DOCUMENT Bursele în străinătate pentru studii de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare vor fi de cel puțin 1.000 de euro pe lună și vor fi acordate anual prin concurs organizat la nivel național – proiect de HG

2.594 de vizualizări
Foto: © Mast3r | Dreamstime.com
Burse în străinătate de cel puțin 1.000 de euro vor fi acordate pentru studii universitare de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare, printr-o hotărâre de guvern aflată în stare de proiect, care va pune în aplicare articolul din Legea actuală a Educației Naționale, referitor la acordarea de astfel de burse. Prin același proiect, e abrogată o hotărâre veche de peste 25 de ani în legătură cu acordarea de burse în străinătate.

Potrivit notei de fundamentare pentru noul proiect de HG, aflat de vineri în consultare publică, hotărârea urmărește să susțină o creștere a mobilității internaționale. Nota precizează:

  • “În absența consacrării normative a aspirațiilor României (…) de internaționalizare a învățământului românesc prin crearea oportunităților de mobilitate a educației, reprezentarea academică a țării noastre în cadrul instituțiilor de învățământ prestigioase la nivel european și internațional este periclitată. Această situație este cauzată de numărul redus al studenților români care efectuează studii sau cercetări în cadrul universităților și colegiilor de renume, principala cauză a desistării fiind lipsa resurselor financiare.” 

Proiectul de HG prevede, la art. 1, că “Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, acordă anual, în condiţiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare”. Bursele sunt acoperite din fondul valutar al ministerului și din donații. Potrivit art. 2, numărul lunilor de bursă acordate, tipurile de burse și durata stagiului unei burse se stabilesc anual prin ordin al ministrului Educației, în domeniile de interes ale României, care sunt aprobate tot printr-un ordin de ministru.

Bursele se acordă pe baza unui concurs național organizat de ME prin Agenția de Credite și Burse de Studii, în baza unui regulament și a unor condiții aprobate, din nou, prin ordin de ministru, conform art. 3 din proiectul de HG.

Cheltuielile acoperite sunt precizate la Art. 4:

“Bursierii români care efectuează stagiile prevăzute la art. 1 alin. (1), beneficiază de:

a) o bursă lunară destinată plăţii unor taxe şcolare şi, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană și cazare, în limita cuantumurilor stabilite;

b) transport dus-întors (cu avionul, cu trenul sau cu autocarul) din România până la locul de stagiu și retur, o singură dată pe an universitar;

c) plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului.”

Cuantumul burselor, mai precizează proiectul, nu poate fi mai mic de 1.000 de euro pe lună și se stabilește anual, pe țări, prin ordin al ministrului educației.

Agenția de Credite și Burse de Studii are obligația de a elabora regulamentul de organizare a concursului național în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri de guvern.

Proiectul de HG precizează că, în momentul intrării în vigoare, se aborgă HG 697/1996  privind acordarea de burse pentru stagii de studii universitare și postuniversitare în străinătate. Acea HG, aprobată de guvernul Văcăroiu, prevedea burse de până la 1.000 de dolari SUA/lună și menționa, între altele: “În cazul în care o parte din suma destinată acoperirii acestor cheltuieli este suportată de către persoane fizice sau juridice din ţara sau din străinătate, Ministerul Învăţământului va suporta numai diferenţa de cheltuieli neacoperita, în limita cuantumurilor stabilite potrivit prevederilor prezentei hotărâri”.

  • Aceeași HG veche prevedea și obligația bursierilor ca, la absolvirea studiilor, să revină în România și să presteze o activitate corespunzător calificării obținute.
Proiectul noii HG ar urma, potrivit notei de fundamentare, să producă următoarele schimbări:
  • “Proiectul propus creează cadrul normativ pentru formarea internațională a viitorilor specialiști români prin instituirea unui mecanism național de sprijin financiar al acestora. Astfel, se acoperă vidul legislativ în ceea ce privește aplicarea recomandărilor europene și măsurilor asumate de România la nivel național și internațional în ceea ce privește politicile educaționale în domeniul mobilităților.
  • În proiectul de act normativ sunt cuprinse prevederile Legii nr. 1 /2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare, privind acordarea „anual” de burse pentru stagii de studii universitare, postuniversitare și de cercetare în străinătate. În acest spirit, în bugetul ministerului se impun prevăzute sume care să acopere cheltuielile de bursă și de transport internațional ale cetățenilor români.
  • Instituirea acestor burse este în concordantă cu recomandările și bunele practici europene, cu dezideratele naționale susținute în proiectul „România Educată”, (…)
  • Derularea operaţiunilor aferente bursei se va realiza de către Agenţia de Credite şi Burse de Studii, în baza unui contract încheiat între părțile implicate, iar sumele aferente programului de acordare a burselor vor fi alocate Agenţiei de Credite şi Burse de Studii, în condiţiile legii. (…)
  • Având în vedere că, din statisticile A.C.B.S., majoritatea studenților optează pentru studii în UE, considerăm că euro reprezentând bursa lunară constituie garanția gestionării judicioase a fondului alocat în acest scop. (…)”

DOCUMENT Descarcă proiectul de HG pus în consultare publică de Ministerul Educației (sursa: Edu.ro):

Nota de fundamentare a proiectului de HG:

Foto: © Mast3r | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoară, despre echipamentele pentru testarea standardizată: Nu am cum să furnizez echipamente și conexiune pentru toți elevii / Directorul companiei care deține platforma: Să-i roage pe copii să vină cu telefonul propriu / Ministrul Cîmpeanu spunea recent că “ne-am asigurat că toți acești elevi vor avea acces la aceste dispozitive electronice”

O profesoară a semnalat că în școala în care predă nu există echipamente pentru toți elevii care vor susține testarea standardizată, deși ministrul Educației a declarat săptămâna aceasta la TVR…
Vezi articolul
Reforma digitală

Dezbatere Edupedu.ro – UiPath Foundation - Brio.ro

VIDEO Dezbaterea online “Reforma digitală a Educației” – Sorin Cîmpeanu: Eu ca ministru îmi doresc o nouă Lege a educației / Georgi Dimitrov, CE: Educația digitală va fi în fruntea priorităților UE / Declarațiile-cheie ale tuturor participanților

Educația primește 3,6 miliarde de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) depus la Bruxelles. Ce investiții concrete sunt prevăzute pentru digitalizarea educației, dezvoltarea competențelor digitale și reducerea…
Vezi articolul

Ministerul Educației anunță că a deblocat plata salariilor din 30 de unități de învățământ special și de masă din București. Corpul de Control verifică Inspectoratul Școlar al Capitalei

Ministerul Educației transmite, joi, într-un comunicat de presă că a intervenit în vederea “soluționării problemei create la nivelul Inspectoratului Școlar al Municipiului București” și “astăzi, 18 februarie 2021, au fost efectuate plățile…
Vezi articolul

OFICIAL Angajarea profesorilor “titularizați” pe art. 253 poate fi de azi făcută pe durata viabilității postului. Ordonanța de Urgență pe educație a fost publicată în Monitorul Oficial

Varianta oficială a Ordonanței de Guvern 23, cea apărută miercuri noaptea în Monitorul Oficial, la o săptămână după aprobarea în Ședința de Guvern din 3 aprilie, cuprinde şi „rezolvarea” situației…
Vezi articolul

Zece elevi ai Asociației Elevilor din Constanța nu au fost primiți la o dezbatere publică pe proiectele legilor Educației și au fost dați afară din sediul Prefecturii, unde aveau loc discuțiile / ISJ Constanța anunța anterior pe Facebook că “invită la discuții elevi, părinți, organizații sindicale, manageri școlari, reprezentanți ai ONG-urilor”

Zece elevi, membri ai Asociației Elevilor din Constanța, au reclamat faptul că nu au fost primiți la dezbaterea publică de azi, anunțată pe Facebook atât de ministrul Educației, cât și…
Vezi articolul