Creșterea temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius până la potențiale consecințe climatice ireversibile va putea fi atinsă până în 2029, din cauza emisiilor de carbon, mai devreme decât se așteptau cercetătorii – studiu

Foto: Pexels.com

Emisiile de combustibili fosili amenință un prag climatic cheie mai rapid decât se credea până acum. Cercetătorii spun că lumea ar putea să depășească limita de 1,5C până în 2029, și nu până la mijlocul anilor 2030, ceea ce este și mai îngrijorător până acum, transmite BBC.

După un an de căldură fără precedent, în care în luna iulie s-a înregistrat cea mai călduroasă lună din lume, se așteaptă ca, în 2023, temperaturile să fie cu aproape 1,5C peste nivelul preindustrial, înainte ca lumea să înceapă să utilizeze intensiv cărbunele, petrolul și gazele naturale în jurul anului 1850, potrivit sursei citate.

Deși poate fi vorba de o situație izolată, oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că, în curând, lumea va emite suficiente gaze cu efect de seră pentru a menține temperaturile la acest nivel pentru mult mai mult timp. Cercetătorii spun că nivelurile tot mai ridicate de dioxid de carbon și alte gaze din atmosferă cresc temperaturile, deoarece rețin radiațiile terestre, creând un efect de seră, notează BBC, care citează un studiu recent publicat în revista Nature.

De precizat este că cifra de 1,5C este o componentă cheie a promisiunilor făcute de liderii politici atunci când au semnat Acordul de la Paris privind clima în 2015. Statele s-au angajat să mențină creșterea temperaturilor globale “cu mult sub” 2C și să depună toate eforturile pentru a menține această creștere sub 1,5C în acest secol.

„Pentru a stabili cât timp va dura până când lumea va atinge această cifră cheie, oamenii de știință au calculat un “buget” al cantității de carbon care mai poate fi emisă înainte ca acest prag important să fie depășit. La începutul acestui an, Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), principalul organism consultativ al ONU, a estimat că lumea ar mai putea emite doar încă 500 de miliarde de tone de carbon și ar avea 50% șanse să mențină încălzirea sub pragul de 1,5C”, punctează BBC.

Având în vedere că nivelul actual al emisiilor anuale este de aproximativ 40 de miliarde de tone, IPCC a estimat că pragul va fi depășit definitiv până la mijlocul deceniului următor. Dar această nouă analiză sugerează că va fi mult mai devreme: după ce au ajustat „bugetul” și pe ultimii 3 ani, datele inițiale fiind până în 2020, cercetătorii au reexaminat și rolul altor factori, alții decât emisiile de dioxid de carbon, care au un impact asupra încălzirii.

“Estimăm acum că ne putem permite să eliberăm doar aproximativ șase ani din emisiile actuale înainte de a depăși probabil acest punct de referință cheie al acordului de la Paris”, a declarat Doctor Robin Lamboll de la Imperial College London, citat de BBC. „Potrivit cercetătorilor, pentru ca lumea să evite depășirea temperaturii de 1,5 grade Celsius, emisiile globale de dioxid de carbon ar trebui să ajungă la un nivel net zero până în 2034, nu până în 2050, așa cum se preconizează în prezent”, mai notează aceeași sursă.

Liderii mondiali urmează să se întâlnească peste câteva săptămâni în cadrul COP28 din Dubai, iar această nouă analiză le va prezenta o perspectivă dură asupra urgenței unor acțiuni mai radicale în ceea ce privește emisiile, dacă se dorește respectarea sloganului politic de a “menține 1,5C în viață”, mai informează BBC.

Exit mobile version