DESCARCĂ Proiectele de legi ale învățământului, așa cum au fost prezentate în Guvern, au fost publicate de Ministerul Educației

1.378 de vizualizări
Foto: Octav Ganea / INQUAM Photos
Proiectele de legi ale educației au fost publicate de Ministerul Educației, în forma prezentată azi în Guvern. Documentele conțin modificări, potrivit declarațiilor ministrei Ligia Deca, după ce la minister ar fi primit 470 de propuneri de amendamente în cele 10 zile în care proiectele au fost publicate pe site-ul edu.ro.

„Ministerul Educației publică proiectele de legi ale educației „România Educată” (Legea Învățământului Preuniversitar și Legea Învățământului Superior), în varianta care a fost prezentată în ședința de Guvern din data de 9 martie 2023. Proiectele intră, astfel, într-o nouă etapă, și anume procesul de avizare interministerială”, anunță instituția.

Proiectele pot fi descărcate de aici:

Modificările făcute, față de varianta inițială, prezentate de Ligia Deca:

Reporter: Ce anume ați schimbat în proiectul înaintat, astăzi, guvernului față de varianta prezentată public în urmă cu 10 zile?

Ligia Deca: O să enumăr câteva elemente. În primul rând, am primit în jur de 470 de emailuri în perioada anunțată, deci până pe 7 martie. În ceea ce privește Legea învățământului preuniversitar, au fost aduse niște clarificări legislative ca urmare a observațiilor primite cu privire la: organizarea învățământului special, de exemplu, am clarificat care sunt dimensiunile formațiunilor, s-au făcut niște corelări vizavi de momentul în care se poate merge pe desegregare, adică numai în momentul în care există resursele necesare de sprijin în fiecare școală.

De asemenea, au fost aduse clarificări cu privire la procesul de încadrare al copiilor în diferite forme de sprijin pentru învățământul special. Am clarificat faptul că liceele tehnologice vor fi exceptate de la asumarea aceea cu două treimi a numărului de clase, asumarea filierei, acestea putând îngloba multiple filiere, tocmai având la bază observațiile primite că multe astfel de licee sunt situate în zone care nu au alternative de alte licee. Și atunci este bine să păstrăm această opțiune pentru familii și pentru tineri. De asemenea, am completat prevederile privind învățământul preuniversitar de profil agricol prin extinderea posibilității ca Ministerul Agriculturii să finanțeze specializări noi sau programe de perfecționare pentru cadrele didactice. Am actualizat niște prevederi vizavi de guvernanța învățământului preuniversitar și o serie de clarificări, ca urmare a discuțiilor cu partenerii sociali, vizavi de statutul personalului didactic.

În ceea ce privește Legea învățământului superior, tot așa, câteva elemente. Am clarificat niște elemente în zona de finanțare, cum se realizează construcția bugetară. Am clarificat o serie de articole care vizează învățământul centrat pe student. De asemenea, am introdus o serie de măsuri pentru creșterea transparenței instituționale, inclusiv publicarea tuturor CV-urilor cadrelor didactice titulare sau asociate, în așa fel încât să existe o mai bună transparență vizavi de calitatea fiecărei universități și diversitatea programelor oferite. S-au făcut și clarificări tehnice vizavi de zona de etică universitară. Şi alte adăugiri au mai vizat: formarea profesională a adulților, zona de învățământ sportiv și păstrarea specializării pedagogice pentru învățământul primar și preșcolar”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu i-au chemat pe sindicaliștii din Educație la o altă rundă de negocieri, începând cu 13:30/ Noua ofertă a Guvernului: Creșterea etapizată a salariului unui debutant până la 4.000 de lei în următorii trei ani

Coaliția de guvernare i-a chemat pe sindicaliști la o nouă rundă de negocieri, începând cu 13:30, conform surselor G4Media. Actualul și, cel mai probabil, viitorul premier, Nicolae Ciucă respectiv Marcel…
Vezi articolul

Daniel David, președintele Consiliului Rectorilor: Sper ca ministrul Ghinea să reanalizeze filosofia PNRR. În Ungaria, 25% din “PNRR-ul lor” va fi alocat reformelor în învățământul superior. România viza la început doar 3% pentru toată educația

“În Ungaria, 25% din “PNRR-ul lor” va fi alocat reformelor structurale în învățământul superior, astfel încât e foarte probabil ca în următorii ani Ungaria să aibă o garnitură de universități…
Vezi articolul

Până pe 28 septembrie, școlile vor trimite Ministerului Educației numărul de norme didactice și al posturilor, pentru acest an școlar – document / Recent, Ligia Deca spunea că știe că școlile nu scot la concurs posturile de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă

Până joi, 28 septembrie, școlile și grădinițele vor transmite Ministerului Educației situația normării profesorilor, după cum se arată într-un document obținut de Edupedu.ro. Amintim că anul școlar 2023-2024 a început…
Vezi articolul