BREAKING Schimbări la Bacalaureat 2025. Calendarul propune ca probele scrise să înceapă în 10 iunie, cel mai devreme din istoria recentă, iar competențele să se dea în iarnă / România modifică structura examenelor naționale din cauza schimbărilor climatice

39.266 de vizualizări
Bacalaureat 2025
Foto: captură Youtube.com/ Certanem Ciceronianum Arpinas 2023
Examenul de Bacalaureat 2025 ar urma să înceapă cu probele de competențe în lunile ianuarie și februarie, iar probele scrise ar putea să se desfășoare începând de pe 10 iunie, cel mai devreme din istoria recentă. Datele propuse de Ministerul Educației au fost anunțate de instituție luni, într-o postare pe Facebook.

Mai exact, probele de competențe ar urma să se susțină pe 27 ianuarie – 5 februarie. Probele de competențe s-au mai susținut în iarnă o singură dată în istoria recentă, pentru examenul de Bacalaureat 2018 (sursa).

Probele scrise ar urma să înceapă cel mai devreme din istoria recentă, mai precis din ultimii 15 ani cel puțin, arată o analiză Edupedu.ro. Proba la limba română scris este programată în calendarul în stadiu de proiect pe 10 iunie, urmată de celelalte probe consecutiv.

Noutatea este faptul că elevii își vor putea vedea lucrările înainte să depună contestațiile. Mai exact, ar urma să aibă alocate zilele de 19-20 iunie pentru vizualizare, după ce pe 18 iunie se afișează rezultatele inițiale BAC 2025. Dacă depun contestații, absolvenții de liceu își vor afla notele finale pe 27 iunie.

  • Schimbarea datelor cât mai devreme în anul școlar a fost anunțată ca efect al schimbărilor climatice. Ministra Educației, Ligia Deca, a vorbit recent la Guvern despre schimbarea calendarelor de examene „în aşa fel încât să nu mai fi în iulie cu ele, pentru că nu ducem”.

Iată calendar BAC 2025 – proiect:

  • 27-29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 2-5 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 12 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 13 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 18 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00 – 18.00)
  • 19-20 iunie 2025. Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 27 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale

Actuala propunere de calendare este fundamentată pe:

  • necesitatea de a ține cont de evoluția spre niveluri extreme ale temperaturilor din timpul verii, ce pot afecta randamentul candidaților;
  • solicitările de a identifica o soluție funcțională care să permită încadrarea în termen a candidaților a căror înscriere în învățământul superior depinde de prezentarea diplomei de bacalaureat”, a transmis Ministerul Educației în comunicatul de presă de pe site-ul insituției.

Amintim că simularea Baclaureatului 2025 ar urma să aibă loc pe 24-27 martie.

DOCUMENT PROIECT Ordin organizare BAC 2025:

„Propunerile și sugestiile cu privire la acest proiect pot fi trimise până în data de 26 august, ora 12:00, pe adresa de e-mail rodica.cherciu@edu.gov.ro”, scrie pe edu.ro.

Citește și:
BREAKING Modificare majoră la examene: elevii vor putea să vadă lucrările înainte de a contesta notele la Evaluarea Națională 2025 și Bacalaureat 2025, propune Ministerul Educației după valul de cereri depuse de părinți în acest an
PROIECT Simularea Evaluării Naționale 2025 la clasa a VIII-a, pe 17-19 martie. Probele pentru simularea Bacalaureatului, între 24 și 27 martie 2025 – calendar

18 comments
  1. Incredibil cât negativism… venit de la persoane care susțin ca lucrează în sistem, însă, în mod clar nu e cazul, ori nu au asistat în viata lor la Bac.
    Știți în ce căldura au dat bieții elevi examenul maturității anul acesta? Nu le e ușor sa se concentreze când, în același timp, se fierb in clase! A fost cumplit.
    In plus, fiind în cursul anului școlar, s-ar mai rezolva o problemă, aceea a profesorilor asistenți. În mod normal e o adevărată provocare să găsești oameni dispuși sa facă parte din comisii ori sa fie asistenți. Dacă se va desfășura pana în 20 iunie, nu vor mai fi scuze!

  2. Oameni buni, v-ati pierdut complet uzul rațiunii? La copii nu va ganditi deloc, adica termină vineri scoala si marți încep probele scrise la bac? Sunt școli la care chiar se face prezență, sau sugerați un chiul masiv neoficial la final de liceu? Lasati-le macar o săptămână de pauză, de recapitulare. Daca e musai sa dea asa devreme, ATUNCI SA INCHEIE CURSURILE ÎN LUNA MAI.
    Asta oricum e cireașa de pe tort, au fost o generație de sacrificiu si de experimente, prima generație cu clasă pregatitoare, cu programe noi pana in clasa a 8-a, fara manuale câte un semestru, deoarece ministerul nici macar intr-un an nu a putut face licitațiile la timp, profesori debusolați si nepregătiți in privinta schimbărilor. Nu mai spun de școala altfel, școala verde, care dau bine pe hârtie, dar de fapt in mare parte sunt o pierdere de vreme, ca pe urmă sa se spună ca mai trebuie micsorată vacanta de vara, că nu fac destulă școală. Apoi fără continuitate la liceu, unde au revenit la programe si manuale vechi si depășite, pandemie, ore online, materii noi introduse de patrioții din parlament (istoria holocaustului, comunismului, de parca nu puteau fi integrate in orele existente de istorie). Acum pe copii îi așteaptă un bac inept la română, unde li se cere sa învețe pe de rost eseuri scrise de alții, cu tot cu citate, inclusiv la proză. Mai bine s-ar numi proba de memorare, nu de limba română. Si in condițiile astea vreti sa îl dați si pe repede inainte? Iar punctul culminant al celor 9 ani zbuciumați, e că acest bac e luat drept criteriu general de admitere la majoritatea facultatilor, fără sa se tina cont că unii au luat notele pe mere (materii grele-real), iar altii pe pere (uman).
    Spuneți ca motivul acestui calendar fugărit e canicula, dar de fapt vreti aerisirea calendarului încărcat din vacanță, pe seama elevilor de liceu care dau examenul, dar si al restului școlarilor, care vor avea o noua pauza de școală, de o săptămână, pentru că in centrele de examen nu se vor putea face ore, iar majoritatea profesorilor vor fi la supraveghere si corectare. Ce faceți, veti trece aceste zile ca vacanță in structura anului școlar sau e pe șest, părinți, descurcati-vă, că de orele pierdute oriicum nu ne pasă?
    In concluzie, ori finalizați anul școlar la clasa a 12-a in luna mai, daca vreti probele scrise din 10 iunie, ori lăsați cum e dintotdeauna, examenele sa se desfășoare dupa ce toata lumea, elevi, profesori, au incheiat anul școlar și in ordine, evaluarea națională mai întâi si bacalaureatul dupa aceea, astfel încât timpul de pregătire si recapitulare al elevilor sa fie complet.
    Nu mai vrem experimente pe copiii noștri!!!

  3. Contează? Profesorii pot orice,sa fie și în două locuri in același timp.Altii nu pot nici să fie la program, dar au drepturi și susținere.

  4. Cum poate sa facă asta copii nu sunt pregătiți nu au parcurs toată materia Dar de ce nu își pun problema profesorilor care nu își fac treaba la.ore nu vin cu zilele la ore sunt cazuri în care profesorii lucrează nu mai cei foarte buni și cu cei care fac meditații cu alți profesori și inclusiv cu ei .Asta nu o mai vad ? Ce treaba are clima cu Bacul dacă are sa le facă condiții în clasa .Eu cred ca Ministra asta e pe lângă școală și liceu .De ce nu iau masuri pentru exterminarea drogurilor din licee și scoli a violentei în scoli .Dacă ea este savanta de renume mondial sa se prezinte ia în ianuarie și februarie la competente inseamna ca vor comasa toată materia de bac pana în ianuarie pe copii ăștia ii va termina fizic și psihic cu învățatul nu mai au timp ptr celelalte materii .

  5. O măsură care trebuia sa fie bună se dovedește una ,,încurcă lume” care bulversează calendarul școlar al tuturor.

    Totul pleacă de la incapacitatea de a face investiții concrete.

    Pt inceput climatizarea tuturor sălilor de clasă in centre de examen care să cuprindă toți absolvenții dintr-un an.

    Apoi, treptat, din toate sălile de clasă din toate școlile.

    Dar nu -i așa…Deca a zis ca NU are nevoie de bani suplimentari pt școli.

  6. Doamne, nu se mai termina cu ideile ,,sprintare,, ale ministrului si ,,consilierilor,,! Probele orale, care nu se mai bucura de acordarea notelor, se pot defiinta, neavand niciun rol , nicio valoare. Si, cum sa se sustina acestea in mijlocul anului scolar, cand nu se stie daca elevii sunt sau nu sunt promovati!? S-a mai incercat varianta asta in urma cu mai multi ani si nu a facut decat sa dea peste cap procesul instructiv-educativ. Ce faci cu cadrele didactice cooptate in aceste comisii de examen cand ele ar trebui sa fie la ore?
    Probele scrise ,,aduse,, mai devreme in iunie din cauza caldurii, este o scuza ca la elevii chiulangii. Oare nu mai bine va luptati sa creati conditii optime de microclimat, nu doar pentru examene ci si pentru desfasurarea cursurilor in mod curent normal pentru o tara ,,educata,,?

  7. Competentele sunt inutile, deci ar trebui scoase.
    Pe de alta parte, in Romania anul școlar e scurt, comparativ cu alte tari, cu multa informație pe care profesorii se grăbesc sa o livreze, ca trebuie la examen. Nu avem niciun proiect prin care sa modernizam scolile- sa punem aer condiționat, sa refacem sistemul electric, sa punem niște panouri solare… Nu. Noi închidem școală cat mai repede!

  8. Și creierele odihnite de la minister cum au gândit acest calendar dacă școala se termină abia în 20 iunie? Unde se va susține examenul și cu ce personal? … este o aberație fără margini. Ar exista o posibilitate să nu se mai facă centre și fiecare liceu să dea cu comisie din școală, dar și așa e foarte dificil.

  9. O propunere care s-ar dovedi foarte buna cu doua conditii:

    1. Imediat dupa mutarea calendaristica a competentelor in iarna, sa se treaca la desfiintarea lor😈. In afara inutilitatii acestor probe – ca sa spunem doar atat – perioada propusa pt iarna nu este de vacanta. Cum se vor desfasura orele cu celelalte clase, daca profesorii vor fi prinsi in comisii de organizare, supraveghere, examinare orala, corectare timp de doua saptamani?
    2. Prin renuntarea la cele doua Saptamani (Altfel si Verde), perfect inutile si ele asa cum se desfasoara acum, sa se incheie anul scolar pentru toata lumea exact inainte de 10 iunie, data propusa pt inceperea probelor scrise. Altfel, profesorii si ceilalti elevi au cursuri si in respectivul interval.

    Nu s-ar pierde absolut nimic daca aceste conditii ar fi indeplinite, dimpotriva, iar in cazul acesta, schimbarile ar fi binevenite. Si, de curiozitate, nu ati facut aceste propuneri avand in fata structura anului scolar viitor? Ca doar e decisa si aprobata de luni bune de Minister ! De Ministru, de fapt…

    1. Va spun eu cum se desfasoara orele. Eu predau in scoala gimnaziu. Colegul de istorie are si ore la un liceu. Si a fost in comisie la Bacalaureat.Profesorii care am avut liber sau ferestre am fost sunati de director sa-i suplinim orele. Altii cu adeverintele si banii, altii cu tinutul orelor de fraieri.

  10. Sunt părinte cu copilul absolvent la anul. Consider că acest calendar este bine venit! Susțin propunerea de a aduce examenele mai devreme!

  11. Nu cred că este în avantajul absolvenților de liceu decalarea datelor de susținere a probelor scrise la bacalaureat. Perioada de după încheierea cursurilor îi ajută să recapituleze. În niciun caz probele scrise imediat după încheierea cursurilor nu îi ajută

    1. eu am bacul anul acesta, iar majoritatea avem admiteri ,datorită acestui nou calendar vom avea mai mult timp să ne axăm pe admitere. bacul este SIMPLU, nu este ceva greu, este la un nivel ușor spre mediu iar asta nu este ceva pozitiv, însă aceasta este situația în prezent.anul acesta a fost groaznic pt cei ce au avut bacul din cauza căldurii, nu numai ca au stat 3 ore într-o căldură insuportabilă , ci încă 1-2 ore cat timp s-au scanat lucrările. astfel, credeți-mă , pentru majoritatea este un bine.

  12. O problemă ar fi că acele minunate competențe se susțin înainte ca elevii să se înscrie la bacalaureat. Ce-ar fi să le scoată cu totul, și așa nu contează în media finală, și să le lase independente dacă ministerul le crede așa importante?

    Și a doua problemă e că în 10 iunie nu se termină cursurile în niciun liceu. Unde mai exact vor avea loc probele, în ce săli, cu ce profesori?? (Că toți vor mai avea ore, nu vor putea fi în concediu și deci nici plătiți dar mai important, trebuie să fie în clase la celelalte ore pe care le au de susținut!). Iar apoi, fix în perioada finalizării cursurilor pentru majoritatea claselor, ar urma supraaglomerarea profesorilor corectori care ar trebui să mai dea și pe la clasă că au medii de încheiat!

    Deși perioada aleasă măcar ar fi, într-adevăr, mai răcoroasă (să sperăm).

    1. Un profesor de liceu in comisie de Bac poate avea ore in alte scoli fix pe perioada cand e prezent la Bac. Cine ii tine orele dincolo? Cum justifica absenta doncolo1- 2 saptamani si pierderea materiei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația Elevilor din Constanța cere demisia ministrei Educației, renunţarea la proiectul România Educată şi acordarea a 6% din PIB pentru educație: „Greva nu mai este doar bătălia profesorilor, ci şi a elevilor”

Asociaţia Elevilor din Constanţa, împreună cu alte 5 asociații de elevi din țară, susține în continuare greva generală a profesorilor, anunțată duminică de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia…
Vezi articolul

Două regulamente europene și un contract de finanțare au fost încălcate prin proiectul Universității „Dunărea de Jos” din Galați în care au fost constatate nereguli cu impact de 7,28 milioane de lei, spune Ministerul Agriculturii

Controlul efectuat de Ministerul Agriculturii la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în care au fost constatate nereguli majore în cazul unui proiect din fonduri europene, după cum Edupedu.ro a…
Vezi articolul

INFOGRAFIC Plata profesorilor la examenele de Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024. Creșterea sumelor acordate variază de la 5 lei, la 379 de lei și apar funcții noi, în contextul corectării digitalizate – surse

Profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024, creșterea variind în funcție de responsabilități, de la 5 lei, la 379 de lei, conform unui…
Vezi articolul

Daniel Breaz, fost ministru al Culturii în Guvernul Dăncilă, a trecut la PNL, după o haltă în partidul ApP, care îl susține pe Liviu Dragnea/ Rector al Universității din Alba Iulia, Breaz a fost susținut în PSD tot de un apropiat al lui Dragnea

Daniel Breaz, fost ministru al Culturii în Guvernul Dăncilă, a trecut la PNL, transmite Alba24.ro, potrivit G4Media.ro. Rector al Universității din Alba Iulia, Breaz a fost susținut în PSD de un…
Vezi articolul