SpeechXRays Spoofing Challenge premiază studenții care au înșelat prima aplicație în limba română de recunoaștere vocală și facială

485 de vizualizări
SpeechXRays Spoofing Challenge îi premiază joi pe studenții de la fizică ce au reușit să înșele prima aplicație în limba română de recunoaștere vocală și facială. Dezvoltată în cadrul unui proiect de cercetare, SpeechXRays este prima platformă de analiză acustică și vizuală a limbajului în română, aplicație care combină mișcarea buzelor și a feței. Contactat de Edupedu.ro, cercetătorul Alexandru Nicolin, organizator al evenimentului, a declarat că “ne interesează, în esență, ca platforma să distingă cu mare acuratețe un utilizator de altul”.

De asemenea, pentru robustețea sistemului în fața unor atacuri de tip spoofing (termen care se traduce în limba română cel mai bine prin: înșelare prin imitare) am organizat alături de Asociația Studenților Fizicieni (ASF) din cadrul Universității din București concursul SpeechXRays Spoofing Challenge. Știind inepuizabilele resurse de inventivitate și creativitate ale studenții Facultății de Fizică a Universității din București suntem convinși că acest concurs ne va ajuta să identificăm potențiale vulnerabilități ale sistemului“, a explicat pentru Edupedu.ro cercetătorul Alexandru Nicolin.

Alexandru Nicolin / Foto: Facebook Alexandru Nicolin

Cercetător la Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), în cadrul Departamentului de Fizică Computațională și Tehnologii Informaționale, Alexandru Nicolin a precizat pentru Edupedu.ro că “platforma SpeechXRays este în ultima fază a procesului de dezvoltare, aplicația fiind testată în cadrul IFIN-HH pentru a determina acuratețea algoritmilor biometrici folosiți. Indicatorii de performanță pe care noi îi monitorizăm sunt destul de tehnici, însă ne interesează, în esență, ca platforma să distingă cu mare acuratețe un utilizator de altul“.

  • Joi, 28 martie 2019, începând cu ora 9, are loc la Biblioteca Națională de Fizică din Măgurele, Str. Atomiștilor 409, Măgurele, Ilfov, SpeechXRays Spoofing Challenge – eveniment care face parte din proiectul de cercetare “SpeechXRays – Metode biometrice multi-canal care combină analiza acustică și vizuală a limbajului, mișcarea buzelor și a feței” (în engleză: SpeechXRays – Multi-channel biometrics combining acoustic and machine vision analysis of speech, lip movement and face), proiect finanțat prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene (Grant Number 653586).

Ce e diferit la SpeechXRays față de alte aplicații de recunoaștere facială sau vocală

Obiectivul echipei de cercetare este “să ofere prima soluție biometrică dezvoltată pentru limba română, completând astfel soluțiile biometrice deja existente, care analizează de obicei amprenta degetelor sau geometria feței. De asemenea, ne dorim atât pe partea pur tehnică, ce privește acuratețea sistemului, cât și pe partea ce ține de ușurința lui de utilizare și acceptabilitatea sistemului, ca soluția SpeechXRays să fie superioară soluțiilor comerciale existente“, a afirmat Nicolin, pentru Edupedu.ro.

Acesta a explicat că există “numeroase aplicații similare pe piață, însă platforma SpeechXRays are avantajul de a folosi doi indicatori biometrici, vocea și imaginea, acuratețea combinată a acestora fiind superioară celei obținută cu sistemele care folosesc unul singur. De asemenea, faptul că aplicația noastră utilizează limba română (și nu limba engleză sau o altă limbă de circulație internațională) sperăm să-i crească atractivitatea și acceptabilitatea pentru utilizatorii din România“.

Evenimentul de joi își propune să testeze robustețea aplicației SpeechXRays “în fața utilizatorilor nelegitimi ai acesteia care folosesc metode de spoofing (înșelare prin imitare), în cadrul unui concurs adresat studenților Universității din București, organizat de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) și Asociația Studenților Fizicieni (ASF) de la Universitatea din București”, spun organizatorii.

Concursul de spoofing (înșelare prin imitare) a început pe data de 26 martie 2019, când studenții interesați de platforma SpeechXRays au primit licența de folosire a acesteia, alături de kitul de instalare și regulamentul concursului, evenimentul de 28 martie fiind dedicat prezentării celor mai bune soluții de spoofing găsite.

Juriul concursului de spoofing (înșelare prin imitare) este prezidat de Claude Bauzou, coordonator al proiectului SpeechXRays din partea IDEMIA Franța.

Platforma SpeechXRays reprezintă prima soluție de biometrie multi-modală, vocală și facială, a cărei soluție de biometrie vocală a fost dezvoltată pentru limba română, spun organizatorii.

Consorțiul proiectului SpeechXRays este compus din IDEMIA (Franța), firmă care coordonează proiectul, SIVECO (România), Tech Inspire (Marea Britanie), RealEyes (Marea Britanie), Forthnet (Grecia), IFIN-HH (România), FORTH (Grecia), University College London (Marea Britanie), Institutul Mines-Télécom (Franța) și VoiceTrust (Germania).

Soluția tehnică din spatele platformei biometrice SpeechXRays îmbină tehnici avansate de recunoaștere vocală cu tehnologii de recunoaștere dinamică a feței. Scopul proiectului SpeechXRays este “de a oferi o soluție biometrică care combină confortul și rentabilitatea metodelor biometrice de recunoaștere vocală, asigurând însă o acuratețe sporită prin utilizarea simultană a analizei faciale, care sporește securitatea de ansamblu a sistemului, inclusiv pe componenta anti-spoofing“.

Evenimentul este în limba engleză.

Agenda SpeechXRays Spoofing Challenge

8:45 – 9:00 Registration
9:00 – 9:05 Welcome address
9:05 – 9:20 The SpeechXRays project: The first Romanian-calibrated multi-modal biometrics solution (C. Bauzou, IDEMIA)
9:20 – 9:40 SpeechXRays Spoofing Challenge (A.I. Nicolin, IFIN-HH; E.N. Şirjiţă, ASF; D. Petrovska, TSP)
9:40 – 10:30 Presentation of spoofing strategies (I)
10:30 – 11:00 Coffee break
11:00 – 11:50 Presentation of spoofing strategies (II)
11:50 – 12:15 Coffee break/Deliberation of the SpeechXRays jury
12:15 – 12:30 Award ceremony
12:30 – 12:45 Photo session

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul condus de generalul (r) Ciucă vrea să declare anul 2023 drept Anul Ostaşului Necunoscut al României. Urmează ”manifestări cu tematică specifică” în școli, ambasade, biserici și ONG-uri

Guvernul Ciucă vrea să instituie anul 2023 drept ”Anul Ostaşului Necunoscut al României”, potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței executivului de miercuri. Ministerul Apărării propune ca…
Vezi articolul

George Purcaru, FSLI, despre intenția Ministerului Educației de a schimba regulamentul de funcționare a școlilor pentru a permite încheierea mediilor elevilor cu doar două note, pentru întreg anul școlar actual și diluarea procedurii prin care acest lucru are loc: Este revoltător

Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, George Purcaru, a declarat la intrarea la discuțiile de la Ministerul Educației, că este revoltător felul în care instituția încearcă să modifice regulile de…
Vezi articolul

Lista instalațiilor și obiectivelor speciale de interes național, precum laserul de la Măgurele, cele din domeniul nuclear sau centrele de monitorizare seismică – actualizată printr-o hotărâre de guvern / Instalațiile sunt grupate în rețele naționale

Proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), ansamblul de nave de cercetare  Mare Nigrum-Istros o serie de centre din domeniul verificării și monitorizării în cazul pericol naturale sau din…
Vezi articolul