Ce învață elevii la psihologie în clasa a X-a: Copiii la naștere și ”bolnavii psihici” nu sunt persoane

”Noțiunea de persoană este aplicabilă doar omului, dar nu în general”, susțin autorii manualului de Psihologie pentru clasa a X-a, de la editura Aramis, aprobat de Ministerul Educației și aflat pe piață încă din 2005. Situația a fost sesizată de sociologul Gelu Dumincă, director al Fundației Agenția de dezvoltare comunitară ÎMPREUNĂ pe pagina sa de socializare. Capitolul despre definiția persoanei arată că nu ar avea parte de acest statut copiii la naștere și bolnavii psihic.

Manualul de Psihologie este scris de Mielu Zlate – coordonator, Tinca Crețu, Nicolae Mitrofan, Mihai Aniței. Capitolul despre personalitate este scris chiar de coordonatorul Mielu Zlate. Iată formularea din manulaul școlar pentru elevii de clasa a X-a, pagina 98, capitolul ”Conceptul de Personalitate”:

NOTĂ: formularea corectă gramatical este ”bolnavi psihic”


Potrivit Listei manualelor școlare pentru învățământul preuniversitar, aprobate de MEN pentru retipărire și folosire în școli în anul 2019-2020, conform programelor școlare în vigoare, publicată pe 25 februarie 2019, manualul de Psihologie citat este din nou prezent, la fel ca în toți anii de până acum.

Un alt manual de psihologie pentru clasa a X-a, și al cărui conținut este disponibil online, cel al editurii Polirom, dă persoanei următoarea definiție:

SURSA: Psihologie, clasa a X-a, Humanitas Educațional

În manualul editurii Humanitas Educațional, definiția persoanei este strâns legată de personalitate și poate fi citită la pagina 15 a manualului, în imaginea alăturată.

Edupedu.ro a trimis Ministerul Educației o solicitare pentru clarificarea definiției persoanei predată în școală.

Exit mobile version