Elevul din Buzău care și-a ironizat profesoara de desen într-un mesaj pe Facebook, în 2018, sancționat atunci cu nota 2 la purtare, a câștigat definitiv procesul. Colegiul Hașdeu trebuie să îi plătească 3.000 de euro daune morale și să îi revizuiască media

Foto: Colegiul BP Hasdeu Buzau

Curtea de Apel Ploieşti s-a pronunţat definitiv în procesul dintre Colegiul Naţional „B.P. Hașdeu” şi Andrei Alexandru Voicu, fostul elev al școlii, menţinând decizia instanţei de recurs prin care instituţia de învăţământ este obligată să-i achite fostului elev 3.000 de euro cu titlu de daune morale şi să îi revizuiască media 2 la purtare, scrie Agerpres.

Disputa dintre familia elevului și conducerea colegiului buzoian a început în 2018, atunci când Andrei Voicu, elev în clasa a unsprezecea la C.N. „B.P. Hasdeu”, a postat pe un grup de Facebook al liceului un videoclip al profesoarei sale de desen, însoțit de mesaj ironic.

Cadrul didactic Alina Elena Barbu era pe atunci şi solistă la trupa Kronos. Profesoara i-a pus nota trei la teorie elevului Andrei Voicu, după ce acesta ”a râs împreună cu toţi colegii la ora doamnei”, spunea mama elevului pentru adevărul.ro, vorbind despre răzbunarea profesoarei.

La scurt timp, drept răzbunare, elevul a postat pe grupul de Facebook al Colegiului Hașdeu videoclipul din anul 2013 cu profesoara de desen și mesajul ironic:

Colegiul «Bogdan Petriceicu Hasdeu» este liceul în care este interzisă purtarea bărbii și a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minți ale sistemului de învățământ, această struțo-cămilă a artei, care se zbate între vocația de a cânta și de a desena.”, ar fi fost mesajul elevului.

Reporterbuzoian.ro scrie că la acea vreme, fapta lui Andrei Voicu a făcut obiectul unei anchete disciplinare, la finalul căreia s-a ales cu nota 2 la purtare pe primul semestru. Mama sa, Elena Gabriela Voicu, a deschis acțiunea în instanță și a cerut anularea notei scăzute și daune morale.

Andrei Voicu încheia studiile liceale cu media 9.03 la examenul de bacalaureat. Atunci a început și acțiunea în instanță, iar la capătul a trei ani de procese, pe 7 aprilie 2023, Tribunalul Buzău a dispus anularea deciziilor colegiului buzoian de scădere a notei la purtare a băiatului.

De asemenea, în urma deciziei pe fond, școala a fost obligată să radieze „mențiunile din evidențele școlare în ceea ce-l privește pe reclamant cu privire la aplicarea notei 2 la purtare pe semestrul I al anului școlar 2018-2019, cu efectuarea cuvenitelor modificări” și să-i plătească elevului 3.000 de euro daune morale plus cheltuieli de judecată de 2.800 de lei. Curtea de Apel Ploiești a păstrat sentința Tribunalului Buzău.

În vara lui 2023, Andrei Voicu a finalizat studiile Facultății de Psihologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, iar în prezent este la master, mai scrie publicația locală. 

„Dacă lăsam capul plecat, rămânea cu zece clase. Pentru că voiau să-l exmatriculeze fără drept de înscriere trei ani. Vă dați seama că, după trei ani, nu mai venea el să termine liceul.”, a spus mama tânărului pentru Reporterbuzoian.ro, la aflarea deciziei pe fond.

Exit mobile version