CEDO: vaccinarea obligatorie a copiilor împotriva poliomielitei, hepatitei B sau tetanosului e ”necesară într-o societate democratică”. Curtea a respins plângerile unor cehi ai căror copii nu au fost primiți de grădinițe pentru că refuzaseră vaccinarea

Foto: UNICEF

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins plângerile unor cetățeni cehi care au fost amendați sau respinși la înscrierea copiilor la grădiniță pentru că au refuzat să își vaccineze copiii, potrivit comunicatului oficial al curții.

În decizia sa, CEDO arată că vaccinarea obligatorie a copiilor împotriva unor boli precum poliomielita, hepatita B sau tetanosul este “necesară într-o societate democratică”, potrivit Agerpres.

În Cehia, vaccinarea copiilor cu un vaccin împotriva a nouă boli este obligatorie. Totuși, dacă părinții refuză vaccinarea, copiii nu sunt vaccinați forțat, ci părinții sunt amendați, iar copiii nu au dreptul să fie înscriși în creșe și grădinițe.

În decizia sa, CEDO consideră că vaccinarea obligatorie a copiilor în Republica Cehă cu un vaccin nonavalent (împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos, poliomielită) nu constituie o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului cu privire la ‘dreptul la respectarea vieţii private’.

Citește articolul integral pe G4Media.ro

Foto: UNICEF

Exit mobile version