Legea care dădea posibilitatea rectorilor universităților să aibă un număr nelimitat de mandate, declarată neconstituțională de CCR

Foto: Pixabay.com

Curtea Constituțională a României a decis, cu unanimitate de voturi, că modificarea Legii Educației, făcută de Senat prin votul unanim al tuturor partidelor, mai puțin a reprezentanților USR, prin care rectorii puteau să aibă un număr nelimitat de mandate, este neconstituțională.

Sesizarea fusese făcută de Președintele Iohannis pe 16 noiembrie 2020. „Actul normativ elimină dispoziţia potrivit căreia mandatele rectorilor erau limitate la două mandate succesive, acestea putând fi astfel reînnoite fără nicio limită”, a scris acesta în sesizare.

CCR scrie într-un comunicat că „A admis sesizarea de neconstituționalitate formulată de Președintele României și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.79/2020 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, întrucât încalcă principiul bicameralismului”.

Pe 20 octombrie Senatul a aprobat, în calitate de for decisiv, un amendament la Legea Educației propus de deputatul PSD Tit-Liviu Brăiloiu la un proiect de lege cu modificări în domeniul învățământul militar. Amendamentul prevedea pentru toate universitățile că „durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi reînnoit”. (Un nr. nelimitat de mandate).

Foto: amendamentul adoptat

Stenograma ședinței a arătat că a existat o singură abținere – cea a senatorului PSD Șerban Nicolae și 12 voturi împotrivă, cele de la USR. PNL, PSD, UDMR și ceilalți senatori au votat pentru.

Amintim că Legea Educației Miclea-Funeriu a limitat în 2011 la strict 2 numărul maxim de mandate pe care îl putea avea o persoană în fruntea unei universități. Guvernul Ponta a modificat însă în 2014 legea, pentru a le da posibilitatea rectorilor care se suspendă din mandatul de rector să candideze și pentru un al treilea mandat.

În prezent, rectorii aflați deja la al treilea mandat sunt:

SURSA: Pixabay.com

Exit mobile version