Descentralizarea școlii la români și la germani, prin ochii jurnalistului Deutsche Welle Robert Schwartz: Ca profesor la București, am știut întotdeauna ce trebuie să fac fără să mi se spună de sus în jos, înainte sau după ’89

Robert Schwartz la Digi24 / Sursa: Captura Digi24

“Am fost profesor până în 1989 și în 1990 am fost directorul Liceului German din București. Nu am fost niciodată surprins și am știut întotdeauna ce trebuie să fac fără să mi se spună, de sus în jos, nici înainte de 1989, nici după ’89”, a comentat, în cadrul unei emisiuni la Digi24, jurnalistul Robert Schwartz de la Deutsche Welle. Acesta s-a referit, la Jurnalul de Seară din 5 august, la reacțiile rezervate ale unor profesori la anunțul de descentralizare a deciziei pentru școlile românești, la începutul noului an, comparând situația din România cu cea din Germania, unde învățământul este decentralizat.

“E o mare diferență între [sistemul din Germania] și un sistem centralizat ca în România sau Franța, unde așteptăm cu toții să vină de sus niște ordine și dacă nu vin ordinele de sus noi nu prea știm ce să facem. Eu am fost surprins”, a spus Schwartz în emisiune, amintind de experiența sa ca profesor la București.

El a arătat ce înseamnă descentralizarea pentru școlile din Germania:

Robert Schwartz și un alt participant, profesorul din Suedia Constantin Drăgan, au vorbit și despre impactul redus al epidemiei, resimțit până acum în școli.

Robert Schwartz a citat studii germane:

Iar Constantin Drăgan a vorbit despre faptul că epidemia nu s-a resimțit în mod aparte în școlile din Suedia, care nu s-au închis în primăvară:

Întrebat dacă în școli au apărut focare, el a spus: “Nu au apărut focare majore. Sigur că din când în când câte un profesor s-a mai îmbolnăvit. Dar nu mai mult decât un inginer”

Exit mobile version