Apel pentru retragerea lucrărilor științifice semnate de Elena Ceaușescu, disponibile încă la marile edituri internaționale / The Guardian: Fraudele ei au avut impact pe termen lung în politică și știință – a se vedea cazul Florin Roman

Elena Ceaușescu / Foto: Captură Youtube - TVR

Numele Elenei Ceaușescu persistă pe lucrări și volume de cercetare încă disponibile pe platformele unor mari edituri academice internaționale, fapt pentru care un grup de cercetători au lansat un apel ca aceste edituri să retragă textele semnate de aceasta sau să-i șteargă numele de pe cele unde apare drept co-autor, scrie, miercuri, The Guardian. Publicația britanică trece în revistă manevrele prin care fostul regim comunist din România a reușit să obțină publicarea unor lucrări sub semnătura Elenei Ceaușescu, deși aceasta nu avea niciun fel de calificare. Și atrage atenția că moștenirea ei se simte în continuare în viața politică și științifică, făcând trimitere la cazul Florin Roman, forțat recent să demisioneze din funcția de ministru al Cercetării, după neregulile din CV-ul său.

The Guardian scrie că mai mulți cercetători români au transmis, pe 10 decembrie, o scrisoare către gigantul Elsevier, prin care solicită retragerea titlurilor ce poartă semnătura acesteia. “Calitatea ei de autor a acestor lucrări nu este doar frauduloasă, ci o ofensă față de protestatarii anticomuniști care au fost uciși în Revoluția română și față de fiecare om de știință român care a muncit onest (…) Considerăm că este esențială această corectare a registrului științific”, se arată în cererea citată de publicația britanică.

Potrivit sursei citate, solicitări similare au fost transmise și altor edituri academice – Wiley și Taylor & Francis, unde continuă să fie disponibile lucrările semnate de Elena Ceaușescu.

Semnatarii apelului cer și retragerea tuturor titlurilor acordate Elenei Ceaușescu, inclusiv din partea Societății Regale de Chimie din Marea Britanie și a Polytechnic of Central London (acum University of Westminster). Ei semnalează că statutul de doctor nu i-a fost retras niciodată în România, deși se știe că nu ea a scris teza de doctorat.

Diploma de doctor a Elenei Ceaușescu / Sursă foto: Captură Youtube – TVR
Parcursul Elenei Ceaușescu, între studiile la seral și “renumele mondial” obținut prin intervenții în străinătate

The Guardian trece în revistă modul în care, cu sprijinul oferit de regimul comunist și cu participarea unor actori internaționali, lucrările pretins a fi fost scrise de soția fostului dictator comunist au ajuns să fie publicate în mari jurnale internaționale de cercetare.

Lavinia Betea, biografă a Elenei Ceaușescu și profesor universitar în Arad, este citată explicând de ce avea nevoie soția fostului dictator de asemenea titluri: “Ceaușeștii nu au mai avut niciodată nevoie de bani după ce Nicolae Ceaușescu a fost numit secretar general al Partidului Comunist în 1965. (…) Toate cheltuielile lor cu mâncarea, hainele, timpul liber erau rezolvate. Dar, constituțiile țărilor comuniste stipulau că cetățenii aveau dreptul și obligația de a munci. Ca soție a celui mai puternic politician din țară, Elena Ceaușescu a dorit să se prezinte ca model, demnă de a fi alături de marele lider politic, soțul ei. Nu ar fi acceptat orice slujbă. Deoarece comunismul punea mare preț pe știință ca forță a producției industriale și pentru că, atunci când era mai tânără, însemna mare lucru să fii intelectual, munca de om de știință se potrivea cu statutul de primă tovarășă a țării”. 

Cum a ajuns Elena Ceaușescu cercetător de renume mondial, conform descrierii The Guardian:

Elena Ceaușescu – prezență continuă

The Guardian scrie că, la încercările publicației de a obține reacții din partea editurilor unde au apărut lucrări semnate de Elena Ceaușescu, Wiley a precizat că ia foarte în serios acuzațiile și a inițiat o investigație. Pe de altă parte, Elsevier șI Taylor&Francis nu au răspuns solicitărilor.

Ziarul britanic își încheie articolul pe tema “omului de știință” Elena Ceaușescu printr-o trimitere la recenta demisie a ministrului Florin Roman, după neregulile din CV și acuzațiile de plagiat. Și o citează pe biografa Lavinia Betea, potrivit căreia “modelului oferit de Elena Ceaușescu” îi este asociat și “obiectivul politicienilor români de a avea titluri academice sau doctorate, obiectiv considerat drept o consecință a obsesiei Ceaușeștilor de a întrupa personalități politice și științifice”.

Exit mobile version