Cum aleg grădinița potrivită și unde verific dacă este autorizată sau acreditată

gradinita, copii, culori

Înscrierile la grădiniță încep în primăvară, însă părinții caută din timp recomandări și informații despre grădinițele apropiate. Care sunt cele mai importante lucruri pe care să le avem în vedere când alegem? Să fie o grădiniță acreditată sau autorizată, spun autoritățile. Acreditarea înseamnă că educatoarea are studii psihopedagogice și nu e orice persoană de pe stradă, că clădirea are aviz de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și că activitatea din grădiniță este inspectată periodic.

Acreditarea înseamnă că:

Pentru ca grădinița să fie acreditată, ea trece printr-o  evaluare externă realizată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), instituție aflată în subordinea Ministerului Educației.

Autorizația de funcționare provizorie este primul pas de intrare în legalitate a unei grădinițe; această autorizație se acordă înainte ca grădinița să înceapă să funcționeze propriu-zis, potrivit ARACIP.

Acreditarea grădiniței se acordă de ARACIP după 3 sau 4 ani de funcționare: după prima promoție de absolvenți, dar nu mai târziu de 2 ani de la absolvirea acestei primei promoții, mai spune instituția responsabilă de calitatea învățământului preuniversitar.

Grădinițele autorizate/acreditate devin parte a sistemului național de învățământ și sunt inspectate periodic de ARACIP, aceasta reprezentând modalitatea prin care statul se asigură că grădinița respectă legea și după obținerea acreditării. La fiecare cinci ani, orice grădiniță este evaluată periodic și primește un atestat de calitate de la ARACIP.

Criteriile folosite cel mai des de către părinți, când caută grădiniță:

Sursa informațiilor din acest ghid 

Unde verific dacă grădinița pe care am ales-o este autorizată sau acreditată?

Ghid de Inscriere La Gradinita

Exit mobile version