Anchetă la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București unde zeci de elevi au fost puși să-și rescrie lucrările la Limba română, după o oră de la începerea probei, fără prelungirea timpului de examen. Comisia ar fi luat decizia anulării a peste 70 de lucrări pe motiv că numele probei nu se incadra perfect pe două rânduri, ca în foaia model dată de inspectorat – surse

Foto: © Noipornpan | Dreamstime.com

Anchetă a Inspectoratului Școlar București la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, după ce mai multe lucrări au fost anulate, cu mult timp după începrea probei la Limba și literatura română, pe motiv că nu ar fi fost bine încadrat un text în titlul probei. Inspectoratul monitorizează cu doi inspectori această comisie de examinare unde sunt circa 13 clase de elevi care susțin Bacalaureatul. Conform surselor Edupedu.ro ar fost circa 70 de lucrări anulate.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat într-o conferință de presă de la sediul ministerului că a cerut această monitorizare din partea ISMB abia marți dimineața.

„În dimineața aceasta am rugat Inspectoratul Școlar al Municipiului București să avem un inspector monitor și inspectorul de management instituțional care să monitorizeze activitatea în centrele de examen, pentru a vedea dacă se respectă întocmai prevederile regulamentului care vizează situațiile în care o lucrare poate fi anulată. De asemenea, am verificat și lucrările anulate după proba zilei de ieri, pentru a vedea câte sunt și la ce moment au fost ele anulate. Ca o precizare suplimentară, candidații care greșesc pot taia ce au greșit, există niște metode pe prin care tăierea unor chestiuni greșite pe foaia de examen nu se traduce în nevoia de anulare a lucrării și o să ne asigurăm că se cunoaște mai bine acest lucru. Vom verifica și dacă, în lucrările anulate, există o problemă de timp suficient pentru parcurgerea lucrărilor și vom lua toate măsurile ca astfel de potențiale incidente să nu se mai întâmple. Avem ancheta în desfășurare la aceste centre de examinare.

Cu elevii ce se întâmplă, pot da din nou această probă?

Ca idee, există posibilitatea de prelungire a timpului de examen, ea nu a fost utilizata. Acesta este un prim semnal. Dar vom analiza suplimentar să vedem totuși care este cantitatea de informație inclusă în lucrările respective. Vom face toate demersurile necesare pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo”, a mai spus Deca.

Într-un punct de vedere acordat la solicitarea Edupedu.ro, Inspectoratul Școlar București a precizat că „astăzi, va fi monitorizată activitatea la centrul de examen ,,Colegiul Național Gheorghe Șincai”, pentru a se asigura că sunt respectate prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, în ceea ce privește situațiile în care o lucrare poate fi anulată.

De asemenea, se vor verifica numărul de lucrări anulate și cantitatea de informație cuprinsă în lucrările anulate, pentru a se stabili în ce măsură timpul de lucru a fost afectat”.

La Colegiul Șincai susțin probele de Bacalaureat elevii de la acest liceu și cei de la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”, conform surselor Edupedu.ro.

Incidentul deosebit de grav a fost semnalat de Silvia Mușătoiu, profesor de Matematică la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” și fost director al instituției de învățământ.

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version