Capitolul Cercetare în programul de guvernare: 2% din PIB până din 2024, reorganizarea agenției de finanțare a cercetării și învățământului superior, reforma institutelor de cercetare, mai multe parteneriate public-privat

Foto: © Maksim Shmeljov | Dreamstime.com

Guvernul Cîțu își propune să crească valoarea finanțării pentru cercetare la 2% din PIB până în 2024, potrivit planului de guvernare. Același document prevede reorganizarea unității de finanțare a cercetării și a învățământului superior, UEFSCDI, care urmează să treacă de la actualul Minister al Educației și Cercetării la noul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării. Guvernul mai urmărește o reformă a institutelor de cercetare, formarea unor centre de excelență care să atragă cercetători români și străini, precum și să încurajeze parteneriatele public-privat.

Ținte-cheie, potrivit Programului de guvernare:

  1. Schimbări structurale în sistemul național de cercetare și inovare, ca motor al   dezvoltării economice și de creștere a competitivității României:

2. Îmbunătățirea condițiilor cadru pentru cercetarea publică:

Aceste măsuri vor conduce la

Măsurile propuse sunt

3. Stimularea cooperării public – privat  ca motor al inovării: 

  1. Intensificarea finanțării inovării, inclusiv a inovării sociale, în special prin implementarea platformelor de parteneriat pentru inovare;
  2. Măsuri de stimulare a organizațiilor publice de cercetare care atrag fonduri private prin alocarea de fonduri pentru activități CDI;
  3. Dezvoltarea unui cadru național de transfer tehnologic prin: (1) clarificarea cadrului legislativ, (2) dezvoltarea unui cadru strategic național pentru transfer tehnologic, (3) pilotarea și stabilirea cadrului instituțional la nivel național și regional și (4) stabilirea unei scheme de investiții în resursele umane pe termen scurt, mediu și lung.

În noul guvern, Cercetarea va trece de la actualul Minister al Educației și Cercetării la viitorul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării, la conducerea căruia este propus Ciprian Teleman.

Photo 179999744 © Maksim ShmeljovDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version