Comisia Europeană a lansat Consiliul European pentru Inovare, cu 10 miliarde de euro disponibili pentru dezvoltarea și extinderea “inovațiilor revoluționare” / Oportunități de finanțare în 2021

Noul program Erasmus+ pentru 2021-2027

Foto: Comisia Europeană

Comisia Europeană a lansat, joi, Consiliul European pentru Inovare (CEI), instituție ce beneficiază de un buget de peste 10 miliarde de euro în perioada 2021-2027 și destinat “dezvoltării și extinderii inovațiilor revoluționare”. Forul se bazează pe un program-pilot derulat în cadrul programului Orizont 2000 și combină cercetarea în domeniul tehnologiilor emergente, un program de accelerare și un fond de investiții special, Fondul Consiliului European pentru Inovare.

Potrivit comunicatului CE, forul are drept scop extinderea întreprinderilor nou-înființate și a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) inovatoare. Aproximativ 3 miliarde EUR din bugetul CEI vor fi transferați în Fondul CEI.

Comisia anunță că, de asemenea, a fost publicat primul program de lucru anual al CEI, care “deschide oportunități de finanțare în valoare de peste 1,5 miliarde EUR în 2021”. 

Cu aceeași ocazie, au început înscrierile pentru două premii, și anume Premiul pentru femeile inovatoare și cel pentru Capitala europeană a inovării.

Evenimentul de lansare:
Ce spune comunicatul Comisiei:

Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru „O Europă pregătită pentru era digitală”, a declarat: „Dispunem în prezent de un fond care ne va permite să sprijinim întreprinderile mici și mijlocii care produc inovații revoluționare, să facilităm accesul la capitaluri proprii și să accelerăm dezvoltarea întreprinderilor nou-înființate inovatoare. Astfel vom putea transforma rezultatele cercetării în oportunități de afaceri și vom putea elabora viziuni pentru realizarea de progrese majore în domeniul tehnologiei și inovării.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Consiliul European pentru Inovare este cea mai ambițioasă inițiativă europeană de sprijinire a inovațiilor revoluționare de care are nevoie Europa pentru a se redresa în urma crizei economice și pentru a accelera tranziția către o economie verde și digitală. Grație investițiilor în cercetare vizionară si în companii inovatoare, această inițiativă va consolida suveranitatea tehnologică europeană, va permite extinderea a sute de întreprinderi nou-înființate dintre cele mai promițătoare din Europa și va pregăti calea pentru crearea viitorului spațiu european al inovării.”

Consiliul European pentru Inovare valorifică experiența și rezultatele obținute în cursul etapei sale pilot din perioada 2018-2021. Dotat cu un buget de 3,5 miliarde EUR, acesta a sprijinit peste 5 000 de IMM-uri și de întreprinderi nou-înființate, precum și peste 330 de proiecte de cercetare.

Principalele noutăți ale Consiliului European pentru Inovare

Consiliul European pentru Inovare prezintă o serie de particularități și un mod de a sprijini inițiative și proiecte de pionierat care îl fac unic.

Consiliul consultativ al CEI, format din inovatori de prim plan, elaborează strategia Consiliului European pentru Inovare și oferă consultanță cu privire la implementarea acesteia (a se vedea declarația de astăzi a Consiliului consultativ al CEI).

Oportunități de finanțare în 2021

Oportunitățile de finanțare anunțate astăzi în primul program de lucru al Consiliului European pentru Inovare includ:

Toate proiectele Consiliului European pentru Inovare au acces la serviciile de accelerare a dezvoltării de întreprinderi, care pun la dispoziție instructori, mentori și expertiză, oferă oportunități de parteneriate cu corporații, investitori și alte părți interesate, dar și o serie de servicii și evenimente. 

Premiile Consiliului European pentru Inovare

Consiliul European pentru inovare acordă mai multe premii pentru a-i onora pe cei care modelează viitorul inovării în Europa.

Începând de astăzi, se deschid înscrierile pentru Premiul UE pentru femeile inovatoare și pentru Capitala europeană a inovării; în cazul celorlalte două concursuri, înscrierile se vor deschide mai târziu în cursul acestui an.

Context

Proiectul-pilot privind Consiliul European pentru Inovare, cu un buget de 3,5 miliarde EUR, a fost lansat de Comisie în 2018, în cadrul programului Orizont 2020, pentru a-i sprijini pe cei mai talentați inovatori europeni să dezvolte rapid și cu eficacitate inovații revoluționare și disruptive. Pentru informații suplimentare în legătură cu proiectul-pilot privind Consiliul European pentru Inovare, consultați Raportul de impact.

După lansarea de astăzi urmează Ziua Candidaților, un eveniment care va avea loc vineri, 19 martie și al cărui scop este de a furniza informații privind modul de funcționare a Consiliului European pentru Inovare, modalitatea de depunere a cererilor și criteriile de eligibilitate. În cadrul sesiunilor vor fi prezentate, printre altele, informații referitoare la oportunitățile de finanțare pentru echipele de cercetare, întreprinderile nou-înființate, IMM-uri și investitori.”

Exit mobile version