Emilia Șercan: Universitatea de Apărare poate să-i verifice doctoratul premierului Nicolae Ciucă, după ce Parchetul General a închis dosarul prin care analiza tezei a fost blocată mai bine de un an

Nicolae Ciucă / Foto: Ilona Andrei - G4Media.ro

Acuzațiile de plagiat privind teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă vor putea fi verificate de Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare “Carol I” (UNAP) “odată cu restituirea către UNAP a documentelor originale” ridicate de procurori acum un an de zile, scrie jurnalista Emilia Șercan pe Pressone.ro. Ea spune că acest lucru este posibil în condițiile în care dosarul penal prin care premierul era acuzat de încălcarea drepturilor de autor în teza de doctorat, dosar “care a blocat analiza mai bine de un an”, “a fost închis la mijlocul lunii martie”, lucru confirmat pentru jurnalistă de către biroul de presă al Parchetului General.

Potrivit jurnalistei, “surse din mediul universitar susțin că documentele originale ridicate acum un an de zile de la UNAP, acolo unde premierul Nicolae Ciucă a susținut teza de doctorat în 2003, au fost deja restituite de procurori instituției de învățământ superior”. Ea notează, însă, că universitatea nu a confirmat, până la ora publicării articolului Pressone, restituirea documentelor de către Parchetul General.  

“Odată cu restituirea către UNAP a documentelor originale legate de teza lui Nicolae Ciucă, inclusiv teza de doctorat a acestuia, Comisia de Etică a instituției nu mai are niciun impediment în verificarea acuzațiilor de plagiat din lucrarea lucrarea acestuia”, scrie ea.

Autoarea amintește exemplul UBB-Lucian Bode, în care analiza tezei de doctorat a ministrului de Interne, acuzat de plagiat, a fost realizată în comisia de etică a instituției de învățământ superior: “Un exemplu recent: la începutul acestui an, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, autosesizându-se după ce am prezentat, în exclusivitate, dovezi categorice de plagiat în lucrarea acestuia.”

Potrivit unui răspuns al Parchetului General trimis joi Agerpres, pentru infracţiunea prevăzută de art.197 alin. 1 din Legea nr. 8/1996 republicată (fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, în întregime sau în parte opera unui alt autor şi o prezintă ca o creaţie intelectuală proprie), fapta s-a prescris, iar în cazul infracţiunii de uz de fals în formă continuată, procurorul a constatat că “fapta nu există”.

“Dosarul penal a fost soluţionat prin ordonanţă de clasare la data de 15 martie 2023, după cum urmează: clasarea cauzei cu privire la infracţiunea prevăzută de art.197 alin.1 din Legea nr.8/1996 republicată (fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor şi o prezintă ca o creaţie intelectuală proprie), întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale (art.16 alin.1 lit.f Cod de procedură penală); clasarea cauzei cu privire la infracţiunea de uz de fals în formă continuată, prevăzută de art.323 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, întrucât fapta nu există (art.16 alin.1 lit.a Cod de procedură penală)”, se arată în răspunsul Parchetului General.

Dosarul a fost deschis în februarie 2022, iar ancheta penală a blocat mai bine de un an cercetarea tezei de doctorat de către Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”.

Citește și:
Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, susține că nu poate trimite o copie a tezei sale de doctorat la CNATDCU pentru analiză pentru că “nu e la mine, nu îl am”/ Ciucă a blocat în instanță analiza tezei, după ce a obținut anularea solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat
“Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului” – a susținut președintele Iohannis la deschiderea anului universitar / Premierul Ciucă e acuzat de plagiat, Educația nu are ministru plin la 4 zile după demisia lui Cîmpeanu în afacerea plagiatului, iar România educată e tot la stadiu de proiect
Exit mobile version