Bacalaureat 2021. Ghid de sfaturi pentru proba de Geografie de la profesorul Bogdan Petre, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”

Sursă foto: Pixabay

Profesorul Bogdan Petre de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București a realizat pentru EduPedu.ro un ghid cu sfaturi pentru candidații care susțin miercuri proba de la Geografie la Bacalaureat 2021:

Sfaturi pentru proba la Geografie

Prof. Bogdan Petre, C.N. Ghe. Lazăr, C.N. Matei Basarab

După cum bine știți, proba la Geografie este structurată în trei subiecte, și anume:

Subiectul I

Subiectul I pleacă de la o hartă contur a Europei, pe care sunt marcate, cu litere, diverse state, iar cu numere anumite orașe-capitală. Pornind de la această hartă, candidații au de rezolvat mai multe cerințe ce le solicită identificarea anumitor state și capitale, precum și asocierea anumitor aspecte cu statele cărora le sunt specifice. Cerința D propune, în cele mai multe dintre situații, o comparație între clima a două state, iar subpunctul E le cere candidaților să explice anumite probleme, aspecte din realitatea geografică europeană.

Sfaturi:

Subiectul al II lea

Subiectul al II-lea pleacă, așa cum spuneam, de la o hartă a României pe care sunt marcate cu litere unități/subunități de relief, iar cu numere, râuri și orașe. Acest subiect este structurat ca subiectul I, însă cunoștințele verificate sunt, de această dată, cele de Geografia României.

Sfaturi:

Fiind un subiect structurat identic cu subiectul anterior, recomandările de mai sus se aplică și aici. De menționat este faptul că la acest subiect, în cele mai multe dintre situații, candidații au de realizat o comparație între relieful a două unități/subunități de relief. La acest subiect de comparație se păstrează cele 3 note de subsol, deci, vom redacta frazele în mod asemănător cu cele de la Subiectul I. D.

O altă recomandare pentru acest subiect este analiza atentă a hărții și, mai ales, a legendei acesteia. Atât râurile, cât și orașele sunt marcate cu numere, iar dacă nu analizăm cu atenție legenda hărții putem rezolva eronat anumite subpuncte. De reținut este faptul că atunci când un număr de pe hartă este însoțit de o săgeată avem de a face cu un râu, iar atunci când numărul de pe hartă este poziționat lângă un punct, este vorba despre un oraș.

Subiectul al III lea

Acest subiect este structurat diferit față de cele anterioare. De regulă, debutează cu un grafic care redă anumite aspecte actuale ale unor elemente de Geografie fizică sau umană, fie pentru Europa, fie pentru România. Cerințele legate de acest grafic testează interpretarea corectă a acestuia, dar și noțiuni elementare de matematică. Subiectul continuă cu subpunctul C la care candidații au de caracterizat succint o țară vecină României și se încheie cu subpunctele D și E care solicită, din nou, explicarea unor procese/fenomene/aspecte din realitatea geografică europeană și românească.

Sfaturi:

Dragi elevi, timpul alocat probei la Geografie este mai mult decât suficient, astfel încât subiectele se pot rezolva fără presiunea timpului. Înainte de a preda lucrarea verificați dacă ați scris rezolvările pentru toate cerințele, cu atenție sporită la întrebările de tip grilă, care din grabă sau din neatenție pot fi omise.

Mult succes la examen și la admiterile care vor urma! Nu uitați că atunci când drumurile par a fi închise, par a se înfunda, Geografia este singura care ne poate duce acolo unde ne dorim!”

Sursă foto: Pixabay

Exit mobile version