Titularizarea pe școală, blocată în toată țara. Ecaterina Andronescu: Încercăm printr-o OUG chiar mâine să găsim o soluție. Profesorii să aibă puțintică răbdare

26.377 de vizualizări
testarea la Matematică
Foto: Freepik.com
Titularizarea profesorilor care au dat în trecut examenul, au obținut note peste 7 și voiau să încerce anul acesta să se angajeze pe baza acelor rezultate este blocată în toată țara. Curtea Constituțională a decis că aceasta era “o modalitate ‘paralelă’ de accedere la calitatea de titular în învățământul preuniversitar”. Astăzi, ministrul Ecaterina Andronescu a anunțat că în ședința de guvern de săptămâna aceasta guvernul va adopta o ordonanță de urgență. “Încercăm să găsim o formulă care să schimbe durata contractului pe durată determinată într-un contract pe durata viabilităţii postului”, a susținut Andronescu.

În Legea învăţământului avem un articol, 253, care dădea dreptul profesorilor care au trecut prin concursul de titularizare şi care au luat note mai mari de 7 să beneficieze de această notă şi în următorii 6 ani. Acest articol a funcţionat în Legea învăţământului până anul acesta când, în urma unei iniţiative legislative care încerca să mărească durata de la 6 la 10 ani, preşedintele a trimis Curţii Constituţionale această iniţiativă pentru o evaluare de constituţionalitate. Curtea a decis anularea acestui articol şi din iniţiativă, şi din lege, ca urmare nu mai suntem în situaţia acum să folosim beneficiile, pentru că până la urmă era un drept pe care şi-l câştigaseră profesorii care luaseră note mai mari decât 7“, a declarat Andronescu, citată de Agerpres.

Andronescu a anunțat că “încercăm acum, printr-o ordonanţă de urgenţă, sperăm să o aducem chiar mâine (miercuri – n.r.) în Guvern, să găsim o soluţie care să repare această situaţie şi mesajul meu pentru profesori este să aibă puţintică răbdare. Mă refer la profesorii care au trecut printr-un concurs de titularizare, au luat în această competiţie note mai mari de 7 şi, potrivit articolului din lege, timp de 6 ani puteau beneficia de aceste rezultate, dacă era un post liber, puteau să se înscrie folosind rezultatele din anii precendenţi“, transmite agenția de presă citată.

Ministrul a precizat că în fiecare an aproximativ 2.000 de profesori se titularizau pe acest articol de lege şi că, anul acesta, în jur de 2.000 de profesori nu ar mai putea beneficia de această prevedere.

Andronescu a susținut că CCR a decis să declare acest articol neconstituţional pentru că “nu a fost cineva” care să-l explice suficient.

Citește și:

21 comments
  1. Rezolvarea prin OUG e rapida dar extrem de periculoasa. Daca legea de aprobare a oug ului e declarata ulterior neconstitutionala , se da lege de respingere. Care e retroactiva!!!! Pica toate titularizarile facute in baza oug ului ! Trebuiau sa dea lege din start, din vara, de cand s- a publicat decizia CCR! Acum e cam tarziu, iar profesorii titularizati asa vor avea un viitor incert. Se intentioneaza modificarea art 93, pentru ca 253 nu se mai poate, aubtrecut cele45 de zile si s- a abrogat. Vazand motivarea CCR, care a trantit a doua oara 253 pe aceleasi considerente, tare ma tem ca va pica si varianta de acum, cu art. 93! Sunt profesori care meritau un post de titular, fie si pe 253, cunosc situatii. Dar cunosc si profesori care nu meritau, dar…….. Ramane de vazut.

  2. Aș vrea să pricep si eu.Dacă anul acesta dau examen la facultate ,iau 7 si nu intru pentru că s-a intrat cu note peste 7,la anu’ nu mai dau examen si intru cu nota de anul acesta fără examen dacă rămân locuri? Sau peste câti ani vreau eu pană la 6?

  3. Articolul 253 era singura sansa pentru cei care predau in mai multe scoli.Sunt discipline cu o ora pe saptamana, sunt necesare uneori si trei scoli pentru a avea 18 ore.Suntem oameni cu note mari la titularizare , cu grade didactice, care am fost nevoiti sa facem naveta dintr-un capat in celalalt al judetului si cand in sfarsit avem posibilitatea , cand se elibereaza postul, sa ni se spuna ca suntem ,,pilosi”, sa ni se spuna ca abia acum si-au dat seama ca este neconstitutional?

  4. Să le fie rușine că de astă vară pana acum nu au rezolvat problema. S-au trezit în ceasul al 12 lea. Note mari la titularizare în ultimii 4 ani, 9.70 în 2018 și 9.82 la definitivat- de ce sa mai dau din nou examen la vara?Nu este vina mea ca anul trecut postul nu era vacant.Acum ca este în sfârșit vacant sa nu pot să mă titularizez …..Dacă a fost neconstitutional art.253 din legea educației atunci toți care s-au titularizat cu acest art.din 2011 pana in prezent sa fie trecuți si ei suplinitori.Nu se schimba regulile în timpul jocului.

    1. Ni s-a luat si singura sansa pe care o aveam! In ultimii 6 ani,am luat cea mai mare nota pe judet,la disciplina si tot degeaba! Unde este dreptatea? Acum cand aveam sansa sa ocup un post,in baza oricarei note din ultimii 6 ani,s-a spulberat totul. Putem sa tot dam examene dupa examene,daca posturile se dau la transferuri,pre-transferuri sau restrangeri! Suplinitorii chiar nu mai au nicio sansa in a accesa un post titularizabil,pentru ca posturile dispar la etapele anterioare(concursului),unde tot titularii sunt avantajati.

  5. Nu aveti dreptate! Ce usa din dos? Am dat examen in fiecare an (5 ani ) si am obtinut doar note peste 8 . Am luat in fiecare an acelasi post de suplinitor, la mine in sat, desi puteam sa merg la liceele mari din oras. Cand in sfarsit se elibereaza postul prin pretransfer incerc si eu sa-mi depun dosarul…vreau sa raman pe acel post avand 9.27 la examenul de anul trecut. La usa inspectorului aflu ca nu se poate. UNDE ESTE DREPTATEA DE CARE VORBITI?

  6. Titularizarea cu 253 veste o alta modalitate de fraudare a legii ca si mentinerea pensionarilor in sistem ca titulari . Zic asta fiindca posturile se vand pe bani multi de catre directori in tandem cu inspectorii scolari .Cine are pile si da mii de euroi se titularizeaza cu 253 .Mosii sunt mentinuti ilegal desi sunt depasiti batrani neputinciosi si adesea bolnavi .DAR UN SISTEM CORUPT MENTINE CORUPTIA CU ORICE CHIP A NU SE UITA CA SI BABA ANDRONESCU SE V*CREDE VITEAZA DESI A FACUT GAFE IMPARDONABILE ; PANA CAND MAI AVETI DE GAND SA ALUNGATI TINERII DIN SISTEM NEDANDU LE POSIBILITATEA SA SE TITULARIZEZE FAVORIZAND BA FRAUDA CU 253 BA CEA CU PENSIONABILII ; BA TRANSFERURILE DE LA INVATATOR LA PROFESOR FARA EXAMEN ?? PANA CAND NE ALUNGATI DIN TARA CU METODELE ASTEA COMUNISTE DEFAVORIZANTE PT TINERI ??

  7. Bună ziua! Nu mă aștept ca cei titularizați cu 253 să înțeleagă ce a însemnat să dăm examen ani la rând până când apărea un post cu viabilitate de 4 ani.
    Nu conta că ai peste 7. Nu era titularizabil. Punct!
    Noi am prins multe schimbări de metodologie, în funcție de interesele unora sau ale altora… Și am dat examen de mai multe ori! Am învățat și repetat până a apărut postul pe 4 ani titularizabil!
    Atunci l-a luat cel mai bun dintre candidați! Nu cu dedicație!
    Caz concret: o colega titularizată pe 253 și postul nu a fost viabil decât 2 ani, după care a intrat în completare.
    Dacă este corect față de ceilalți, vă las să spuneți dvs.

    1. Eu am lucrat in sistem 10 ani pana a reuși sa ma titularizez cu ajutorul ART.253. Din cei 10 ani, de 6 ori am mers la examenul de titularizare unde am obținut numai note de peste 8. Ultima, cea cu care am reușit, a folosit de 9.40. Deci, știu foarte bine prin ce trec toți suplinitorii. Am fost una dintre ei, timp de 10 ani.

  8. Bai paliule, profesorii titularizati cu art. 253 au examen national promovat cu note peste 7 și posturi câștigate în ședința publică.

  9. Da de unde fără concurs? Asa cum au luat unii post direct, ca au apucat la repartizare, tot asa cei cu 253, care au dat și ei concurs, pot ocupa un post. De ce nu s-au transferat cei ce fac naveta?

  10. Profesori cu nota 9,80 la titularizare nu au obtinut post titularizabil pentru ca nu au existat. Articolul 253 este singura solutie de titularizare pentru disciplinele care au putine ore. Discriminatoriu este examenul la care cei cu nota 7 se titularizeaza, iar altii nu se titularizeaza cu nota 10.

  11. stiti ce? eu am luat 9,75 la titularizare, mai precis, prima nota din judet. In fiecare an am dat acest examen , am concurat si am luat nota cea mai mare. Sunt pe un post ce are acum viabilitate, de ce ar trebui sa dau iar examen sa trec din nou prin acelasi stres? Mai ales, de ce trebuie sa aflu in ziua in care trebuie sa imi depun dosarul ca s-au schimbat regulile? Nu vad de ce faceti aceasta generalizare, de ce afirmati ca daca un om se titularizeaza prin 253 nu este competent. Sa inteleg ca nu am castigat in mod corect postul pe care sunt, desi am concurat vara trecuta si am luat cea mai mare nota? wow, sunteti deosebit de corect. FELICITARI!

  12. Comentariul tău este denigrator la adresa multor profesori ce s-au titularizat cu 253. Și eu sunt printre aceștia. Am luat la examenul național de titularizare 9.40 ( deci ma declar competentă) și apoi m-am titularizat. Nu generaliza dacă tu ai avut neșansa de-a o face.

  13. Dar daca ai 9.80 la examenul de titularizare, nu gasesti post si faci naveta 60km? sau cand nu mai poti stai in chirie cu 200 euro pe luna…. Un minister al educatiei cu oameni care fugind dupa functii si bani multi au pierdut complet simtul realitatii si cea mai mica intelegere a dramei dascalului din scoala romaneasca.

  14. Articolul 253, cu dedicatie, pune pe post un om care a luat un 7 cu ani in urma, post care nu mai ramane disponibil pentru un alt concurent, cu nota mult mai mare la concurs ! Daca omul este al partidului, cu atat mai bine, se mermeleste si de o viabilitate artificiala, scoasa din palarie, iar la o restrangere pe viitor se spala pe maini, ca nu s-a cunoscut care va fi viabilitatea. Ar fi bine sa se introduca raspunderea penala pentru consiliile de administratie care scot la concurs posturi care nu au o viabilitate reala. Daca postul dispare mai repede decat au prevazut membrii consiliului de administratie, e caz de puscarie ! Asa le va trece pofta ce-au pohtit ei si partidul lor !

  15. Nu articolul este nesimtit, ca tot nota de titular trebuie sa ai, ci toata titulatura tuturor sa dureze 4 ani, titulatura pana la moarte e nesimtire! Caci cineva cu 9 de acum 4 ani, ocupa un post mai mult de 4 ani, si altcineva cu 9,50 sau 10 de anul acesta nu are deloc sau are la 100km distanta de domiciuliu, ex: C-ta – Cernavoda.

  16. Nicidecum ,,ivictus” (o fi vreun pseudonim sub care te ascunzi!) 😉 Ieși la rampă, comentează ce ai de comentat și vezi poziția cadrelor didactice! Apropo: Și cu media 10 fac naveta! Asta nu din cauza celor care s-au titularizat cu 253! ( A se vedea câți profesori scot universitățile, fără a se ,,prospecta” piața! 😉 )Sper că înțelegi ce spun!

  17. Profesorii titularizati prin concurs cu note peste 9 fac naveta la 30 -40 KM de domiciliu din cauza acestor titularizati fără a câștiga un post în mod corect, printr-un concurs. Acest articol discriminatoriu 253 trebuie scos din metodologie iar după 4 ani de la obținerea titularizare în școală postul ocupat cu acest articol nesimțit trebuie scos la concurs și ocupat de oameni competenți.

    1. Aveti dreptate, si mie mi s-a parut de la bun inceput acest articol 253 o modalitate de obtinere a titularizarii in scoala prin intermediul relatiilor si cunostintelor, nu al examenului si notei corecte obtinute. A devenit varianta titularizarii de cumetrie, metoda intens practicata de conducerea actuala a tarii la orice nivel, inclusiv in invatamant. Cumetria, intelegerea, mai dau eu, mai lasi tu, las’ ca ne intelegem noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like