Cum arată subiectele din 1987 și ’88 pe care Nicușor Dan le-a rezolvat la Olimpiada Internațională de Matematică, unde a obținut 2 medalii de aur “pur”. Radu Gologan: Nicușor a avut la OIM câteva soluții foarte originale

Nicusor Dan / Foto: INQUAM Photos - George Calin

Nicușor Dan este primul matematician cu două medalii de aur “pur” la Olimpiada Internațională de Matematică ce ocupă funcția de primar al Bucureștiului. În 1987, primul an în care Nicușor Dan participa la Internaționala de Matematică și obținea punctaj maxim, rezolvând toate subiectele, România ocupa locul 1 pe țări. Edupedu.ro publică subiectele pe care olimpicii le-au avut de rezolvat la OIM în 1987 și 1988 și în fața cărora Dan a obținut medalie de aur cu rezolvare 100% corectă. 

Nicușor Dan a câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei duminică, 27 septembrie 2020, în aceeași zi în care lotul României a aflat rezultatele la Olimpiada Internațională de Matematică 2020 și că a ocupat locul 15 pe națiuni. 

Cum arătau subiectele la matematică, acum 33 de ani, și care sunt diferențele față de cele de săptămâna trecută?

Contactat de Edupedu.ro, Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România, iar până anul acesta cordonator al lotului olimpic național, a declarat că “subiectele din anii ’87-’88 (de fapt după 1979) și cele de acum au cam același grad de dificultate. Singura deosebire este poate influența problemelor de tip informatică (influența olimpiadelor de informatică)”.

De observat că subiectele din anii 1959 – 1976 erau mult mai tehnice și sensibil mai ușoare (știu asta din experiență proprie 1970 – 1971)”, a precizat pentru Edupedu.ro profesorul Radu Gologan, el însuși dublu medaliat cu argint în edițiile din ’70 și ’71 ale Olimpiadei Internaționale de Matematică (detalii aici).

Întrebat dacă privește rezultatele de ieri ale alegerilor la Primăria Capitalei ca meritocrație sau rezultat politic, Radu Gologan a declarat: “Nicușor a avut la OIM câteva soluții foarte originale. Cred că reușita lui la primăria capitalei i se datorează în mare parte. L-am considerat mereu un exemplu de seriozitate, inteligență și chiar spirit antreprenorial. Bănuiesc că alegătorii au realizat că o persoană inteligentă, calculată, educată poate accesa funcții importante în stat. Soția mea a fost colegă cu el în facultate (de grupă). Și-l amintește ca fiind considerat vedeta anului fără să își piardă modestia și deschiderea în a-și ajuta colegii”

Gologan a adăugat că “la Ecole Normale a fost coleg cu laureatul premiului Fields [echivalentul premiului Nobel în matematică – N.Red.], Cedric Villani”, care a candidat și el anul acesta la primăria Parisului, însă fără succes. 

Subiectele de la Olimpiada Internațională de Matematică din 1987:
Subiectele de la Olimpiada Internațională de Matematică din 1988:
Subiectele de la Olimpiada Internațională de Matematică din 2020:

Nicușor Dan a absolvit în 1992 Facultatea de Matematică de la Universitatea din București, iar în 1995 a absolvit Ecole Normale Superieure din Paris. În 1993 și-a obținut masteratul în matematică la Universitatea Paris 11, iar în 1998 și-a dat doctoratul în matematică la Universitatea Paris 13. 

Din 1998 și până în 2016, a fost cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române.

În 2007 – 2008 a fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza și Elaborarea Politicilor din Domeniile Educației și Cercetării din România. Din 2000 până în 2006  a fost director executiv și fondator al Școlii Normale Superioare București. 

În 2015 – 2017 a fost președinte fondator la Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), devenită Uniunea Salvați Romania (USR), iar din 2016 este deputat. 

A câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei la al treilea scrutin la care a participat, în fața social-democratei Gabriela Firea.

Citește și:
BREAKING Rezultate alegeri București 2020, exit-poll final: Nicușor Dan își mărește diferența față de Gabriela Firea
România obține la Olimpiada Internațională de Matematică 2020 cele mai bune rezultate din ultimii 5 ani: locul 15 pe națiuni, în competiția dominată de China, Rusia și SUA / Descarcă subiectele de la internaționala de matematică

Exit mobile version