Două organizații ale elevilor – poziții complet opuse față de scenariile pentru începutul anului școlar. Unii “salută decizia”, ceilalți o “condamnă ferm”

FOTO: CNE

Consiliul Național al Elevilor (CNE), organizație reprezentativă pentru elevii din România, anunță într-un comunicat de presă că “salută decizia” privind modul cum va începe școala, așa cum a fost prezentată de președintele Klaus Iohannis. Aceasta este, însă, “condamnată ferm” de către altă organizație, Asociația Elevilor din Constanța, susținută de Asociațiile Elevilor din București și Ilfov, Maramureș și Vâlcea.

Prima organizație consideră “oportun ca deciziile să fie luate în plan local, în funcție de contextul epidemiologic prezent în fiecare localitate sau județ.”

A doua apreciază că prevederile pentru trecerea la scenariul “roșu” (trecerea la școala online) ar “pune în pericol elevii și tot personalul unităților de învățământ. Suspendarea cursurilor după ce s-au înregistrat timp de câteva zile numărul minim de cazuri va fi o decizie luată mult prea târziu, având în vedere rapiditatea cu care virusul se răspândește în comunitate.”

Pozițiile celor două organizații – integral mai jos:

Comunicatul CNE:

Reacția elevilor cu privire la măsurile propuse pentru începerea anului școlar

Consiliul Național al Elevilor, structura de reprezentare a tuturor elevilor din România, salută decizia privind stabilirea modului în care vor avea loc cursurile, fie online, fie offline, ce a fost prezentată de către președintele țării, Klaus Iohannis, în urma ședinței care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Considerăm oportun ca deciziile să fie luate în plan local, în funcție de contextul epidemiologic prezent în fiecare localitate sau județ. În ceea ce privește scenariile în care unitățile de învățământ preuniversitar pot fi încadrate, sunt esențiale câteva aspecte:

● Scenariul verde: cursurile vor avea loc în mediul offline, toți elevii mergând la școală: în acest caz, este necesar ca autoritățile publice locale să asigure dotarea corespunzătoare a unităților de învățământ cu materiale igienico-sanitare. De asemenea, este important ca distanțarea fizică să fie asigurată de către unitatea de învățământ și respectată de către elevi, pentru ca aceștia să fie în afara pericolului de infectare.

● Scenariul galben: Elevii de școală primară și cei aflați în an terminal vor merge la școală. Restul elevilor va învăța în format hibrid (atât offline, cât și offline): În afara măsurilor precizate în cazul primului scenariu, este imperioasă dotarea sălilor de clasă cu infrastructură audio-video, dar și dotarea elevilor și cadrelor didactice cu dispozitivele necesare participării la orele online.

● Scenariul roșu: Orele de curs se vor desfășura exclusiv în mediul online: În acest caz, în afara achiziționării și oferirii dispozitivelor electronice elevilor sau profesorilor, este importantă adaptarea materiei predate de către fiecare cadru didactic, astfel încât aceasta să fie ușor de asimilat și de aprofundat de către elevi.

În plus, este necesară formarea tuturor cadrelor didactice în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor digitale, cât și în ceea ce privește modalitățile de predare a materiilor în mediul online, pentru a asigura calitatea informațiilor care ajung la elevi.

„Salutăm hotărârea autorităților de a descentraliza procesul decizional privind începerea anului școlar, această responsabilitate revenind comitetelor județene de acțiune. Cu toate acestea, considerăm că decidenții trebuie să dea dovadă de responsabilitate în procesul de deschidere a școlilor, analizând cu seriozitate contextul local și consultând actorii din sistemul educațional înainte de a lua o decizie. Nu în ultimul rând, indiferent de modul în care ne vom întoarce la școală, încurajez toți elevii să respecte cu strictețe măsurile de siguranță impuse de autorități. În joc sunt sănătatea și viețile noastre și ale celor din jur.”, a declarat Rareș Voicu, Președintele Consiliului Național al Elevilor.

 

Comunicatul Asociației Elevilor din Constanța:

Cine își asumă responsabilitatea atunci când numărul de cazuri va exploda în școli și licee?

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) condamnă ferm noile măsuri privind redeschiderea unităților de învățământ.

Miercuri, 5 august a.c., Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă în urma unei ședințe interministeriale, privind măsurile de reluare a cursurilor ce se vor aplica începând cu luna septembrie.

Președintele a afirmat faptul că decizia privind suspendarea cursurilor, în contextul creșterii numărului de cazuri va fi luată de Comitetele Județene pentru Situații de Urgență. Concret, școlile se vor închide acolo unde există în media ultimelor zile, 3 sau mai multe cazuri la 1000 de locuitori.

Reprezentanții elevilor din țară consideră că măsura va pune în pericol elevii și tot personalul unităților de învățământ. Suspendarea cursurilor după ce s-au înregistrat timp de câteva zile numărul minim de cazuri va fi o decizie luată mult prea târziu, având în vedere rapiditatea cu care virusul se răspândește în comunitate.

Mai mult, în marile centre urbane capacitatea de testare este foarte mică, fapt ce va ascunde imaginea reală a evoluției epidemiologice din localitatea respectivă și nu va permite închiderea propriu-zisă a unităților de învățământ într-un timp util, astfel încât să prevenim crearea unor focare la nivel de unitate de învățământ.

“Autoritățile au dovedit în această seară că totul se face cu jumătăți de măsură. În Constanța ar putea fi suspendate cursurile dacă am avea 900 de cazuri pe zi timp de mai multe zile, iar atunci va fi prea târziu să vorbim de prevenirea numărului de cazuri. Dacă apare un singur caz într-un liceu, trebuie ca activitatea să fie suspendată, iar DSP să realizeze ancheta epidemiologică imediat. Am așteptat decizii ferme, dar se pare că am asistat la simple declarații, așa cum s-a întâmplat încă din luna martie.” -Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

Exit mobile version