Elevii din Teleorman denunță reguli absurde în anumite licee: La băieți, “nu se admit perciuni lungi, cercei”, “tunsori extravagante”, tricouri cu desene discriminatorii, iar la fete – interzis cu “blugi decupați” sau cu pantaloni cu talie joasă

Foto: Pexels.com

Interzis liceenilor să se prezinte la școală cu “tunsori extravagante”, “părul lung neîngrijit, neprins la spate”, tricouri cu “înscrisuri/mesaje/desene discriminatorii, perciuni lungi, “blugi decupați”, pantaloni cu talie joasă – sau elevilor li se scade un punct la purtare. Interdicțiile fac parte din regulamentele unor licee din județul Teleorman, care contravin Statului Elevilor, acuză Consiliul Județean al Elevilor Teleorman.

Consiliul Județean al Elevilor Teleorman a analizat regulamentele școlilor și liceelor din județ și a realizat un raport, “în vederea verificării respectării în totalitate a prevederilor din Statutul Elevului (S.E.), Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (R.O.F.U.I.P.) sau alte acte normative superioare din punct de vedere ierarhic, de către toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Teleorman”.

La Liceul Tehnologic “Sfântul Haralambie”, liceenilor le sunt interzise următoarele:

“(1) A. Pentru băieți:

B. Pentru fete:

La Liceul Teoretic Constantin Noica, elevilor le este interzis să vină cu părul vopsit “în culori stridente”, să aibă “piercing pe față (nas, buze, sprâncene)”, “blugi decupați, franjurați, cu aplicații (lanțuri)” sau “pantaloni cu talie joasă”. Prevederile fac parte din Regulamentul Liceului, care stipulează că cei care le încalcă “vor avea nota scăzută la purtare cu minim 1 punct“.

La Liceul Tehnologic Drăgănești-Vlașca, regulamentul stipulează că “băieții vor avea părul îngrijit, fără tunsori extravagante. Nu se admit perciuni lungi, cercei în urechi, în nas sau în alte părți ale corpului. În caz contrar, vor fi sancționați conform prezentului regulament“. De asemenea, documentul stabilește că “fetele vor avea coafuri adecvate; nu se admite machiaj exagerat“, iar “la a treia abatere, atât fetele cât și băieții vor fi sancționați și cu scăderea notei la purtare cu 1 punct“.

La Liceul Tehnologic “Virgil Madgearu”, regulamentul conține următoarea regulă: “Măsuri disciplinare pot fi considerate, printre altele: efectuarea unor teme drept pedeapsă“.

La Colegiul Tehnic Anghel Saligny, Regulamentul statuează că elevul poate primi avertisment “în fața consiliului clasei/consiliului profesoral“, cu scopul atenționării și “sfătuirii” acestuia “să se poarte în așa fel încât să dea dovadă că a înțeles fapta comisă, atrăgându-i-se totodată atenția că, dacă nu își schimbă comportamentul, i se va aplica o sancțiune mai severă”. / Prevederea încalcă articolul 16 al Statutului Elevilor, care spune că “Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fata colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context“, subliniază CJE Teleorman.

CJE Teleorman atrage atenția că numeroase școli și licee încalcă, prin regulamentele proprii, ROFUIP care interzice “măsurile care pot limita accesul la educație al elevilor, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceştia a serviciului pe şcoală, interzicerea participării la cursuri sau sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii de învăţământ sau altele asemenea”.

Tinerii amintesc că, potrivit Statului Elevilor, sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor sunt:

“​În urma analizării complete a regulamentelor de organizare și funcționare ale unităților de învățământ preuniversitar din teritoriu care au răspuns solicitării noastre în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, am sesizat o serie vastă de nereguli provocate de neacceptarea de către forurile decizionale a faptului că oricare prevedere dintr-un regulament intern al unei școli care se află în contradicție cu articolele stipulate din Statutul Elevului, ROFUIP, LEN sau oricărui alt document superior din punct de vedere ierarhic, este nulă de drept”, a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Teleorman, Albert Sareh.

Descarcă de aici Raportul integral al Consiliului Județean al Elevilor Teleorman

Analiza regulamentelor scolare din Teleorman – Raportul Consiliului Judetean al Elevilor Teleorman

Exit mobile version