalului medical, medici și/sau asistenți medicali angajați pe posturi nedidactice”.

În același ordin se menționează că „deciziile de detașare vor fi emise în regim de urgență, în mod unilateral de către unitățile de învățământ preuniversitar pentru perioada solicitată de Ministerul Sănătății sau direcțiilor de sănătate publică, în condițiile legii”.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a trimis către ministrul Educației o adresă, marți, pe 24.03.2020, în care „adresează respectuoasa rugăminte” să modifice ordinul respectiv întrucât „nu s-a ținut cont că medicii și asistentele care își desfășoară activitatea în școli nu sunt salariații unității de învățământ”. În acest caz școlile nu pot emite decizii de detașare dacă respectivii angajați nu sunt ai lor. Potrivit OUG 162/2008, mai scriu cei de la FSLI, medicii care asigură asistența medicală în unitățile de învățământ pot fi încadrați cu contrat individual de muncă de reprezentanții autorității locale, adică ai primăriilor, iar dețașarea se dispune doar de către angajator, potrivit Codului Muncii.

Există și medici angajați direct de către școală, dar sunt foarte puțini, și aceștia sunt doar în unele școli speciale, se arată în nota FSLI.

Reamintim că premierul Ludovic Orban a cerut pe 12 martie detașarea medicilor școlari către DSP-uri sau spitale. ”Am apelat la doamna ministru Anisie, exită foarte mulți medici în rețeaua școlară care trebuie solicitați să susțină efortul pe care îl facem”, a declarat Orban la ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică în anul școlar 2018-2019 erau 640 de medici școlari angajați în toate școlile și grădinițele din țară. Pe lângă aceștia erau 2903 asistente școlare angajate. Majoritatea medicilor sunt în unitățile din mediul urban.

FOTO: edu.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Demiterea șefilor de Direcții de educație din Republica Moldova care nu au fost desemnați prin concurs, cerută de ministrul Dan Perciun: Două treimi din directorii organismelor locale de specialitate în învățământ trebuie demiși / Ministerul va desemna interimari, în cazul în care autoritățile locale refuză desfacerea contractelor

Ministerul Educației din Republica Moldova le-a cerut oficial autorităților locale să-i demită pe șefii Direcțiilor de educație (echivalentul Inspectoratelor Școlare Județene din România – N.Red.) care se află în funcție…
Vezi articolul

VIDEO Premierul Ciolacu și Ligia Deca – declarații comune după întâlnirea de la minister / Deca: Anchetă internă și la centrele de examen privind o eventuală scurgere a subiectelor la Bacalaureat, vor fi luate măsuri disciplinare serioase

Premierul Marcel Ciolacu a venit, marți dimineață, la Ministerul Educației pentru o întâlnire cu ministrul Educației, Ligia Deca. Aceasta a fost anunțată de guvern pentru ora 9:00. După întâlnire sunt…
Vezi articolul