Doi părinţi din Bihor, care au ales să-şi educe acasă toţi cei patru copii de vârstă şcolară, au primit câte 4 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, pentru împiedicarea accesului la învățământul obligatoriu – Adevărul

Foto: © Flynt | Dreamstime.com

Doi părinţi din Bihor, care și-au retras de la școală și au decis să-şi educe acasă toţi cei patru copii, au fost trimişi în judecată şi au primit câte 4 luni de închisoare, însă cu amânarea aplicării pedepsei, relatează Adevărul. Cazul a ajuns în instanță în urma unei reclamaţii depuse de directorul Liceului Teoretic Bratca pentru că în toamna lui 2021 cei doi părinţi şi-au retras din școală cei patru copii de vârstă şcolară, atunci cu vârste de 8, 10, 11 și 13 ani.

Cazul a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd (Bihor) la începutul anului trecut, iar părinții au spus în faţa anchetatorilor că au fost nemulţumiţi de măsurile cerute de școală familiei, în pandemie. Concret, s-au declarat nemulțumiți de faptul că, în 2020, copiilor li s-a cerut să poarte măşti la școală, au fost informaţi despre vaccinare și au aflat de trecerea la predarea orelor în sistem online, în condițiile în care nu le-au permis nici până atunci copiilor accesul la internet şi nici la televizor, notează publicația Adevărul.

Din declaraţia inculpatei, rezultă că au decis retragerea copiilor de la şcoală întrucât nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media, respectiv cursurile online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie”, spun procurorii în rechizitoriul citat de publicație.

Copiii au fost înscrişi la două forme private de școlarizare din SUA, care le oferă informații părinților care vor să facă homeschooling, precizează publicația. Inspectoratul Şcolar Județean Bihor le-a comunicat procurorilor că forma de învățământ homeschooling nu este recunoscută în România, iar specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor au stabilit că cei patru copii au mari lacune educaţionale, raportat la vârsta lor, iar părinţii nu au pregătirea să îi educe, în condiţiile în care mama lor are 8 clase absolvite, iar tatăl, liceul.

Constituția României prevede la articolul 32 că „dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare”. Tot Constituția statuează că „învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii“. Legile educației din României nu prevăd homeschooling-ul ca posibilitate de școlarizare a copiilor.

Părinții au fost acuzaţi de împiedicarea accestului la învățământul general obligatoriu, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Judecătoria Aleşd a condamnat fiecare părinte la câte 4 luni de închisoare, dar judecătorul a decis să amâne pe o perioadă de supraveghere de 2 ani aplicarea pedepselor, ceea ce înseamnă că vor rămâne şi cu cazierele nepătate, notează Adevărul. Poate că, în acest fel, cei doi „vor pune în primul plan nevoile minorilor”, şi „vor lăsa la o parte motivele invocate relativ la consecinţele negative ale accesului copiilor la dispozitivele electronice de comunicare”, se explică în hotărârea judecătorească.

Cei doi soţi au fost obligaţi să presteze câte 40 zile de muncă în folosul comunităţii. Verdictul judecătorilor mai poate fi atacat de procurori şi de cei doi părinţi în termen de 10 zile de la comunicat.

În urmă cu un an, în urma unei anchete realizate de Adevărul pe tema retragerii de către părinți a mai multor copii din școli, Ministerul Educaţiei le-a cerut Inspectoratelor Şcolare din toată ţara să facă verificări în şcolile publice şi private (acreditate) pentru a identifica situaţiile în care elevii au renunţat la sistemul clasic de educaţie în favoarea sistemului de tip homeschooling, nerecunoscut în ţara noastră. Ministerul, prin adresa semnată de secretarul de stat Sorin Ion, le-a cerut şcolilor ca în situaţia în care identifică astfel de cazuri să sesizeze Poliţia şi Direcţia de Asistenţă Socială.

Foto: © Flynt | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version