BREAKING Raportul “România Educată” a fost publicat de Președinție. Dispar evaluările anuale de la clasele pregătitoare -a IV-a și tezele unice

Foto: presidency.ro

Raportul “România Educată” a fost publicat de Administrația Prezidențială. Dispar evaluările anuale din clasele pregătitoare – a IV-a, precum și tezele din documentul integral făcut public de președinție la o săptămână după ce președintele Klaus Iohannis a prezentat modificările la Cotroceni, pe baza unei Sinteze a raportului. Guvernul urmează să aprobe acest raport în ședința de miercuri, 14 iulie 2021, prin memorandum. Raportul are 136 de pagini, este structurat pe 7 capitole, dar nu precizează cine sunt autorii.
Descarcă de aici Raportul final România Educată.

De remarcat că Raportul prezintă, ca elemente de noutate, testări sau proceduri care există deja de 10 ani, introduse prin Legea educației Miclea-Funeriu. Printre ele: evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a și portofoliul educațional.

Care sunt elementele la care a renunțat președintele Iohannis, la doar o săptămână de la anunțare: Fișa de sinteză vs. Raportul final România Educată

Structura sistemului de educație stabilită de președinție în raportul România Educată menține structura actuală, cu creșă, grădiniță, învățământ primar (de la clasa pregătitoare la clasa a IV-a), gimnazial și liceal. “La baza construirii documentului, s-au aflat: demersul de consultare a cetățenilor, radiografierea nevoilor de sistem și un set de zece valori propuse pentru România Educată: echitate, integritate, starea de bine, profesionalism, excelență, respect, flexibilitate, diversitate, transparență, colaborare”, se arată în cadrul documentului.

Structura sistemului de Educație propus de președinție:
Foto: Administrația prezidențială

De remarcat transformarea Colegiilor universitare în Colegii terțiare nonuniversitare în Raportul final România Educată, față de Sinteza publicată săptămâna trecută de Administrația prezidențială.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis participă la ședința de guvern de miercuri, 14 iulie, la ora 13:00, în care va avea loc „asumarea Proiectului ‘România Educată’”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Luni, consilierul prezidențial Ligia Deca a anunțat că proiectul va fi făcut public „cel mai probabil miercuri”, iar secretarul de stat din Ministerul Educației, Radu Szekely, a lăsat de înțeles că nu a citit documentul care urmează să fie adoptat și asumat de Executivul din care face parte.

Descarcă raportul România Educată.

Apoi în document apar domeniile prioritare de acțiune:

Domeniile prioritare de acțiune din document sunt:

  1. Cariera didactică;
  2. Management și guvernanță;
  3. Finanțarea sistemului de învățământ preuniversitar;
  4. Infrastructura sistemului de educație;
  5. Curriculum și evaluare centrate pe rezultate;
  6. Educație incluzivă de calitate pentru toți copiii;
  7. Alfabetizarea funcțională;
  8. Promovarea educației STEAM (science, technology, engineering, arts and
    mathematics);
  9. Digitalizare;
  10. Reziliență.

Țintele, pe termen lung, vizează:

Creșterea participării și calității educației timpurii:

Creșterea performanței în învățământul primar, secundar inferior și secundar superior:

Sporirea calității și atractivității învățământului superior:

Articolul este în curs de actualizare

Foto: presidency.ro

Exit mobile version