Ministerul Educației acceptă înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 31 decembrie 2019. Peste 150 de copii fuseseră respinși, deși aveau aviz de la psihologi

37.913 vizualizări
Școala după școală - înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani
Foto: Pexels.com
Ministerul Educației schimbă procedura de înscriere la clasa pregătitoare și acceptă copiii care împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2019 și în cazul cărora psihologii au dat aviz că sunt pregătiți să parcurgă școala, au declarat pentru Edupedu.ro surse din apropierea instituției. Inspectoratul Școlar București a confirmat pentru Edupedu.ro informația și a anunțat că părinții trebuie să depună o nouă cerere de înscriere. Edupedu.ro a scris pe larg despre situația celor 150 de copii din București care, deși au aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală, au fost respinși la înscrierea în clasa pregătitoare. Părinții au acuzat Ministerul că a schimbat regulile clasei pregătitoare fără să îi anunțe.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Ministerul Educației a trimis în această dimineață inspectoratelor școlare o notă care permite înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani dupa 31 decembrie 2019. Problema care se ridică acum este ce se întâmplă în județele în care psihologii CJRAE nici nu i-au primit la evaluarea psihosomatică pe copiii de această vârstă, având în vedere că prima etapă de înscrieri în clasa pregătitoare se încheie vineri.

Înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani

Nota trimisă în această dimineață de Ministerul Educației către Inspectoratele școlare:

Ca urmare a solicitărilor primite din partea părinților, facem precizarea că în procesul de înscriere a copiilor în învățământul primar situațiile particulare menționate la art. 53 alin. 2 din Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2019-2020 aprobată prin OMEN nr. 3.181/2019 inclusiv cele referitoare la copiii care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2019 vor fi analizate și soluționate la nivelul Comisiilor Județene, respectiv Comisiei Municipiului București, cu aplicarea prevederilor articolului menționat și respectând etapele prevăzute în calendarul de înscrieri“.

Inspectoratul București: Vom da curs celor peste 150 de solicitări din partea părinților ai căror copii împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2019
Marina Manea / Foto: Facebook

Contactată de Edupedu.ro, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar București, Marina Manea, a confirmat informația și a declarat că, “începând de astăzi, primind această decizie de la Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) va da curs celor peste 150 de solicitări venite din partea părinților ai căror copii împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2019“.

Părinții trebuie să depună din nou cerere la ISMB, până vineri la ora 10:00

Părinții copiilor care împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2019 și care au avizul psihologilor să meargă la școală, dar fuseseră inițial respinși de la înscriere, tebuie să depună o nouă cerere la ISMB pentru înscrierea în clasa pregătitoare 2019-2020. Termenul de depunere a solicitărilor la ISMB este până vineri, 22 martie, ora 10:00.

Precizările oficiale publicate de Inspectoratul București

Școala după școală – înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani: Informații de context

În București, în jur de 150 de copii au primit aviz psihosomatic favorabil de la specialiștii CMBRAE să meargă la școală în anul școlar 2019-2020, însă au fost respinși de Inspectoratul București la înscrierea în clasa pregătitoare, pe motiv că nu au vârsta necesară pentru școală. Situația a fost semnalată pentru Edupedu.ro de numeroși părinți aflați în această situație.

Ministerul Educației a schimbat metodologia de înscrieri anul acesta, astfel încât toți copiii născuți după 1 ianuarie 2014 au fost respinși inițial de la înscrierea în clasa pregătitoare, deși în toți anii trecuți copiii aflați în situații similare au fost primiți la școală în baza avizului emis de psihologi.

Părinții au acuzat Ministerul că a schimbat regulile de intrare în școală fără să anunțe public lucrul acesta și întreabă de ce le-a mai permis să meargă cu copiii la evaluarea psihosomatică și, în consecință, să le creeze așteptări false. Concret, acești copii au trecut prin emoțiile evaluării, au aflat cu bucurie că au trecut examinarea și intră la școală, după care școala i-a respins.

Practic, Ministerul Educației a pus inițial limită la înscrierea în primele etape la clasa pregătitoare pentru copiii de 5 ani și 8 luni. Cei care au 5 ani și 7 luni sau mai puțin nu au mai fost acceptați la înscriere. Până anul acesta, dacă evaluarea psihosomatică le-o permitea, copiii se puteau înscrie la școală indiferent de vârstă încă din prima etapă.

CE SPUNE LEGISLAȚIA:

Părinții copiilor care fac 6 ani până pe 31 august 2019 sunt obligați să îi înscrie în clasa pregătitoare. Au posibilitatea de a merge la școală și micuții care împlinesc această vârstă în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, dar aici nu mai este vorba despre obligativitate; ei pot fi înscriși dacă primesc aviz după evaluarea psihosomatică.

Până anul acesta, în același calendar de înscrieri intrau și copiii care împlineau 6 ani după luna decembrie, dacă aveau avizul psihologului.

Anul acesta, toți copiii care au mai puțin de 5 ani și 8 luni când va începe școala au fost respinși până acum de comisiile de înscriere la școală în București, deși au trecut evaluarea psihosomatică.

Metodologia de înscriere în clasa pregătitoare în anul școlar 2019-2020 prevede următoarele:
  • Art. 29. – Comisiile/Comisia județene/a municipiului București rezolvă, în a doua etapă de înscriere, precum și ulterior prevederilor Calendarului, orice altă situație referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului.
  • Art. 53. (2) Comisiile județene și Comisia municipiului București pot soluționa cererile de înscriere în învățământul primar sau cererile de amânare a înscrierii în învățământul primar a copiilor care nu se încadrează în tranșele de vârstă prevăzute de prezenta metodologie, după ce părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali vor fi consiliați privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al copilului și după ce îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluționată decât în situația în care evaluarea dezvoltării psihosomatice, efectuată de CJRAE/CMBRAE, atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei/nivelului de învățământ pentru care se solicită înscrierea.
  • Art. 5. – (1) Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2019 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii și ale prezentei metodologii.
  • Art. 6. – (1) Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019 inclusiv pot să-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

Ministerul Educației precizează și în comunicatul din 11 martie în care anunță numărul de copii înscriși până atunci, că “între 12 și 19 aprilie, inspectoratele școlare vor centraliza și soluționa cererile părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși în vreo unitate de învățământ. De asemenea, va fi soluționată orice altă situație privind înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului”.

Citește și:


17 comments
  1. Si noi am depus din nou azi cerere la inspectorat in Cluj. Cred ca legea e diferita pentru cetatenii din Bucuresti fata de cei din Cluj.

  2. In Cluj nu ni s a permis nicio evaluare. Am depus din nou cerere azi. Se pare ca legea e diferita pentru cetatenii din Bucuresti fata de cei din Cluj.

    1. Pot confirma ca ISMB mi-a aprobat cererea depusa. Fetita mea este nascuta in 2014. Am ridicat deja nota aprobata, ne putem incadra in termenul de depunene la scoala. Multumesc tuturor celor care au depus petitii catre Ministerul Invatamantului, se pare ca si-au dat seama de grava eroare in care se gaseau interzincand inscrierea.

      1. Evaluarea a fost facuta de catre CMBRAE, cu recomandarea de a fi inscrisa in clasa pregatitoare. Inspectoratul a luat act de aceasta evaluare si mi-a emis un document prin care aproba aceasta inscriere. Cu aceste doua documente se poate merge la scoala pentru inscriere.

  3. in Cuj, in continuare, ni se refuza acest drept . se pare ca cei din Bucuresti vor fi inscrisi, in timp ce Inspectorul general al Clujului refuza acest drept copiilor, sustinand ca nu exista un temei legal care sa permita inscrierea copiilor. Daca totusi, ni se refuza pana vineri inscrierea, voi actiona in judecata Inspectoratul judetean ?

      1. Rami, tocmai ca ei sustin ca respecta legea. legea spune clar 6 ani pana in 31 decembrie. metodologia publicata pana anul trecut incalca legea, sustin ei. iar legea bate metodologia. ei se pun la adapostul literii legii si nu-si asuma incalcarea legii (?!), iar daca Inspectoratul Bucuresti o face, este treaba lor. cam asta mi s-a spus mie…
        daca Bucurestiul va inscrie aceasta categorie de copii se creeaza un precedent, determinand ca si restul inspectoratelor judetene sa faca la fel, ma gandesc…

        1. Adresa data de minister precum ca au voie sa meargă la înscriere si copii născuți după 31 dec este pentru toată tara! Nu stați asa, faceti contestatie, scrieți la minister! Este imposibil asa ceva! Succes! In iasi s-a rezolvat problema! Eu aveam testul facut, am refăcut doar cererea la școala! Copilul meu împlinește pe 10 Ianuarie vârsta.

  4. Daca avem deja cererea depusa la ISMB (care a fost respinsa initial) mai trebuie din nou depusa alta ? Si cand primim avizul astfel incat sa avem timp pana vineri – termen limita pentru inscrierea la clasa pregatitoare ?

  5. Bravo, un pas spre normalitate. La anul sa fie coerenti, sa scoata sau sa modifice art 53(2) din metodologie, astfel incat sa nu trimita inutil copiii spre o evaluare care nu este luata in considerare ulterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Se discută introducerea gramaticii la liceu. Lingvist al Institutului „Iorgu Iordan”: „Sperăm să participăm la elaborarea programei”. Ministerul lucrează în prezent la curriculumul nou de liceu

În programele de liceu ar putea fi reintrodusă gramatica limbii române, au explicat pentru Edupedu.ro lingviștii Adina Dragomirescu, director al Institutului „Iorgu Iordan Al. Rosetti” al Academiei Române, și Alexandru…
Vezi articolul

PROIECT Gradație de merit 2024. Profesorii care participă la simulările examenelor naționale primesc puncte în fișa de (auto)evaluare / Punctaj mai mare pentru cadrele didactice care sunt implicate în proiecte, ca activitate neremunerată, spre deosebire de anul trecut

Cadrele didactice care participă la simulările examenelor naționale pot să primească 3 puncte în fișa de (auto)evaluare pentru gradația de merit 2024, potrivit unui proiect pus în consultare publică de către Ministerul…
Vezi articolul

Franța: Au început probele scrise de la Bacalaureat. Elevii din ultimul an de liceu susțin examene la ”specialități”, două materii alese de ei, care contează o treime din nota finală

Zile de foc pentru elevii din ultimul an de liceu din Franța. Prima generație pentru care se aplică, respectând calendarul oficial, reforma Bacalaureatului inițiată de fostul ministru al Educației, Jean-Michel…
Vezi articolul