Concursurile naționale 3DUTECH. Înscrieri deschise pentru elevii și profesorii pasionați de tehnologie / Mihai Peca, formator: Sunt premii de 1.500 de euro pentru elevii care vor construi un Robot asistent social, care să-i ajute pe cei din jurul nostru

Foto: Robot 3DUTECH

3DUTECH a lansat noi concursuri naționale de 3D design & printing pentru toți elevii și profesorii pasionați de tehnologie. Înscrierea este gratuită, iar participanții își pot depune proiectul în perioada 1 aprilie – 12 mai 2023. „Oferim premii pentru cele mai inovatoare idei. Sunt două concursuri, unul creat pentru elevi și unul pentru profesori”, a declarat Mihai Peca, formator 3DUTECH, în cadrul evenimentul de lansare a concursurilor din proiectul „Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D”, ediția a cincea, care a avut loc în București, miercuri, 29 martie.

Tema pentru elevi este construirea unui Robot asistent social. Puteți să-i ajutați pe cei din jurul vostru. Nu este impusă o formă sau o dimensiune a robotului. Imaginația voastră este lăsată liberă”, spune Mihai Peca, formator 3DUTECH. 

Profesorii își pot elabora propriul design de robot educațional care poate sprijini predarea, învățarea sau evaluarea. „Copiii fac roboți, profesorii îi învață să facă roboți sau îi inspiră să facă roboți. Ne-am gândit că o idee bună ar fi pentru profesori să gândească un design de robot educațional”, a adăugat Mihai Peca.

Mihai Peca / Foto: 3DUTECH

Andrei, câștigătorul concursului de anul trecut, a oferit câteva sfaturi elevilor: „Keep it simple! Lucrurile simple de obicei merg mai bine decât lucrurile complicate, deși lucrurile complicate pot să ducă la bun sfârșit task-urile mai complicate și vedeți să fie ușor printabil 3D și fugiți de suport. Anul trecut am făcut un spectrometru Optic printabil 3D. Practic, bagi lumină în el și în partea cealaltă îți scoate intensitatea luminii, în funcție de lungimea de undă. Este cu adevărat util și l-am folosit la fizică”.

Concurs național pentru elevi „3D Printed ROBO4Humanity”

Tema acestei ediții este ”Robot asistent social”. Pot participa echipe formate exclusiv din elevi sau din elevi coordonați de profesori. „Puteți găsi o idee prin care să creați un robot care să ajute persoanele cu nevoi speciale. Nu este impusă o formă sau o dimensiune a robotului. Imaginația voastră este lăsată liberă”, a declarat Mihai Peca. Premiile sunt în valoare de 1.500 euro și consumabile pentru imprimanta voastră sau cea din școală.

Calendarul concursului pentru elevi:

Regulamentul concursului destinat elevilor poate fi consultat pe www.3dutech.ro.

Concurs național pentru profesori „Teach for future”

Profesorii își pot elabora propriul design de robot educațional, în realizarea căruia să integreze modelarea și imprimarea 3D, care poate sprijini procesul de predare, învățare sau evaluare. Profesorii pot lucra individual sau în echipă pentru a realiza conceptul. La final se vor acorda două premii în valoare totală de 800 de euro și consumabile 3D Printing.

Calendarul concursului pentru profesori:

Regulamentul concursului destinat profesorilor poate fi consultat pe www.3dutech.ro.

Irinuca Văduva, General Manager ECDL România: „Meseria de Tehnician Imprimare 3D există acum oficial și în România și elevii o pot accesa pe viitor. Ne vom asigura că în orice zonă din România un licean o să găsească o imprimantă 3D cu care să lucreze”

La evenimentul de lansare a concursurilor, Irinuca Văduva, coordonatoarea 3DUTECH, Andrei Crăciun, consilier în Ministerul Educației, Mihai Peca, formator 3DUTECH, Ana Maria Stancu, fondator RoboHub, Ștefan Nica, cofondator iMake3D au vorbit despre importanța competențelor în tehnologii digitale:

Irinuca Văduva – 3DUTECH
Demonstratie roboti – 3DUTECH

La finalul evenimentului, patru echipe de la licee renumite, Școala Europeană București, Liceul Frații Buzești din Craiova și Colegiul Național Mihai Viteazul București, au făcut o demonstrație cu patru roboți. 

VIDEO Demonstrație roboți realizați și controlați de 4 echipe de liceeni din programul 3dutech al ECDL

Profesoarele Diana Udrea și Mariana Ciobanu, mentori ai echipelor de robotică de pe teren au explicat în ce constă demonstrația. „Cei patru roboți fac parte din echipele FTC din competiția FIRST Tech Challenge România, competiție care însumează 200 de echipe la nivelul României. Suntem pe locul 3 în lume, după Statele Unite ale Americii și după China. 

În fiecare an se dă o temă, pe care trebuie să o respecte toate echipele, toți roboții. Competiția presupune anul acesta adunarea unor conuri și distribuirea lor pe aceste bețe, în funcție de construcția robotului poate să pună pe unul mai mic, mijlociu sau mare. Punctele se adună în funcție de câte se acumulează într-un meci de 2 minute, iar în primele 30 de secunde, robotul este autonom, în care el este programat și face anumite task-uri fără driveri.

Elevi si robot – 3DUTECH

Pentru construcția robotului au nevoie de diverse piese, atât standard, cât și custom făcute la imprimantele 3D. Copiii trebuie să fie creativi, să aducă elemente de noutate, participă nu doar la competiția din teren, dar și la o jurizare unde trebuie să spună efectiv de ce este mai bun robotul lor decât al altora. Creativitatea și spiritul lor trebuie să-și spună cuvântul în tot ceea ce pun în robot”.

10 noi licee vor deveni hub-uri de imprimare 3D

Prin intermediul campaniei „3DUTECH. Modelează viitorul. Printează-l 3D!”, mai multe şcoli din România devin anual hub-uri de imprimare 3D. La fiecare ediție, alte 10 licee din țară sunt dotate cu imprimante 3D performante, iar cel puţin 20 de profesori și 200 de elevi au oportunitatea să obţină gratuit certificarea recunoscută internațional ECDL 3D Printing.

Până în prezent sunt implicate 50 de licee care au fost transformate în hub-uri de imprimare 3D, colegii naționale, tehnice și tehnologice din 34 de județe din România, cu sute de profesori și elevi care au trecut prin proiect. Anul acesta, licee de la edițiile anterioare vor primi și roboți, iar profesorii și noi grupe de elevi din aceste licee vor putea obține și certificarea pe modulul ECDL Robotics.

Cele 10 licee care vor deveni huburi de printare:

  1. Liceul Tehnologic „Petru Poni” București                                                     
  2. Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moineşti – Bacău
  3. Colegiul Național „Emil Botta” Adjud – Vrancea
  4. Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” Alexandria – Teleorman
  5. Colegiul Național „Gheorghe Țițeica” Drobeta-Turnu Severin – Mehedinți
  6. Colegiul „Petru Maior” Reghin – Mureș
  7. Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie – Maramureș
  8. Colegiul Național „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe – Covasna
  9. Liceul Teoretic „Anghel Saligny” Cernavodă – Constanța 
  10. Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Brănești – Ilfov                           

Proiectul este realizat cu sprijinul ECDL România și Dedeman, alături de AOAR (Asociația Oamenilor de Afaceri din România) și în acord cu Ministerul Educației. Obiectivul este de a crea o bază solidă de competenţe şi know-how teoretic şi practic pentru tineri, în vederea unei mai bune pregătiri pentru noua piață a muncii. În plus, contribuim și la un proces real de transformare tehnologică în școlile din România și la susținerea meseriilor viitorului.

Află mai multe detalii despre proiect pe www.3dutech.ro și pe pagina de Facebook 3DUTECH sau pe contact@3dutech.ro

Citește și:
NOU Ocupația de „tehnician imprimare 3D” avizată pentru introducerea în COR la inițiativa 3DUTECH. Programul propune și un opțional național pentru liceu aprobat de către Ministerul Educației, credite profesionale transferabile pentru profesorii care au certificare ECDL 3D Printing și 10 noi hub-uri 3D Printing (P)
Exit mobile version