Elevii cer decontarea integrală a navetei școlare și fundamentarea riguroasă a costului standard per elev

Consiliul Național al Elevilor anunță că a început campania “2019 – anul finanțării educației”. Primele obiective sunt decontarea integrală a cheltuielilor cu transportul pentru elevii navetiști, eliminarea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului școlar, precum și obținerea reducerii de minimum 50% a tarifului pentru transportul local în comun pe tot parcursul anului calendaristic.

Primul punct pe lista de obiective a elevilor se numește “Abonament la educație”. “Măsurile propuse de către Consiliul Național al Elevilor sunt eliminarea tarifului maxim impus de către Guvern, alături de respectarea legii în privința acordării reducerii de minimum 50% de către administrațiile locale. Coroborând cele două măsuri, o parte din presiunea financiară care apasă pe umerii instituției centrale, în speță Ministerul Educației Naționale, va fi transferată autorităților locale, în speță consiliilor județene, care vor avea și rolul de a responsabiliza operatorii de transport care vor să profite de fondurile publice”, spun elevii.

Tinerii vor și “analizarea finanțării educației, atât de la nivel central, cât și de la nivel local”. Elevii atrag atenția că tot ce înseamnă majorare a alocărilor în educație se duce pe salariile din învățământ, nu pe pregătirea profesională, evaluarea periodică a elevilor sau pe “bunuri şi servicii”.

“Deși se spune că bugetul pentru învățământ are cea mai mare valoare de până acum, creșterea nu acoperă unele dintre ariile importante. Dacă pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora, majorarea este una substanțială, de aproximativ 22% (de la 4413 RON la 5384 RON), creșterea procentuală a costului standard per elev/preşcolar privind cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor şi cheltuielile prevăzute la articolul bugetar „bunuri şi servicii” este de doar 4,225% (de la 355 RON la 370 RON), datorită indexării indicelui inflației”, atrag tinerii atenția.

Consiliul Național al Elevilor acuză că “activitatea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (CNFIP) a fost, din 2011 până acum, pur decorativă”. “Creșterea bugetului educației fără stabilirea și fundamentarea sumelor necesare pentru fiecare coeficient în parte este imposibilă și împotriva unei bune guvernări. Din acest motiv, CNE și-a propus realizarea unor analize prin care să se determine sumele pe care le cheltuie părinții în locul autorităților publice centrale și locale, pentru a putea fundamenta majorarea costului standard per elev/preşcolar privind cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor şi cheltuielile prevăzute la articolul bugetar „bunuri şi servicii”, alături de modul de acordare și cuantumul sumelor pe care le alocă administrațiile locale către unitățile de învățământ preuniversitar”, spun aceștia.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate