Cursurile ar putea să înceapă mai întâi în universități și abia apoi în grădinițe și școli, susține Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: O soluție ar fi ca unii copii să vină în anumite zile, iar alții în alte zile. Restul se va studia online

Foto: EuropaFM

Cursurile ar putea să înceapă mai întâi în universități și abia apoi în grădinițe și școli, susține Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, potrivit digi24.ro. „În universități, acolo unde studenții, să zicem, sunt mai ușor educabili decât copiii foarte mici, ar putea să înceapă activitatea”, a spus profesorul, care a explicat că, în opinia sa, ar trebui aplicat în școli principiul folosirii „întregii durate a zilei”.

Specialistul explicase anterior că acest principiu implică împărțirea în mai multe schimburi a claselor de elevi, sau chiar a elevilor dintr-o clasă, dacă sunt prea mulți, pentru a permite păstrarea regulilor de distanțare socială.

„Orarul școlii trebuie folosit pe întreaga zi, pentru a evita supraaglomerarea. Trebuie să ne gândim cum să decalăm programul”, a spus Rafila la un alt post de televiziune.

Redăm declarația lui Alexandru Rafila:

Alexandru Rafila: Sunt o serie de discuții dar din nou revin cu acea idee pe care am lansat-o la început, când discutăm despre unitățile comerciale, cred că și în școli se poate aplica același principiu al utilizării întregii durate a zilei. Este important ca concomitent în școală să fie mai puțin copii decât sunt de obicei.

Dacă în școlile private lucrul ăsta este rezolvat, pentru că în general sunt maximum 15 copii într-o clasă, în școlile publice unde sunt 30 de copii sau chiar peste 30 de copii într-o clasă, bineînțeles că trebuie găsită o soluție cât să spațieze programul în așa fel încât numărul copiilor să fie limitat. Și responsabilitatea majoră a cadrelor didactice, pe de o parte și a administrației școlii, pe de altă parte, este legată de promovarea măsurilor de igienă personală. Să existe apă, să existe săpun și copiii să știe când și cum să se spele pe mâini.

Moderator: Care la noi nu prea există, domnule Rafila, cam de 30 de ani…

Alexandru Rafila: E un moment acum, să încercăm să rezolvăm și problema aceasta.

Moderator: În condițiile astea e rezonabilă întoarcerea tuturor elevilor după 15 mai la școală, chiar și în schimburile de care vorbeați?

Alexandru Rafila: Nu sunt în măsură să vă dau răspunsul acesta. Cred că trebuie început secvențial și cu întoarcerea la școală. Adică să vedem anumite categorii de copii, după aceea să începem încet, încet să ducem tot mai multe categorii înapoi la școală. De exemplu, în universități, acolo unde studenții, să zicem, sunt mai ușor educabili decât copiii foarte mici, ar putea să înceapă activitatea. Anumite zone din procesul de învățământ ar putea desfășura la distanță, dar sigur trebuie și o parte din activitatea efectivă în universitate, în laboratoare pentru că de multe ori partea practică nu poate să fie exclusă”.

Într-un interviu pentru Realitatea PLUS, Rafila a explicat:

„Trebuie să pregătim școlile de dinainte ca școala să înceapă. Orarul școlii trebuie folosit pe întreaga zi, pentru a evita supraaglomerarea. Trebuie să ne gândim cum să decalăm programul. Am putea să ne gândim la o opțiune ca unii copii să vină în anumite zile, iar alții în alte zile. Restul se va studia online.”

FOTO: EuropaFM

Exit mobile version