Copiii și cititul: Ateliere de storytelling pentru cei mici în cadrul Lunii Literaturii Europene

Luna Literaturii Europene
Ediția din acest an a Lunii Literaturii Europene este în plină desfășurare, cititorii români având la dispoziție, în următoarele două săptămâni, peste 30 de evenimente la care sunt așteptați, potrivit unui comunicat al rețelei institutelor culturale europene din România (EUNIC).

În acest calendar cultural se conturează o serie de evenimente dedicate copiilor și adolescenților, proiecte care au un numitor comun: poveștile. Povești citite, povești scrise, desenate sau cântate, mimate sau dansate ele nu sunt decât un îndemn entuziast către lectură, lansat deopotrivă de autori, educatori, artiști sau pur și simplu părinți.

În prezentul dominat de ficțiuni digitale care îi înconjoară pe cei mici, British Council, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Delegația Wallonie-Bruxelles, Muzeul Național al Literaturii Române, Asociația Curtea Veche și De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți vin, în zilele ce urmează, cu o contra-ofertă menită să îi facă pe cei mici să pășească fie și doar pentru o clipă în țara poveștilor, printr-o serie de ateliere de storytelling.

Pe 20 octombrie, Institutul Francez organizează „L’heure du conte / Ora de povești”, un atelier pentru copii de spus și ascultat povești.

În aceeași zi, la Muzeul Literaturii, Delegația Wallonie-Bruxelles îi invită pe toți cei interesați la „Din lumea ștrumfilor”: atelier de scriere creativă pentru copii, după Un enfant chez les Schtroumpfs de Miguel Diaz Vizoso și Thierry Culliford.

Între 20 și 21 octombrie Institutul Cultural Român și Asociația De Basm organizează mai multe evenimente pentru copii, dintre care enumerăm: „Cititul împreună e distractiv”, alături de cunoscuta animatoare culturală Brandi Bates, Atelier „Poveste Baroc: Muzica are Gust”, destinat celor care se simt atrași de muzică. „Cum să vorbești aiurea-n tramvai” va fi un atelier în cadrul căruia copiii se vor juca cu limba română după gustul inimii.

Pe 21 octombrie, Muzeul Național al Literaturii Române, De Basm și Institutul Cultural Român au conceput un atelier de lectură pentru copiii cu nevoi speciale: „Luli și Căsuța din Copac”

Pe 29 octombrie, la biblioteca British Council este plănuit un atelier de storytelling organizat alături de Narativ și Asociația Curtea Veche. Atelierul are drept punct de pornire volumul The Adventures of Sherlock Holmes, iar animatorul evenimentului este Barna Nemethi – regizor, artist și unul dintre cei mai activi promotori ai lecturii în rândul celor mai mici dintre cititori Acesta nu este primul eveniment de acest fel organizat de British Council România, institutul fiind cunoscut pentru interesul acordat acestui tip de activități: 2018 este cel de-al treilea an consecutiv în care copiii din capitală pot participa la sesiunile lunare de storytelling organizate la biblioteca British Council din București (la evenimente sunt încurajate donațiile de carte, iar toate materialele sunt donate ulterior către școli, centre de plasament și alte instituții care au în lista activități de educația pentru lectură).

Programul complet al ediției din acest an a Lunii Literaturii Europene, pe siteul Eunic România.

Membrii EUNIC care participă la proiectul Luna Literaturii Europene sunt: Forumul Cultural Austriac, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, British Council România, Delegația Valonia-Bruxelles, Fundaţia Culturală Greacă, Goethe-Institut, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Istitutul Italian de Cultură din București, Spațiul Public European, Centrul Cultural Turc Yunus Emre.

Exit mobile version