Cîmpeanu: Nu am luat niciodată în calcul repetarea anului școlar pentru că este la îndemâna oricui. Nu mergi la școală, nu promovezi, repeți anul

Foto: gov.ro

Oricine poate repeta anului școlar, dacă nu merge la școală și dacă nu promovează, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Digi24. Aceasta a spus că nu a luat niciodată în calcul varianta înghețării și/sau repetării anului școlar.

Cîmpeanu a spus că sunt puține clase care au cursurile suspendate, adică 216 clase din cele 136.000 de la nivel național, din cauza cazurilor de infectare cu noul SARS-CoV-2.

Sorin Cîmpeanu: În ultima săptămână s-au închis 216 clase dintr-un total de 136.000 de clase din România. Nu s-au închis atât de multe. Este o falsă percepție. În școli, rata de infectare este sub media națională. Școala nu te îmbolnăvești, școala ajută la respectarea regulilor, te ajută să te protejezi. Sunt foarte îngrijorat de această perspectivă antagonică dintre educație și sănătate. Ele nu sunt antagonice, trebuie să înțelegem lucrurile astea.

Moderator: Cine nu înțelege?

Sorin Cîmpeanu: Mi-e greu să definesc un grup țintă al celor care nu înțeleg, dar e de datoria mea să explic faptul că beneficiile educației sunt mai mari decât riscurile. Atâta vreme cât riscurile nu pot fi eliminate, trebuie gestionate .

Moderator: De ce nu ați luat niciodată în calcul repetarea anului școlar. El să fie considerat un an pierdut și să fie repetat?

Sorin Cîmpeanu: Recunosc cinstit că nu am luat niciodată în calcul așa ceva. Repetarea anului este la îndemâna oricui. Nu mergi la școală, nu promovezi. Nu promovezi, repeți anul. Deci nu trebuie făcut ceva special. În opinia mea este stranie decizia unuia dintre cele 16 landuri din Germania care au luat această decizie. În Berlin. Această decizie a fost foarte controversată, a adus critici din partea școlilor pentru că lansând această posibilitate de repetarea anului la cerere sunt îngrijorați cu privire la suprapopularea claselor în anul următor. Sunt îngrijorați cu privire la efectele unui stop în educație. Deci, singurul loc din lume în care s-a luat această decizie de legiferarea opțiunii de repetarea anului a fost unul dintre cele 16 lunduri din Germania, în Berlin.

Sunt convins că sunt în asentimentul majorității părinților care nu și-ar dori pentru propriul copil această opțiune. Ce părinte își dorește să piardă un an din viață, eu nu cred că sunt mulți. Dacă într-adevăr își doresc au această opțiune, nu merg la școală, nu promovează, repetă anul. Simplu. 

Moderator: Nu există și o problemă că materia pe care o învață în anul ăsta, de fapt nu învață, nu o fixează?

Sorin Cîmpeanu: Tocmai de aceea este nevoie să înțelegem că este foarte importantă prezența fizică în cadrul orelor de recuperare, pentru a recupera ce au pierdut prin predarea online”.

Foto: gov.ro

Exit mobile version