Universitatea de Vest din Timișoara propune Ministerului să le acorde universităților acces la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului, pentru preluarea online a datelor despre elevii care trec Bacalaureatul, în admiterea la facultate din acest an

4.604 vizualizări
Marilen Pirtea / Foto: Facebook.com
Universitatea de Vest din Timişoara a lansat, marţi, un semnal public pentru identificarea de soluţii prin care să fie administrate cu precizie viitoarele procese de admitere online din învăţământul superior, relatează Agerpres. Universitatea avansează ideea preluării online, din SIIIR, a datelor despre absolvenţii de învăţământ preuniversitar.

Instituția de învățământ superior propune asigurarea accesului la baza de date a Ministerului Educației pentru universităţile care urmează să organizeze procesele de admitere online în acest an, prin intermediul unui API securizat, pentru interogarea în timp real a datelor absolvenţilor de examene de Bacalaureat, date existente în SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România). “Aceste date sunt relevante pentru procesele de admitere online, referindu-se la caracteristicile de identificare ale posesorilor de Diplomă de Bacalaureat, la date despre liceul absolvit, cât şi la date caracteristice şi individuale ale diplomelor”, susține Universitatea de Vest din Timișoara (UVT).

  • Solicitarea UVT vine după ce, în urmă cu o săptămână, Universitatea din București a cerut Ministerului Educației posibilitatea să organizeze examenele de licență și disertație online și a  propus ca Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2020 să fie susținute prin testare online sau să fie amânate până în septembrie.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, spune că, după admiterea online, există toate capabilităţile de interogare şi integrare securizată cu bazele de date ale ministerului, prin conexiuni dedicate, respectiv preluarea datelor necesare din sistemul SIIIR, pentru a face posibilă accesarea informaţiilor oficiale despre absolvenţii de Bacalaureat.

Cred că înţelegem cu toţii faptul că ne aflăm într-o situaţie cu totul nouă, care reclamă măsuri concrete de adaptare din partea ministerului şi universităţilor la criza epidemiologică pe care împreună vom reuşi să o gestionăm în cele mai bune condiţii. Acest tip de acces online securizat ne va oferi posibilitatea de apelare şi utilizare în maximă siguranţă a datelor privind absolvenţii examenelor de Bacalaureat, respectiv date asupra liceului emitent al diplomei, oraşul, judeţul şi data eliberării diplomei, cât şi media finală de la BAC, toate acestea fiind date necesare în procesele de admitere online care vor urma. UVT se pregăteşte deja pentru organizarea eficientă a proceselor de admitere online, în cadrul cărora etapa de accesare a datelor de la minister va avea o importanţă specială“, a declarat Pirtea.

UVT are în vedere elaborarea unei soluţii de acces online la datele absolvenţilor examenelor de Bacalaureat, în termenii prevederilor Legii Educaţiei Naţionale, a Ordinului Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat pentru anul universitar 2016-2017, cu modificările şi completările ulterioare, dar şi ale Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare, spune universitatea, în comunicat.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Patriarhul Daniel – binecuvântare pentru noul an universitar. În pandemie și în fața”riscurilor” tehnologiei, el notează: Hristos a promis că “oricine crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi”

Patriarhul Daniel a transmis joi, printr-un comunicat de presă, o “binecuvântare pentru noul an universitar”, adresată atât studenților, cât și profesorilor. În textul binecuvântării, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române vorbește despre…
Vezi articolul

Povestea demisiei președintelui Universității Stanford: acuzații de fraudă și manipularea imaginilor și primul premiu George Polk pentru jurnalism pentru un ziar condus de studenți de la care a pornit ancheta. Raportul, însă, îl exonerează pe Tessier-Lavigne de toate acuzațiile

Marc Tessier-Lavigne, președintele Universității Stanford, a fost acuzat că a manipulat datele și imaginile din mai multe articole științifice la care a fost coautor sau pe care le-a coordonat, publicate…
Vezi articolul

Dan Cristea, profesor universitar, despre profesorii de informatică din școli: Am constatat cât de prost e predată informatica. Cred că în liceu și gimnaziu se duc cei care nu prea sunt primiți în firme

„Țin minte niște experiențe foarte neplăcute în comisii de grad, la liceu. Am constatat cât de prost e predată informatica”, a declarat la Digi24 profesorul universitar Dan Cristea, de la…
Vezi articolul