Criza virusului și decuplarea comerțului global. Acolo unde politicienii au eșuat în a decupla China de Occident, mama natură reușește. Deocamdată, economia globală e relativ robustă. Dar situația nu se va menține dacă virusul va continua să prolifereze

Foto: Pixabay.com

În ce privește limitarea globalizării, coronavirusul izbutește acolo unde politicienii au dat greș. Vechiul experiment mental despre cum bătaia aripilor unui fluture în China poate provoca o tornadă la antipozi a devenit realitate economică.

Efectele tentativelor guvernului chinez de a opri răspândirea noii tulpini de coronavirus reverberează de-a lungul lanțurilor globale de aprovizionare. Deocamdată, economia globală e relativ robustă. Dar situația nu se va menține dacă virusul va continua să prolifereze.

Acolo unde politicienii au eșuat în a decupla China de Occident, mama natură reușește. Introducerea taxelor vamale de către președintele american Donald Trump a fost o tentativă de renaționalizare a lanțurilor de aprovizionare și de încurajare a firmelor să readucă în Vest locurile de muncă și fabricile. Cu excepția câtorva companii care s-au mutat în alte economii asiatice precum Vietnam și Thailanda, pentru a evita taxele, partenerii comerciali au rămas în principiu pe loc, deși volumul schimburilor sino-americane a scăzut ușor.

Acum, prelungirea vacanței de anul nou lunar în cea mai mare economie a lumii (după unele măsurători) ar putea începe să închidă fabricile occidentale care depind de componente chinezești. Acțiunile Beijingului de îngrădire a epidemiei includ restricționarea voiajelor non-esențiale afară din Wuhan, orașul în care a izbucnit epidemia, și închiderea unor fabrici din provinciile învecinate.

 

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Exit mobile version